用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 轉為直資的英中名校「貴族化」之謎?
樓主: samuel89
go

轉為直資的英中名校「貴族化」之謎?   [複製鏈接]

引用:Quote:shadeslayer+發表於+13-6-5+13:50+Sa

原帖由 samuel89 於 13-06-06 發表
ANChan59 發表於 13-6-6 06:50
This thread, post 9
但教會辦學係有自己原則同底線,唔係只為咗攞着數!」

Xxxx

唉,由係不在其位的人幫教會定道德底線。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:shadeslayer+發表於+13-6-5+20:14+「

「名校轉直,有否減少窮孩子透過名津上流機會。」跟「名校是不是貴族化」根本是一模一樣的命題。

你同果d ...
「名校轉直,有否減少窮孩子透過名津上流機會。」跟「名校是不是貴族化」根本是一模一樣的命題。

Xxxxxx

你分不開,我唔知點解你聽。

samuel89  may be系你分得太開,我都唔知點解你聽。  發表於 13-6-6 14:20
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 13-6-6 14:10
但教會辦學係有自己原則同底線,唔係只為咗攞着數!」

唉,由係不在其位的人幫教會定道德底線。
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2587280&extra=page%3D1
戴德正13年前在聖保羅男女中學任校牧,因不同意校方轉直資憤而劈炮,轉到另一聖公會學校任校長。這次幼女以校友身份反對母校聖士提反轉直資,他再站出來發聲,哪管鄧肇堅與聖士提反都是聖公會學校。

唉,不知道係你冇睇到 or 你自己先係不在其位的人幫教會定道德底線。

回復 shadeslayer 的帖子

我都不在其位,但我想說出自己的感覺。我覺得所有教會的行為;包括社會福利和教育,最終目的都是傳教!多年前做孤兒院、平民學校,對傳教好啲,但現在做直資好啲,咪轉去做囉!保住名校生招牌,教會都多人識啲!

shadeslayer 發表於 13-6-6 14:06
人望高處,轉會好平常。
friendlyguy 發表於 13-6-6 01:17
回復 ANChan59 的帖子

我比較蠢,可否說清楚為什麼大部份名校是被迫轉直資,唔轉會執笠嗎? ...

借用一下, 正好可答你的人望高處........我都比較蠢,唔太明D校長老人家D "至叻人"決定.........

samuel89 發表於 13-6-6 14:18
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2587280&extra=page%3D1
戴德正13年前在聖保羅 ...
所以我話戴生很有話語權。聖士提反前校長也寫信反對轉直資的。

引用:Quote:shadeslayer+發表於+13-6-6+14:10+但

戴德正13年前在聖保羅 ...

唉,不知道係你冇睇到 or 你自己先係不在其位的人幫教會定道德底線。

Xxx

我想法簡單,戴生係未在 school board? 唔係的話,等如有位親戚猛叫我損錢比保良局,唔損係衰人咁。

引用:回復+shadeslayer+的帖子 我都不在其位,

原帖由 friendlyguy 於 13-06-06 發表
回復 shadeslayer 的帖子

我都不在其位,但我想說出自己的感覺。我覺得所有教會的行為;包括社會福利和教 ...
我都不在其位,但我想說出自己的感覺。我覺得所有教會的行為;包括社會福利和教育,最終目的都是傳教!多年前做孤兒院、平民學校,對傳教好啲,但現在做直資好啲,咪轉去做囉!保住名校生招牌,教會都多人識啲!

Xxxxx

不在其位,當然也可以講感受,因為感受是個人的。批評好易,但不知內情便隨便批評,是否負責任的行為?

