用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一數學差,可以點樣補救
樓主: hillhillbaby
go

小一數學差,可以點樣補救 [複製鏈接]

引用:姪仔讀小一,呢2次數學測驗都唔合格,見佢做

原帖由 hillhillbaby 於 13-06-05 發表
姪仔讀小一,呢2次數學測驗都唔合格,見佢做個d練習都好多唔啱,想問下各位jm有冇咩方法可以令到佢數學好d,已 ...
珠心算及enopi maths有無學過?如有,基礎和概念會對小孩有用。

同小朋友傾多d計⋯⋯噤細個響日常生活中的數學有足夠既運用已經好夠⋯做得太多練習會有反效果架

回覆:sukyyan 的帖子

我仔仔都係, 覺得係唔明白題目點解, 所以一多文字題目, 就大獲, 可能中文理解能力唔好,唉, 排左卷, 得58分

回覆:小一數學差,可以點樣補救

文字題最大鑊,隻隻字都識,但佢會是旦加或減,唔去理解吓先,d問題又唔直接,唔知點解小一題目就咁鬼雕轉

MyBear 發表於 13-6-18 12:11
文字題最大鑊,隻隻字都識,但佢會是旦加或減,唔去理解吓先,d問題又唔直接,唔知點解小一題目就咁鬼雕轉

...

係呀, 解題唔容易架, 有時重會混淆視線, 所以好容易做錯...

回復 MyBear 的帖子

yes yes... 要教佢地再諗深入d.. 佢地諗得太簡單

sigh, my son too....he just too disorganized and whenever he does maths, he just out of control...tons of careless mistakes, he likes maths but extremely weak at maths...
registered for so-in maths at whampoa in summer and hope can help him abit.

醒目開學勳章

請問那本數學exercise較好?
可以用來操卷?
‹ 上一主題|下一主題