用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 談幼稚園 St clare 值得讀ma? 家在九龍西
go

St clare 值得讀ma? 家在九龍西

如題, 幼稚園100%可以直升小學, 但中學是抽.

不太熟中西區, 請問中學此個網除了此校中學外, 還有什麼好學校 (差不多level?)

thanks.

其實值唔值得讀好睇你有咩其他offers喺手。

我阿囡只有家樓下的offer 太陽x, 在九龍區都考了6間, 香港區我只考了此校及SPK (考了Total: 8間), 其實我是貪st clare100%上小學, 而SPK就是情意結, so只考了兩間香港區.

就是都幾遠so想緊, 有沒有更好原因去support我帶阿囡在此校讀.  我知有車去到奧運站.

回復 BB成長期 的帖子

其實太陽X都唔係差,只係比起st clare,st clare似乎可取D,除非3年後你唔願意讀佢間私小。

回覆:St clare 值得讀ma? 家在九龍西

當然st.clare!

好遠下喎,車程要幾耐呀?

樓主住奧運站? 我見港鐵西港島線嘅西營盤站, 有個出口係好近般咸道, 不過就唔知近唔近 st. clare, 如果真係近, 到通車之後可以由奧運站搭港鐵去 st. clare, 應該唔需要好耐, 可能 20 min 搞掂, 不過就要捱中間未有港鐵果段時間囉~ 樓主可以去查一查個實際情況係點。

依家考小學競爭激烈, 考到間龍校唔讀, 我怕樓主幾年後後悔囉~

回覆:St clare 值得讀ma

學校係好,不過太遠, 每日搭車時間仲長過上堂時間。。。

就太陽與St Claire比,一定係St Claire。

讀完太陽考到好過St Claire小學的機會,吾敢話好低,但一定吾係高。

保母車行西隧,由上車(以奧運站設)至返到學校within三十分鐘

我聽聞St Clare現在已不是100%直升,你最好check清楚

I check with 幼稚園 they tell 100% to primary school.

回復 BB成長期 的帖子

之前有人談論過:http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2552670&extra=page%3D1

我有朋友是此校家長亦是這樣說,今年入學的將須要經interview才能升小,不過我估應該大部分都可直升,所以都唔洗擔心

回復 Angie_Law 的帖子

讀SC(私校)都要放棄大抽獎?

引用:I+check+with+幼稚園+they+tell+100%+to+pr

原帖由 BB成長期 於 13-07-02 發表
I check with 幼稚園 they tell 100% to primary school.
你是港灣住所以考太陽x?

回復 Angie_Law 的帖子

Totally agreed.

引用:我阿囡只有家樓下的offer+太陽x,+在九龍區

原帖由 BB成長期 於 13-07-02 發表
我阿囡只有家樓下的offer 太陽x, 在九龍區都考了6間, 香港區我只考了此校及SPK (考了Total: 8間), 其實我是 ...
如果要去奧運再駁校車,我就唔考慮

回復 Elau719 的帖子

Yes. 可以Pm 褓母車資料ma?

回復 JessieToys 的帖子

是因大仔上年已戰況激烈(現升小二), 今年小一出生率高.....但阿囡2010年出生率更高, 比阿仔2006年多50%, 剛有mama say around 30min.  早前是concert 車程. 阿仔以前在九龍塘讀幼稚園車程都要over 45min 因校車遊花園.