用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 親戚打算出年安排兩名子女回港讀書
go

親戚打算出年安排兩名子女回港讀書 [複製鏈接]

我親戚是大陸人, 已有居港權多年, 不過因為在內地沒有戶口,打算回港安排兩兄弟就讀中一和小一。大仔廣東話同普通話都很流利,反而細仔一點普通話都唔識講。
咁樣會唔會俾同學仔洽?

我以前讀書陣,即中學,大約是十年前的事。眼見很多國內同學都俾人打,排斥。呢家中港矛盾咁勁,真係有D 驚
   0    0    0    0

点解無戸口、超生? 係大陸人、留係大陸好D LOR,無戸口、生個陣都知架LA,自己拆点LA. 最好5好落来香港、E+本土意識GUM強、可能真係会比人蝦架!! 我亞EE係香港人、住上水、ARM ARM去完個幼稚園講座、大部分都係疑似双非人、全部都係用普通話的、憎多粥少、講真、点会鐘意大陸人鴉。 大陸人帯来的繁栄、益5到我地D一般市民、争野就一定有KUI地分、講溶合前、都要NUM下自己先La.
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

回復 Mighty 的帖子

係佢國內娶老婆,一早拎哂香港居留權,但因為無戶籍,仔女再讀上去,要成十幾萬一年,所以先諗住返返香港讀

醒目開學勳章

引用:去上水讀,大陸學生多過香港學生

簽名被屏蔽

引用:我親戚是大陸人,+已有居港權多年,+不過因為

原帖由 eric1122 於 13-06-05 發表
我親戚是大陸人, 已有居港權多年, 不過因為在內地沒有戶口,打算回港安排兩兄弟就讀中一和小一。大仔廣東話 ...
大陸人多過香港人啦, 邊個蝦邊個都未知。

以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

引用:唔好玩啦,從來都只有國內小朋友蝦香港小朋

原帖由 baba987 於 13-06-07 發表
唔好玩啦,從來都只有國內小朋友蝦香港小朋友,我親戚個雙飛兒童活潑到暈呀! ...
我親眼見過陸b 吐口水落港b塊面度呀!

引用:我親戚是大陸人,+已有居港權多年,+不過因為

原帖由 eric1122 於 13-06-05 發表
我親戚是大陸人, 已有居港權多年, 不過因為在內地沒有戶口,打算回港安排兩兄弟就讀中一和小一。大仔廣東話 ...
唔好講虾唔虾,事實程度有別

國內小朋友似住有個野內媽媽支持,國內媽媽以為大大聲聲就可以幫到小朋友,香港媽媽有學識,比較斯文,所以只有國內小朋友虾香港小朋友。

現在香港小朋友都開始識得以牙還牙以眼還眼了。
‹ 上一主題|下一主題