用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 學期頒獎禮
樓主: qqsunday
go

學期頒獎禮 [複製鏈接]

其實咁計法個獎唔係好夠代表性,同意叫進步獎或表現獎會好啲。

其實大部份小朋友都是科科一百分但冇獎攞, 學校要全校停課來成就小數有獎攞的學生返學校攞獎, 實在唔理其他家長及小朋友的感受, 此舉令很多家長反感!  3/4歲人仔, 從小就要被學校分階級, 太傷害孩子的自專心了!   

甚至有小朋友問家長, 點解自己全部一百分都冇得返學校攞獎?  家長應該點答?  是因為老師唔夠鐘意你囉! 還是父母沒有去奉承老師的錯?   

回覆:學期頒獎禮

Llkllkllk :
我個仔就喺科科一百分,但冇獎攞嘅小朋友。佢當然唔開心亦有問點解。我反問佢,你覺得全班邊個最叻,我同佢講你同XXX小朋友喺一樣咁叻,冇一樣比唔上佢。XXX小朋友冇一份卷可以高過你一分。佢即時開心翻 。
我同佢講,佢只喺欠DD努力。又攞佢本寫到好似打風嘅功課比佢睇,話比佢聽可以點努力D。我都見到佢不斷進步!

租2樓    發表於 13-7-5 16:02

我小朋友k1, 上學期全部100分,佢係11月尾細B, 平時坐校車返學放學所以都冇機會奉承老師,都有中文獎!但我小朋友應該上堂比較投入,性格比較熱情多野講,可能就係因為咁所以有獎!要知道講野叻佢未必最叻,但可能佢比大B 更願意說話同俾反應老師

回覆:gg2708 的帖子

我個仔班上考第一同第三的小朋友都冇上movers 喎,考第二的小朋友就有上。廸士尼我哋個個都有去,比小朋友開開心心玩餐飽。應該唔關貢獻幾多,宜喺睇小朋友表現。我有次去接仔,見樓梯貼了同學仔嘅畫,真喺畫得靚過阿仔嘅畫好多。

引用:我小朋友k1,+上學期全部100分,佢係11月尾

原帖由 BBbuddy 於 13-07-06 發表
我小朋友k1, 上學期全部100分,佢係11月尾細B, 平時坐校車返學放學所以都冇機會奉承老師,都有中文獎!但我 ...
咁你小朋友都好叻,有中文獎。平時有自己教中文嗎? 我想請問你小朋友係屋企同返學校的表現相似嗎? 會唔會係屋企仲活潑呢?

回復 amberpan7 的帖子

冇ga 我地算係懶既父母,淨係assessment 之前先同佢溫下書,平時吾會日日同佢溫習或寫字,除左做功課!我小朋友未返York 之前好靜,2歲班時係吾講野(吾係York), 所以其實York 都真係幾好!依家係學校屋企都健談吾怕羞!

引用:回復+amberpan7+的帖子 冇ga+我地算係懶既

回復 crg 的帖子

我覺得正常,冇kentville 認哥D 字咁深(講緊對一個K1小朋友既程度),但都吾淺,夠用!
‹ 上一主題|下一主題