用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 最後決擇綠楊am or 祟真主流pm 苦惱中
go

最後決擇綠楊am or 祟真主流pm 苦惱中 [複製鏈接]

家往荃灣
小朋友喜愛綠楊n 班直升,路程近課程深,但冇祟真出名又貴過佢。
祟真 遠,多蚊,課程淺但半龍有學卷

1    0    0    0

回覆:tsc911 的帖子

我簡崇真

回覆:最後決擇綠楊am or 祟真主流pm 苦惱中

但係要佢從新適應會唔會好辛苦!佢本身係內向怕羞型!另外搭車會唔會好遠呢!荃灣好似要75分鐘

我女都係係綠楊讀N班,亦都有崇真主流offer,我有親戚係崇真教,佢睇我女綠楊N班啲書話好深,依啲嘢崇真要K1先教,同埋崇小只收返三分一崇幼生,不過學費就平綠楊好多……最後我2間都無揀,揀咗第二間龍校

民生?

唔係……我女都係讀綠楊am唔知會唔會同班呢

培正,德望!

引用:但係要佢從新適應會唔會好辛苦!佢本身係內

原帖由 tsc911 於 13-07-13 發表
但係要佢從新適應會唔會好辛苦!佢本身係內向怕羞型!另外搭車會唔會好遠呢!荃灣好似要75分鐘

...
聽你口氣,覺得你鍾意綠楊多d,崇真你入主流,英文語境無綠楊好,除非揀國際班,唔係要另外出去補英文,學費都費喇,但國際班學費都成四千蚊啦!綠楊名氣唔差,英文好,學術谷,民生收唔少綠楊生,而且交通又遠,一來一回浪費時間,你有無睇過綠楊 K1 書?

我會選綠陽 如果課程都係深

而小購友又讀得開心 何不繼續

當年TT國際班有學卷+K2-3有機會入全日班,好抵讀,就放棄了LY。但今時兩個最大誘因都沒有了,主流每天得15minNET,第日想考英小恐怕唔多夠(屋企有條件特訓除外,個別例子總有的),入讀後好可能要加錢讀校內英文班搭夠,至少$60+一個鐘。

LY雖然學費貴,但可省校車資、時間,還有TT的雜費也少,如果今日再簡我未必會選TT。

還有一點,TT不是真正龍校,小學部不是必收的,而且學費不平宜,事實上大部份考到或抽到好嘢都唔會留低,公務員有津貼亦如是。

提一提:你要預咗綠楊不會是一間關愛校園。

引用:提一提:你要預咗綠楊不會是一間關愛校園。

原帖由 nancy_city 於 13-07-15 發表
提一提:你要預咗綠楊不會是一間關愛校園。
有感而發,身同感受,可否分享一下!

说得對,有部份老師係無愛心的,因為我識有家長因為咁而轉咗嚟我個仔間幼稚園。

回覆:moneydog 的帖子

我係用家都覺得綠楊啲老師真係麻麻!

回覆:BravenBright 的帖子

我覺得對小朋友一定要有爱心,先可以令到孩子喜歡返學讀書,所以我都放咗個位出嚟。

‹ 上一主題|下一主題