用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St clare 值得讀ma? 家在九龍西
樓主: BB成長期
go

St clare 值得讀ma? 家在九龍西 [複製鏈接]

Jane1983 發表於 13-7-2 20:08
就太陽與St Claire比,一定係St Claire。

讀完太陽考到好過St Claire小學的機會,吾敢話好低,但一定吾係 ...

引用:回復+Elau719+的帖子 Yes.+可以Pm+褓母車

原帖由 BB成長期 於 13-07-03 發表
回復 Elau719 的帖子

Yes. 可以Pm 褓母車資料ma?
I also live here! 但我無報呀,因為好多南亞小朋友我擔心無咁好

sysy474  好多南亞小朋友? 係邊間? Thanks !  發表於 13-7-3 17:30

回復 Elau719 的帖子

南亞小朋友, 我未聽過..... 我女面試那天亦無見到南亞小朋友.   我朋友個女讀K1, 讀得很開心.
雖然我喜歡此校, 不過我選擇聖心.

回覆:BB成長期 的帖子

小女今年入k1 St. Clare's, 應該不再係100%上小一。

回覆:St clare 值得讀ma

前幾個月時問都說會收番自己幼兒園嘅學生,不過可能唔係百分百啦~

我聽返黎係咁嘅...如果入讀KG之後, 讀到k2會派申請表俾你優先申請小學, 第一輪會係k3開學 9月左右會甄選, 落選會進入第二輪, 同時學校會係十月post公開招生, 咁即係, 就算你讀到幼稚園都要醒醒定定...唔一定收硬你......

坦白講, 我唔知, 因為我個女黎緊入讀k1,係我決定簡佢之前, 搵過下d info..d人上黎BK講都凈係話學校講到明唔俾人抽獎...後來我再四處問, 俾我問到個朋友, 佢識人係入面教小學, 答我朋友個個就係咁覆的...所以我知道就算入到去讀KG, 都唔一定升得返小學..雖然話好大機會會收返....我諗都要睇個小朋友...如果個細路又擒枱又爬櫈...都唔使諗入得返去小學....

讀緊st.clares 嘅mama好低調...最好有讀緊k2/3嘅mama上黎講下程序係點樣...

坦白講,+我唔知,+因為我個女黎緊入讀k1,係

原帖由 cherriehahaha 於 13-07-08 發表
坦白講, 我唔知, 因為我個女黎緊入讀k1,係我決定簡佢之前, 搵過下d info..d人上黎BK講都凈係話學校講到明唔 ...
今年K2家長日, 老師說是100%收, k3 9月會收到学校信. 但今年入K1不一定100%, 聽office說如孩子有特别需要, 学校可能沒資源幫, 可能不收, 但我相信仍收絕大部分

回覆:St clare 值得讀ma

我想小朋友沒太大問題,一般都能原校升讀!學校都係咁講啦~

‹ 上一主題|下一主題