用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一數學差,可以點樣補救
go

小一數學差,可以點樣補救

姪仔讀小一,呢2次數學測驗都唔合格,見佢做個d練習都好多唔啱,想問下各位jm有冇咩方法可以令到佢數學好d,已經幫佢報左數研補習,但係剛啱啱開始!所以想睇下有咩可以幫到佢,謝!

平時做練習都錯, 証明他不懂計, 咁就將錯既問題解一次, 再將題目改小小再做一次, 不停練習, 感覺好少少就再將題目再改多小小, 左轉右轉咁, 又ok就再學新嘢, 慢慢就會好..

我個仔都係呀...諗住暑假要操下先得..

囝囝mama  me too!!1  發表於 13-7-11 11:44

差到咩地步先,會唔會太深?

回覆:小一數學差,可以點樣補救

可以做多Dexercise做

醒目開學勳章

其他同學成績如何?

會否因為題目好深?

hillhillbaby 發表於 13-6-5 14:54
姪仔讀小一,呢2次數學測驗都唔合格,見佢做個d練習都好多唔啱,想問下各位jm有冇咩方法可以令到佢數學好d,已 ...

數學最緊要明.  要講解畀佢聽, 佢邊方面吾掂?

如果係計數題差,做多d練習。若是文字題,最緊要明,明之後再適量練習。

我囡小一都麻麻,小二就好好多。始終人大左,理解自然好左,有d野真係急5泥

引用:Quote:hillhillbaby+發表於+13-6-5+14:54+

原帖由 melonfans 於 13-06-05 發表
數學最緊要明.  要講解畀佢聽, 佢邊方面吾掂?
正確~~齋操真系冇用,要明先,起初一定系慢

引用:我囡小一都麻麻,小二就好好多。始終人大左

原帖由 Chowying 於 13-06-05 發表
我囡小一都麻麻,小二就好好多。始終人大左,理解自然好左,有d野真係急5泥

...
同意!

我都日日比數阿仔做,但都可以常錯,希望真是小二會好些!

要了解題目問什麼?

如果平時功課都錯 (假設佢係有心機做的), 咁就即係佢根本唔明, 咁要解到佢明先有救.  太抽像的就要用啲實物.  明晒後操練習.

回復 hillhillbaby 的帖子

我好明白, 我個仔小二小三也試過吾合格, 我好擔心, 自己解俾佢聽又吾多見效, 後來有補習老師幫下, 自己從中也學下點教, 再大D 好似又好D, 慢慢來吧,心急不來!

回復 duck2013 的帖子

多謝各位嘅意見,考試又就到,所以真係擔心佢又唔合格,其實學期初佢成績好好,但係下學期就開始退步,唔知係佢唔明定係佢唔想做,有時教佢教到嘔血,講極都唔明,真係激死人!

希望補習老師可以幫到佢,我自己又再幫佢解釋下!如果係都唔知點升班

回復 hillhillbaby 的帖子

教到嘔血........我都試過, 簡直係高難度的EQ training!

2個位加減數呀?

吓……乜真係會唔合格,我中以為數學科取高分,等同拉高中英的差距。剛派了小一試卷,扣左4分,已經有點不悅,又係懶勁無起草稿列算式。