用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有小朋友入讀 的媽咪入來傾下好嗎?
樓主: Christy_Pau
go

有小朋友入讀 的媽咪入來傾下好嗎? [複製鏈接]

Re: 有小朋友入讀 <康傑幼稚園> 的媽咪入來傾下好嗎?

twyam

你小朋友係邊間分校讀呀????

佢由出世到而家我都train佢叫人,係屋企已經叫,每晚都同我講good night, see you tomorrow. 跟住自己拿住本書入房訓, 但唔知點解佢一出街佢就好怕叫陌生人,可能我同佢小探親戚,其實應該係我無乜親戚係香港.但每次臨走佢就會同人bye bye同blow a kiss.  不過我見佢返

Dear Wawa,

Oh, I see!  Since you did train 佢叫人, there shouldn't be any problem.

Once your boy can handle the 廣東話 well, he will not be shy to 叫人 by then.  Kids can pick up language very fast, no worries.

twyam

wawa,

非常同意twyam的講法. 小朋友好需要大人同佢一起叫人.  我個仔時常要求我與他一起叫人, 一齊叫下叫下, 漸漸佢會自己叫.  不過, 佢每次叫人, 你最好讚下佢.  

Agree with Christy_Pau too!

By the way, my daughter is studying at Tsing Yi 康傑 (N1).  She also loves schooling very much.

twyam,
    Hello﹗我女兒在一月中新加入青衣康傑上n班,她叫心然,不知你女兒和小女是否同班呢﹗

今日開始返學lu, 前兩日佢自己可以起身,但今日一返學就唔肯起,又唔肯訓,真係古怪.

呢度好多都係青衣既家長喎.

Dear Sumyinmama,

Nice to meet you and the other moms in here.

My daughter is studying at 青衣康傑上n班, her name is Lok Yee.

我女兒和你女兒是同班 because my daughter once told me that she has a classmate called "Lam心然".  Is that your girl?

Sorry that I don't know how to type Chinese.

twyam

Sumyinmama , twyam:

咁你地每天有否親自帶囡囡返學呀.  等我打聽下邊個係心然和Lok Yee先.  

wawa
乜咁早就返學?
我地21/2才返學.

Dear Christy_Pau,

I wish I can 帶囡囡返學呀!  BUT, I can't because I need to work.  

Therefore, my mother-in-law brings my daughter to school everyday.   

Can't wait the class to be resumes 'cause my daughter feels bored at home in these days.

Christy

可能佢地n班啦,不過學費係貴過k1-k3. 好似每間分校o的學費都有出入.

twyam:
帶唔到囡囡返學就會知少左同睇少左好多野架.
得閒等我向你報告下你個女在早會時的情況啦.

wawa:
n 班學費應該平過 k1-k3 喎.

Dear Christy,

Yes, please!  
Looking forward to your on-site reporting la...

Thank you in advance.

twyam

Christy

所以我咪知好小野law, 連有每科評分都唔知. 唸住n班都係過下群體生活,係屋企無咁悶.

你幾多學費呀,我而家交緊$2,0xx

Dear wawa,

而我交緊$1,700 at Tsing Yi branch.

twyam:
唔洗客氣.

wawa:
點解你d學費貴過青衣 n 班?

乜你地在公司冇野做?  咁快有回應o既.  我就好鬼死得閒, 一路睇書, 一路上bk.

啱啱追著幾版MESSAGE,至跟得上您的咗

我e+交緊的學費都係$2,0xx,不同分校學費不同的嗎?

wawa,
我囡囡都係2/21才返學架,可能n班係早少少的

KK1706:
終於見到你了.  
是否好忙, 得閒多d上來傾下啦.

係呢, 你地在那裡返工?  我在上一環辦事的.

Christy

點解間間唔同學費既 ,我以為要照顧佢地大小便同埋返多o的學,所以n班學費貴o的.

KK1706

你地k班都係一樣學費,之前我見佢地好似平$100/month,而家同我地n班一樣喎.係呢你係邊頭住要唔要搭校車呀?
‹ 上一主題|下一主題