用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 學期頒獎禮
go

學期頒獎禮 [複製鏈接]

想問吓約克每個學期都有頒獎禮嗎?

0    0    0    0

上學期同下學期都有

BBbuddy 發表於 13-6-21 22:11
上學期同下學期都有
想問吓一般一班有幾多個獎架?有啲同學冇咪唔開心囉。

每班有8個獎,考頭123各一個,優秀獎3個,中文優異獎1個,英文優異獎1個!頭123名通常都係哥幾個小朋友攞,跟成績排,另外D獎項係老師選的, 通常上學期攞左下學期就冇,成績表排名只會列出頭10名,考第11之後就吾會寫係成績表上

應該吾會吾開心,因為冇獎攞既小朋友吾需要出席頒獎禮,有獎攞既先會獲通知

引用:每班有8個獎,考頭123各一個,優秀獎3個,

原帖由 BBbuddy 於 13-06-23 發表
每班有8個獎,考頭123各一個,優秀獎3個,中文優異獎1個,英文優異獎1個!頭123名通常都係哥幾個小朋友攞, ...
多謝你,你解釋得好清楚。冇拎獎嘅小朋友要努力啲先得啦!

引用:應該吾會吾開心,因為冇獎攞既小朋友吾需要

原帖由 BBbuddy 於 13-06-23 發表
應該吾會吾開心,因為冇獎攞既小朋友吾需要出席頒獎禮,有獎攞既先會獲通知 ...
咁唔知依啲獎係點定標準,用平日上堂表現嚟計分?

用平時上堂+學期尾assessment 表現計!大概1月同5月即係差不多學期完前都會有assessment !但因為佢會俾assessment 既範圍你去温習,所以我覺得小朋友assessment 時既表現都差不多!我認為小朋友主動d 反應好d 冇咁怕羞的話攞獎機會較大

回覆:BBbuddy 的帖子

優秀獎是不是四至六名的小朋友?

gg2708 發表於 13-6-26 00:34
回復 DiamondHill 的帖子

唔一定,朋友話視乎你多唔多參加學校舉辦活動(活動很昂貴)和老師like唔like呢個 ...

同多唔多參加課程無關,因為我大仔K1時差唔多無參加活動都有優秀獎

不過如果個學生主動、積極回應老師,相對老師自然會鐘意個小朋友多D,攞獎既機會自然大D,所以都唔係個老師LIKE唔LIKE先決定攞獎....而係個小朋友既本質係點決定,本末倒置了
兒童是世界上最快樂o既人兒,兒童是多可愛~~

引用:Quote:gg2708+發表於+13-6-26+00:34+回復+D

原帖由 maxtimma 於 13-06-26 發表
同多唔多參加課程無關,因為我大仔K1時差唔多無參加活動都有優秀獎

不過如果個學生主動、積極回應老師, ...
我們也沒有參加學校其他課程,不需要硬性參加活動㗎。

今年上下學期都有獎,看過派返嚟嘅考試卷,就知主要是小朋友努力而來的。

唔主觀㗎,科科卷都有分數

maxtimma  同意  發表於 13-6-26 10:32

回覆:cowboy2007 的帖子

但這個獎都是主觀居多,個人意見。
也多謝大家的分享!

引用:回復+DiamondHill+的帖子 [size=16.0pt]同

原帖由 gg2708 於 13-06-27 發表
回復 DiamondHill 的帖子

同意。只知道獎項跟學業成績無關係,朋友個仔份卷每科100分。
科科滿分都冇獎? 咁啲獎係比啲低分嘅?

回覆:學期頒獎禮

其實科科滿 100 分既人有好多,也有可能超過10 位以上,老師首先睇學科分數,再排上堂表現,才排出 1-10!
好多小朋友科科 100 分也沒有1-10 , 特別是 k1,因為試卷唔難,反而k2 k3 小朋友容易做錯就失分!
試過有小朋友上學期考第一定二,下學期錯一條扣左3 分就連 1-10名也無啦 !  

HI ,,,I am Sean MAMA

回覆:hollandlui 的帖子

其實這個獎應改名為進步獎比較貼切。

回覆:學期頒獎禮

其實我覺得好睇小朋獲日常表現為主,因為真係好多小朋友都係科科100分,

http://www.babyhome.com.tw/album.php?mid=286776

gg2708 發表於 13-6-27 23:26
回復 qqsunday 的帖子

學校唔識貨絕對唔緊要,識欣賞的大有人在,巳有著名男校小學收朋友啊仔讀小一。 ...
恭喜哂!獎項唔使多,實力最重要。
‹ 上一主題|下一主題