用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 轉為直資的英中名校「貴族化」之謎?
go

轉為直資的英中名校「貴族化」之謎?  

轉為直資的英中名校「貴族化」之謎?

見近來個話題甘熱鬧, 還原基本步先, 想先請教一下幾個諗極都唔明既問題,:(希望有肋解開「貴族化」之謎?)

1. 首先點解只系名校才會申請轉為直資, band3寧願被殺校都唔轉為直資甘奇????

2. 政府官津校既最大問題系咩???? 點解會攪到d名校飛身轉為直資???(重要系愈名校既轉得愈快)

3. 由家陣名校飛身轉為直資現象睇, 好明顯直資制度好過晒官津制度啦, 甘教統局不如直接取消官津制度,轉晒直資制度, 甘就肯定冇「貴族化」問題出現啦.......

回覆:awah112 的帖子

難!那些資深教職員,尤其是公務員,會強烈反對!

回復 samuel89 的帖子

"由家陣名校飛身轉為直資現象睇, 好明顯直資制度好過晒官津制度啦, 甘教統局不如直接取消官津制度,轉晒直資制度, 甘就肯定冇「貴族化」問題出現啦....... "    I suspect this is what would happen in many years.  With much more DSS schools, the 貴族化 problem will be diluted
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

awah112 發表於 13-6-5 13:06
甘教統局不如直接取消官津制度,轉晒直資制度, 甘就肯定冇「貴族化」問題出現啦....... ...
老實講, 我見甘多位網友討論左甘多頁, 我完全睇唔明大家"拗"d咩野........
好簡單既問題就系一間學校最"叻"果位一定系校長啦, 佢老人家決定要轉直資就一定冇衰架啦, .....「貴族化」呢d道德問題肯定唔會系佢老人家考慮既問題, 就算俾大家"拗"贏左轉直資一定會變「貴族化」呢個終極結果, 佢老人家都轉硬一定入紙申請轉直資架啦.....

CHAN-2 發表於 13-6-5 13:19
難!那些資深教職員,尤其是公務員,會強烈反對!
呢個只系執行問題, 唔系機制大方向問題........假如直資制度真系對學生,家長,校長各持份者都有好處制度真系out晒老化,官津教統局又何解會怕"難"???

引用:Quote:awah112+發表於+13-6-5+13:06+甘教統

原帖由 samuel89 於 13-06-05 發表
老實講, 我見甘多位網友討論左甘多頁, 我完全睇唔明大家"拗"d咩野........
好簡單既問題就系一間學校最"叻" ...
Samuel,

你有所不知。名津校轉直資,政策容許,教會百多年來辦學,出錢出力,它們想轉直資,也稱得上有資格。而家拗的,政府是否改政策來限制名津轉直。

我一早提過,就算全港有共識,政府要改政策來限制名津轉直,「如何定義名津呢」?十個人有十個名津 list. 加上只限制名津,普通津校卻可以轉直,不是正在罰百多年來辦得好的學校嗎?點通呢?

唯一辦法,取消直資制度,全港教育一同承受,再無平民 IB 課,或港同,羅氐,陳守仁等好學校。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

awah112 發表於 13-6-5 13:47
唏...你玩EK咁多年,大家乜都有得"拗"架啦...
玩EK咁多年,喺間唔中見d高手,有一兩招啱用,自已咪攞去用羅...: ...

原來你先系高手

引用:Quote:CHAN-2+發表於+13-6-5+13:19+難!那

呢個只系執行問題, 唔系機制大方向問題........假如直資制度真系對學生,家長,校長各持份者都有好處制度真系 ...
直資的好處要看對何人來說。中下級數的官津,改為直資,面對競爭,同你反枱都似。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 13-6-5 13:50
Samuel,

你有所不知。名津校轉直資,政策容許,教會百多年來辦學,出錢出力,它們想轉直資,也稱得上有資 ...
咪住.......
名津校轉直資,政策容許,<------點解名津校要轉直資呢?教統局又點解要俾佢地轉呢?(推直資政策果陣唔諗架?)

shadeslayer 發表於 13-6-5 13:54
直資的好處要看對何人來說。中下級數的官津,改為直資,面對競爭,同你反枱都似。
...

你一講就講左個point出來啦.......

Annie123 發表於 13-6-5 13:50
討論教育改革,向來最難搞就係教師/教協
假如個大方向真系冇問題既話........教師/教協都冇本事阻住個地球轉呵,,,,,,,

引用:Quote:shadeslayer+發表於+13-6-5+13:50+Sa

咪住.......
名津校轉直資,政策容許,
We are where we are. 現有政策唔認為名津轉直有問題。拗就係拗政策要不要改動來限名津轉直。

引用:Quote:shadeslayer+發表於+13-6-5+13:50+Sa

咪住.......
名津校轉直資,政策容許,
點解要轉?學校想做一些現有資源下做不到的教學。

shadeslayer 發表於 13-6-5 14:02
We are where we are. 現有政策唔認為名津轉直有問題。拗就係拗政策要不要改動來限名津轉直。
...

容許我再問番:

1. 首先點解只系名校才會申請轉為直資, band3寧願被殺校都唔轉為直資甘奇????

........如果系band3都肯轉直資, 使鬼拗政策要不要改動來限名津轉直甘本末倒置呢?

Yanamami  Band3.。有人話送都唔讀,要收$,咪更。。。。  發表於 13-6-5 14:34

shadeslayer 發表於 13-6-5 14:05
點解要轉?學校想做一些現有資源下做不到的教學。
想轉果間學校勁偉大

但更多想轉轉唔到的學校都勁想做一些現有資源下做不到的教學。.....怎解決呢個不公呢?

Annie123 發表於 13-6-5 14:09
點為之大方向冇問題?
冇問題的,佢地都會企出黎話有問題
多年來都係咁

我系根據:
由家陣名校飛身轉為直資現象睇, 好明顯直資制度好過晒官津制度啦,

推論轉直資呢個大方向冇問題架.......有錯系呢d名校校長老人家既錯,與本人無關