用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有小朋友入讀 的媽咪入來傾下好嗎?
go

有小朋友入讀 的媽咪入來傾下好嗎? [複製鏈接]

有小朋友入讀 <康傑幼稚園> 的媽咪入來傾下好嗎?

大家好:
我的小朋友是在青衣分校就讀, 有沒有其他媽咪的小朋友都係讀緊康傑的?  如有, 不如入來傾下計好嗎?

Re: 有小朋友入讀 <康傑幼稚園> 的媽咪入來傾下好嗎?

Christy

我見到我第一個入來sign up. 我仔仔係mos 分校.

wawa :
好快有回應喎.  乜您可以在公司上網咩?  
馬鞍山的校舍大唔大?  不如講下您點解選擇康傑好嗎?

Christy

公司自己有部私電係方便o的 咁你都回應好快喎.

MOS 個校舍有2層,頂層係天台,比小朋友玩沙同學種花. 都算乾淨,你地係咪返到學校又係要換鞋呀? 攪到我一開學就要買好多鞋.又白又黑,好在佢話幼兒園唔係咁嚴都無所謂. 我選佢原因係佢地老師好有禮貌同近不要搭校車,校園都算大. nursery係樓上.

我想問你地一星期有多小英文堂同普通話堂呀?

wawa:
公司冇乜野做, 咪成日瀏覽 BK, 所以就可以好快有回應.

嘩! 原來 MOS 有天台可以比小朋友玩沙同學種花, 又幾好喎.  我地青衣都有天台, 不過學校沒有比小朋友上天台玩沙同學種花.  係有一次有個主題叫做: 天台探秘, 學校才比小朋友上天台搜集資料.

係呀, 返到學校係要換鞋架.

查實我都唔知一星期上幾多堂英文堂, 但睇手冊, 好似每隔一天就有英文堂.  每個星期三就由西人(MS. KAREN) 教英文.  每個星期四就由湯老師教普通話.  

不過, 小兒自K1起, 每個星期二留在學校學PHONICS (由MS. IVY) 教, 唔知您識唔識佢呢.  而每個星期四則留在學校跟湯老師學普通話.

係呢, 你有冇參加<閱讀比賽>?  

HI,
   我小朋友在青衣康傑讀上n,才入學一星期,請多多指教﹗

sumyinmama

welcome!  多o的入來chart 呀,咁你咪同christy 一間學校law.

Christy

Ms Karen 每星期二就係mos,我唸佢都係要走幾間學校, 我唸平時佢地都係班主任教返英文. 咁你個o的英文好唔好呀? 上

Hello 各位媽咪,

我亞Ivan今年一月插班小西灣全N(剛足兩歲),多多指教.

係呢,你們會唔會報林慕德個家長拼音班呀.

Ivan媽咪

Ivan

我尋日都收到家長信呀? 但未好詳細睇,咁你有無上佢個講座呀.

Sumyinmama:
你好! 好開心認識你.
係呢, 你小朋友的名字是什麼?  你每天有冇睇佢地做早會?  我每天看完早會才離開架.

Ivan媽咪:
你好! 好開心認識你.
我已報左林慕德個家長拼音班了.  二月尾至上第一堂. 你報唔報呀.

Wawa:
係呀, MS. KAREN 係幾邊走架.

仔仔的英文OK 啦.  雖然MS. KAREN每星期只來學校一天, 仔仔都學到一些簡單的英文會話.  起碼唔會怕聽英文.
上左PHONIC共20堂了, MS. IVY 教得唔錯, 仔仔學會每個英文字母的發音, 佢有時仲教番我轉頭.  發音都好準.  睇呀仔教番我轉頭時的嘴型和嚴肅的態度就知道.  MS. IVY 雖然是中國人, 但上PHONIC時, 她全說英語. 連小朋友上堂中途去廁所, 都要佢地講英文才可去廁所.

仔仔是給奶奶湊的, 你小朋友由誰來湊?

係呢, 你地有冇得睇早會架.

