用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖瑪利 VS 瑪利諾修院
go

聖瑪利 VS 瑪利諾修院 [複製鏈接]

大家情願入邊間?

elbar  瑪利諾修院   發表於 13-7-13 09:14
   8    0    0    0

回覆:edu_father 的帖子

U hv both offer??

回覆:cutepig404 的帖子

回覆:聖瑪利 VS 瑪利諾修院

st mary's 一條龍, maryknoll 中學唔係收哂100%

引用:大家情願入邊間?

原帖由 edu_father 於 13-07-12 發表
大家情願入邊間?
兩間都中意,Maryhnoll 靚d !

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

引用:Quote:原帖由+edu_father+於+13-07-12+發表

原帖由 virgokaren 於 13-07-12 發表
兩間都中意,Maryhnoll 靚d !
Yeah! Campus 真係冇得頂!

瑪利諾!

St Mary 保證一條龍上中學的確好吸引,但Maryknoll 也是一間很出色的學校,各有各優點

Edu father : received call from
St Mary ? U daughter very powerful ! So quick !

cautionchan 發表於 13-7-13 02:39
Edu father : received call from
St Mary ? U daughter very powerful ! So quick !
既然咁有 power, 唔洗諗, 2間一齊讀, 1st week返 maryknoll, st mary就請假, 2nd week就返st mary, maryknoll就請假,如是者等p2才決定讀邊間. 再唔係以此策略讀到升中才決定, this is your right but your right is building on the others' painful.

唔係有offer,
兩間都係好學校, 只係想知大家鍾意邊間多啲. 聽朋友講兩間分別在於入
st mary會忙啲辛苦啲嚴啲同中學部係一條龍,
maryknoll就較為輕鬆啲校舍大啲靚啲設施多啲, 但中學部只保證收六成半人.

引用:唔係有offer,+兩間都係好學校,+只係想知大

原帖由 edu_father 於 13-07-13 發表
唔係有offer,
兩間都係好學校, 只係想知大家鍾意邊間多啲. 聽朋友講兩間分別在於入
st mary會忙啲辛苦啲嚴 ...
沒有輕鬆的小學吧!

~easybring~

我分別有幾個朋友d女女讀緊依兩間學校, 佢地話st mary平均要兩個鐘做功課, maryknoll就平均一個鐘頭, 所以我咪話"較為"輕鬆囉, 而並唔係指入讀maykknoll會輕鬆.

醒目開學勳章

插班成功顯示資質好、家庭好。跟自己和女兒心意就可以!

我相信兩邊都有人苦的,只不過大家所面對的狀況、前景不同。

st Mary 是一條龍:順利升上小六,呈分試考試排名最後,合附標準,已能順利升回中學部。考卷深眾所周知!

Maryknoll 是直屬:呈分試,考試排名最後30 - 35%升唔番中學部。我估老師亦無需要谷她們。

灰色地帶學生會否是遲開竅/遲發力;或者,一開始,排名前面的65-70%mcs學生及順利入smc學生的父母已早鞭策女兒,用對方法呢?

醒目開學勳章

引用:插班成功顯示資質好、家庭好。跟自己和女兒

原帖由 Yukyuk 於 13-07-13 發表

我相信兩邊都有人苦的,只不過大家所面對的狀況、 ...
Maryknoll d 卷都深!

Yukyuk 發表於 13-7-13 08:35

我相信兩邊都有人苦的,只不過大家所面對的狀況、 ...
多謝寶貴意見, 但你會較喜歡那一間呢? 可分享嗎?

!edu_father不是考到天神嗎?還有其他選擇?全是神級!

醒目開學勳章

沒有答案。

我建議問你自己及女兒就可以。

引用:唔係有offer,+兩間都係好學校,+只係想知大

原帖由 edu_father 於 13-07-13 發表
唔係有offer,
st mary會忙啲辛苦啲嚴 ...
相信甚少人會用忙、嚴、辛苦來形容近幾年的聖瑪利吧!我反而聽到聖瑪利的卷較淺,估不到.

kls12 發表於 13-7-13 10:24
相信甚少人會用忙、嚴、辛苦來形容近幾年的聖瑪利吧!我反而聽到聖瑪利的卷較淺,估不到.

...
其他就唔清楚, 但如果以今年聖瑪利小一扣門筆試同天神比較, 我女女覺得的確聖瑪利小學的卷相對較淺. 當然, 其實兩間將來都係上聖瑪利中學, 所以係唔會有好大好大分別.
‹ 上一主題|下一主題