用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 K1認字
樓主: Sweetheart12
go

K1認字 [複製鏈接]

回覆:Sweetheart12 的帖子

回覆:K1認字

我囝K1 下學期,上年4月才開始自巳教他認字 .

有比他出去試上認字班, 但他不太喜歡。

結果都係自己教.

我係教廣東話,不是普通話.

現在已認到千字, 接下來都教基本句子結構,多閱讀及運用。

個人覺得認字要每日或隔日溫習,否則很快忘記。

每個小朋友的性格不同, 真係要揾小朋友的喜好, 佢地學得更快.

引用:我囝K1+下學期,上年4月才開始自巳教他認字+

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

魅力王子 醒目開學勳章 王國長老

如欲提供/索取資料,請直接pm有關會員,多謝合作!!!!

回復 PandaVV 的帖子

請問你自己教, 係用特定一套教材, 定係自己手寫casual地教呢? 因為我正在考慮自己教還是比小朋友去上類似早慧o既班, 但自己教又唔係好知點樣入手.

引用:回復+PandaVV+的帖子 請問你自己教,+係用

原帖由 deniseL 於 13-08-09 發表
回復 PandaVV 的帖子

請問你自己教, 係用特定一套教材, 定係自己手寫casual地教呢? 因為我正在考慮自己教 ...
我只用用Excel做個表,每日跟他認、讀及寫字.

起初用基本及小朋友已經認識的單字。
數字、日、月、人、大等等。

讓他感覺易容,之後慢慢加入其他單詞。

寫字我只要求寫一次,讓他看一次,
但認讀則會4至5次.

我盡量一星期學3次,每次5個字.
有時5次,每日一次.
有時間便學,沒有強迫性一定要一個月學多少個字.

‹ 上一主題|下一主題