係咪學校唔記得借書比你地?  直接問下老師好D.  我地學校現在都有書借比我地.  如果閱讀比賽勝出, 可以在畢業典禮拿獎呀.

Christy

我地只係每星期一次睇佢地做早操, 你就好啦日日都可以睇,我要返8:30所以無乜機會,連送返學都太早, 佢地唔比8:30 前送到學,有一次下雨唸住車佢返,點知佢都要係出面等,但我又要返工,咪個菲傭同佢係出面企law,今個星期家長日,我試下叫老師比個人情先.

其實佢唔借返來我日日都同佢睇唔同既書,但如果唔係學校既書唔知得唔得.

我係

wawa,

我昨晚有去聽呀.嘩,佢好鬼長氣呀,原本7:00-8:00pm,佢7:20pm至到,講到9:20pm.仲未計有d家長私下問佢問題呢.d老師就慘啦,今朝一早又要返學.

Christy,

我已報咗家長拼音班,2月23日及3月2日上堂(各1.5小時).

乜青衣分校可以日日睇早操咩?小西灣只係Fri有得睇咋,我都係睇過一次.見到Ivan跟住其他老師,小朋友一齊擺動真係好得意.

昨晚等亞林生時學校播咗d校慶時小朋友表現d片段,我都睇到眼濕濕呀.我諗到時我睇到自己個仔有份表現,實喊到豬頭咁呀.

3月個旅行我都有報名呀,唔知見唔見到你哋呢.

Ivan

乜林生咁唔準時呀, 老師慘家長咪重慘,放工趕去我唸連晚餐都未食,佢地又係第二日要返工 .

你地做早操時用乜語言呀,上次我老公去睇佢話用普通話.  

佢地好好校慶o個日每個小朋友都有機會上台,我都古唔到我仔仔得o個2歲佢都會揮手, 佢今次係扮monkey 仔.

Christy_Pau :
     我也很高興認識你,我小女叫心然,只上了課一星期,因此現在仍返9:30,要新年後才返9:00。她九月才正式k1,因此我想她適應一下幼稚園生活,所以很急下報了名。
  我一早要上班,因此不能看早操,真可惜﹗
     我也報了林先生堂,不過回條給老師收了,忘記二月那天上課﹗
     聽你們這樣說,我也許遲些也給囡囡報phonic﹗
    我囡囡是由

WAWA:
1)學校以外o既圖書都可以計埋入閱讀報告內.  快D將閱讀過任何的圖書寫入閱讀報告內啦.
2)我將會在青衣康傑上林慕德的家長拼音班.
3)如果唔幫佢報phonics,只係一星期上一堂英文, 我諗會爭D.  上左phonics, 聽英文係聽得好d架.  我昨天收到學校通告, 將會有2歲班的phonics喎, 快d報名啦.  不過唔知係咪Ms. Ivy教呢.
4)逢星期三的早會是講英文, 星期四是講普通話, 其餘就講廣東話.

Ivan媽咪:
1)青衣分校係可以日日睇早操架.  各級的家長更可以在指定的日子裡近距離睇.  例如: k1的家長逢星期三就可以走入去學校裡面近距離睇佢地做早會.  好正架.  
2)嘩, 你地咁快有得睇校慶的錄影帶?  我地仲未有得睇.
3)我已報左名去 day camp. 到時記得打個招呼喎.

Christy

睇做早操我地呢度,只得星期五睇,每日都唔同班,同你地有o的唔同.

你小朋友叫捷泳,將來游泳一定好,尢其自由式.

你地返學遠唔遠呀?

WAWA,
   我家(翠怡)回校不過5分鐘路程,很近呀﹗
心然媽媽

sumyinmama

我仔仔要行15 mins.

請問青衣康傑幼稚園地址在那? 謝謝

wawa:
1)個名係由相士改的.
2)我家回校只需5分鐘路程,很近呀!
3)你地幾時派成績表?  我地今個成期六派呀.
4)係呢, 你地可唔可以入課室觀課呀, 我地k1安排左在3月頭觀課.
‹ 上一主題|下一主題