用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想問如果跨區叩門搵中學會唔會好危呢?? ...
go

想問如果跨區叩門搵中學會唔會好危呢?? [複製鏈接]

冬日勳章

我家姐個女本來係元朗官中小讀p6,岩岩呢幾日話想搬番出油尖旺,想問如果跨區叩門搵中學會唔會好危呢??同埋有d呢,1c,2a,2b學校??thx

hinhin0204  中學概覽http://www.chsc.hk/ssp2012/main.php?lang_id=2  發表於 13-6-24 10:28
elbar  或試 聖保羅男女 (直資)、英華女校 和 香港真光中學   發表於 13-6-17 21:39
   1    0    0    0

老實說聖paul男女晤駛諗,中西區,大把waiting期待個位,英华女講明有位只會留有面試,真光可考慮|,全給頭一,二啦!油尖屬强区,元朗你可問下屬咩!可試!或有驚喜!可試上智女校,程度高㗎!

muimui120 發表於 13-6-17 16:33
我家姐個女本來係元朗官中小讀p6,岩岩呢幾日話想搬番出油尖旺,想問如果跨區叩門搵中學會唔會好危呢??同埋有 ...
如果叩band 1b、c學校,先試油尖旺銘基和循道。循道已將叩門表上載。再試九龍城區的銀禧和丘佐榮。

由於叩門時學校不會再收到教局提供的排名次第或同學的banding等資料,學校較重校內成績和操行,或者靠筆試、面試等表現。盡可能上網睇睇他們的叩門要求,再安排行程(循道的叩門時間非常短,記得爭取時間)。

若因為轉區而叩門的話,嘗試準備信件列明轉區的原因和叩門意欲,將証明文件連同叩門申請書一併交回中學作考慮。
:verycold: :verycold: :verycold:

引用:我家姐個女本來係元朗官中小讀p6,岩岩呢幾

原帖由 muimui120 於 13-06-17 發表
我家姐個女本來係元朗官中小讀p6,岩岩呢幾日話想搬番出油尖旺,想問如果跨區叩門搵中學會唔會好危呢??同埋有 ...
還可一試 聖士提反女校

會唔會有D難度呀?

回覆:想問如果跨區叩門搵中學會唔會好危呢

元朗官小,出名淺如果家長無額外栽培,出油尖旺band 1好難

引用:Quote:muimui120+發表於+13-6-17+16:33+我

原帖由 ohnono 於 13-06-18 發表
如果叩band 1b、c學校,先試油尖旺銘基和循道。循道已將叩門表上載。再試九龍城區的銀禧和丘佐榮。

由於叩 ...
請問銀禧同丘佐榮係band幾?

有朋友個女, 元朗官小畢業, 扣門入佐天水圍李兆基書院, 程度好似追唔上, 而家仲要補習追緊, 所以想入油尖旺band 1, 就是不易。

冬日勳章

回復 701003 的帖子

噢,原來係咁架~~咁可能要搵d band2既學校會唔會有D機??thx

冬日勳章

回復 heung522 的帖子

前路忙忙

回覆:muimui120 的帖子

小朋友係咩成績?band幾?

muimui120 發表於 13-6-24 23:26

噢,原來係咁架~~咁可能要搵d band2既學校會唔會有D機??thx ...
南元小比元小好dd老師梗有講過小朋友banding架

冬日勳章

回復 khmama 的帖子

我姨生女成績一向都OK,老師話屬band1尾,但岩岩大考英文成續唔合格,數學A,中文差一分攞A...(中文b)

冬日勳章

老師話屬band1尾,但岩岩大考英文成續唔合格

冬日勳章

如果9/7果日先跨區叩門搵中學,有旺角地址,仲要咩資料架??可唔可以搵何文田九龍城果D學校架?thx

引用:如果9/7果日先跨區叩門搵中學,有旺角地址

原帖由 muimui120 於 13-06-25 發表
如果9/7果日先跨區叩門搵中學,有旺角地址,仲要咩資料架??可唔可以搵何文田九龍城果D學校架?thx ...
叩明係冇分地區的,只要個間中學有叩門學位,就可以報考。但係有的中學有要求考生的學術水平,所以,最好7月9日前,先打电話問请楚,以便白行一趟,浪費了當日緊張的時間。

muimui120 發表於 13-6-25 17:27

老師話屬band1尾,但岩岩大考英文成續唔合格

見你咁坦誠,我亦坦白講咁ge成績,市區英中無機會我係EK咁耐,有果句講果句,絕對現實派,唔會亂up俾假希望你浪費時間去叩門!官小band 1尾聯繫位入到天官都危危地,何況市區名校?英中大部分科目都用英文教,英文底子差絕對會辛苦!何不考慮band 2中文中學呢?

仲有,揾學校最重要親自到校觀察,唔好"聽"人講EK係名校fans集中地,大把名校推介,但根本唔夠料入又有乜用呢有d人連仔女都未有,只憑數據分析就教人選校最了解小朋友ge一定係家長,想仔女升中愉快,親力親為不可免

冬日勳章

我現在都係幫姨生女睇緊band 2既學校,想問有咩學校岩佢呢?唔該晒你

回覆:muimui120 的帖子

油尖旺區band2真係冇乜,女仔可以考慮九龍城區培道同九真,但唔知有冇叩門位,好多時官津都要求你自行報過先可以叩。直資可以試下顏寶鈴同李國寶。

‹ 上一主題|下一主題