例如在地鐵見有後生不讓位,原來他病到五顔綠色也有可能。

引用:Quote:shadeslayer+發表於+13-6-6+14:06+人

借用一下, 正好可答你的人望高處........我都比較蠢,唔太明D校長老人家D "至叻人"決定......... ...
唔知你問乜。

回復 friendlyguy 的帖子

可能適得其反,有心人或無神論政府做少少輿論就可將他打柴,到時又要花時間解釋或修補形象。看形勢將會燒到聖X會身上。

shadeslayer 發表於 13-6-6 15:19
我想法簡單,戴生係未在 school board? 唔係的話,等如有位親戚猛叫我損錢比保良局,唔損係衰人咁。
戴德正13年前在聖保羅男女中學任校牧,因不同意校方轉直資憤而劈炮,轉到另一聖公會學校任校長。

唔知系我or系你理解能力有問題...........你位親戚自己已經猛甘損錢比保良局啦......你損唔損唔緊要, 但唔好唔損掉轉頭猛話你位親戚系衰人呵。

samuel89  may be系你分得太開,我都唔知點解你聽。  發表於 1 小時前

分唔開,唔使煩。

samuel89  分得太開,煩惱自尋。  發表於 13-6-6 16:26

回復 samuel89 的帖子

男拔收生, 用到在學界比賽場所"即撬"手法以求盡收"天下兵器" 長期學界7連霸n 連霸.....佢地甘做唔知道對"被撬"左學生既學校又是否公平呢???

'重劍無鋒,大巧不工',

就是这点n 連霸, 弄得一个二个争当武林盟主.

annie40 發表於 13-6-6 16:09

'重劍無鋒,大巧不工',
就是这点n 連霸, 弄得一个二个争当武林盟主.
這點好像是雞先蛋先loop甘.....學生學校都為左n 連霸跌入呢個輪迴圈了.......阿彌陀佛......

samuel89 發表於 13-6-6 16:24
這點好像是雞先蛋先loop甘.....學生學校都為左n 連霸跌入呢個輪迴圈了.......阿彌陀佛...... ...

這個我有小小input, 其實係各人既觀點和感受有D唔同,學校認為提供個最佳平台俾有天份既學生發展潛能,有咁既机會俾你,你自己選擇,正如踢波叻可能去董之英,單車叻可能去體院。其實中學學界運動不是什麽,香港既纲球,问足球連菲律賓都打唔赢,只係有D家長過份重視啫。

未必是学校的做法, 也许是个别教练求胜心切吧! 持之以恒, 废剑可以变宝剑, 何苦争一时瑜亮!

lawsonmoon 發表於 13-6-6 16:39
這個我有小小input, 其實係各人既觀點和感受有D唔同,學校認為提供個最佳平台俾有天份既學生發展潛能,有咁 ...
我反而覺得有點可悲.........香港體育培養唔到運動員,呢d名校都有些少責任.......

學校有個最佳平台, 但就絕對唔系提供俾有天份既學生發展潛能.......
我見到而家實際情況系學生先要有左成績(學界分齡頭1,2名, 第3名已經叫次等貨了), 才有名校向你招手, 名校唔會睇有天份或潛能既學生, 收入去培訓, 因為名校根本連投資搵位"伯樂"幫搵有天份或潛能既學生都唔肯做, 更加唔好期望佢地培養發掘你既潛能, 佢地只系需要下一次比賽你一定要再拿牌, 而且個牌系用佢間名校既大名拿既就ok啦........

annie40 發表於 13-6-6 16:43

未必是学校的做法, 也许是个别教练求胜心切吧! 持之以恒, 废剑可以变宝剑, 何苦争一 ...

废剑可以变宝剑, <----童話故事都唔會再有呢d劇情啦.......

p.s. 如有呢類開心大發現, show俾我老懷安慰下,thx!

天才不是一日就旦生的, 你见人家好, 是见到人家十年功夫的成就, 今天无所不能是果,  十年前还不是白纸一张, 生命由你谱写, 写得好不好, 由自己负责, 怨不得!

只是空谈空想, 甚么也没做的, 比童話故事还要荒诞吧!

annie40 發表於 13-6-6 17:18
天才不是一日就旦生的, 你见人家好, 是见到人家十年功夫的成就, 今天无所不能是果,  十年前还不是白纸一张, ...

你好似攪錯左啦.......
你講既我清楚明白, 但我#77 樓講既你好似完全唔明, .......
系我表達能力差or你覺得我好欣賞而家名校所作所為?
‹ 上一主題|下一主題