用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 轉為直資的英中名校「貴族化」之謎?
樓主: samuel89
go

轉為直資的英中名校「貴族化」之謎?   [複製鏈接]

ANChan59 發表於 13-6-5 17:37
張宇人是笑話,抵彈。

我一向佩服梁校長,但可惜陳輝揚這件事,他是抽水,陳輝揚是考不到筆試所以入唔到, ...
我道聽途說而已, 完全不知情.......
但陳輝揚本人曾經因為身為基層考慮是否入讀我絕對相信系事實, 男拔已經「貴族化」"的結論我相信都不用置疑了吧........

引用:Quote:ANChan59+發表於+13-6-5+17:37+張宇

原帖由 samuel89 於 13-06-05 發表
但陳輝揚本人曾經因為身為基層考慮是否入讀我絕對相信系事實, 男拔已經 ...
He is not eligible for both sports and academic streams. Nothing to do with biased. If he is eligible, Principal Leung can keep his boxers. He will have sports scholarship or fee remission based on his stream or strength.

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 13-6-5 18:09
He is not eligible for both sports and academic streams. Nothing to do with biased. If he is eligibl ...

你講既陳輝揚本人唔達標涉及左呢d名校另一個殘酷的收生問題, 與貴族化與否無關了...........假如陳輝揚本人達晒標, 男拔已經開晒門"撬"佢入讀啦......就算升左中一只要俾男拔呢d名校發現你系學界D1拿獎都"即撬"啦.....

引用:Quote:ANChan59+發表於+13-6-5+18:09+He+is

你講既陳輝揚本人唔達標涉及左呢d名校另一個殘酷的收生問題, 與貴族化與否無關了...........假如陳輝揚本 ...
如果收佢,對落選的二千多名學生又是否公平。

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:samuel89 的帖子

我已經講得太多了,你如何演譯,你有自由。我不想再說梁校長的不是,而間接傷害陳同學。

引用:Quote:ANChan59+發表於+13-6-5+17:37+張宇

但陳輝揚本人曾經因為身為基層考慮是否入讀我絕對相信系事實, 男拔已經 ...
「貴族化」"

Xxxxx

「名校是不是貴族化」不是好的命題。要定義何謂貴族,貴族化有何害處等等。都係以前阿 uncle 講得好,「名校轉直,有否減少窮孩子透過名津上流機會。」

但這亦有幾個問題要考慮:

1。如果無學費減免,答案會是「名校轉直,有減少窮孩子透過名津上流機會。」但有學費減免下,我唔敢肯定。

2。如果結論係有學費減免下,仍然少了窮孩子讀名直資,我們亦要考慮是否因為預留的學費減免額不足。如果是,加大額或比例便可解決。

3。如果結論係有學費減免下,仍然少了窮孩子讀名直資,而學費減免額未用盡,如果是因為家長自卑,那是教育家長和推廣的問題,不是名津變直或直資政策的問題。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:原帖由+samuel89+於+13-06-05+發表我

原帖由 shadeslayer 於 13-06-05 發表
「貴族化」"

Xxxxx
如果你講的「阿uncle」說得好—>「名校轉直,減少窮孩子透過名津上流的機會」。那為甚麼不提在「世襲制」下,名校舊畢業生的子子孫孫、兄弟姐妹,籠斷50%名津小學位,咁又算唔算減少窮孩子透過名津上流的機會呢?

正義朋友們,難道雙重標準?

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+13-06-05+發

原帖由 serinac 於 13-06-05 發表
如果你講的「阿uncle」說得好—>「名校轉直,減少窮孩子透過名津上流的機會」。那為甚麼不提在「世襲制」下 ...
我是說 uncle 的命題好得多,不代表我同意。

正義派無話過𣎴反世襲制,無話過𣎴反宗教分。我想,他們的思路係,教育有千瘡百孔,樣樣也在反。現在多一樣反名津轉直。可能要大抽獎才公平公義。到佢地抽唔到,佢又可能話點解孩子十八般舞勢也不能入讀名校,隔壁豬仔乜都唔識卻抽入。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:原帖由+serinac+於+13-06-05+發表如

原帖由 shadeslayer 於 13-06-05 發表
我是說 uncle 的命題好得多,不代表我同意。

正義派無話過𣎴反世襲制,無話過𣎴反宗教分。 ...
OIC.....

我比較陰謀論-----------政府搞直資是因為要慳錢,每年比一筆錢你就得,唔使好似官津咁包底。可以斬纜、又可以美其名為多元化、市場化。思維同社福界的一筆過撥款差唔多。
我總覺得政府近年的教育政策在有意無意間推動津校直資化。

annie40  深有同感  發表於 13-6-6 15:46

我又覺得名英中轉直資的目的是想保持成績和校譽,所以要把收生權拿回來,又擸頭、又interview家長,要教〝 好學生〞,不是教好〝學生〞。變得貴族化祇是副作用。

回復 ANChan59 的帖子

我比較蠢,可否說清楚為什麼大部份名校是被迫轉直資,唔轉會執笠嗎?

引用:轉為直資的英中名校「貴族化」之謎?見近來

轉為直資的英中名校「貴族化」之謎?

見近來個話題甘熱鬧, 還原基本步先, 想先請教一下幾個諗極都唔明既問 ...

回覆:friendlyguy 的帖子

This thread, post 9.

回覆:friendlyguy 的帖子

我總覺得政府近年的教育政策在有意無意間推動津校直資化。

從客觀証據,是有計劃地推動/迫津校轉直資,不是單純感覺!

ANChan59 發表於 13-6-5 18:29
如果收佢,對落選的二千多名學生又是否公平。

所以我話你講既陳輝揚本人唔達標涉及左呢d名校另一個殘酷的收生問題, 與貴族化與否無關了...........

男拔收生, 用到在學界比賽場所"即撬"手法以求盡收"天下兵器" 長期學界7連霸n 連霸.....佢地甘做唔知道對"被撬"左學生既學校又是否公平呢???

回覆:轉為直資的英中名校「貴族化」之謎?

算啦,大家無謂䢟花園,有能者居之。

samuel89  唔明你意思, 但我冇遊花園...........  發表於 13-6-6 10:59

shadeslayer 發表於 13-6-5 20:14
「貴族化」"

Xxxxx
「名校轉直,有否減少窮孩子透過名津上流機會。」跟「名校是不是貴族化」根本是一模一樣的命題。

你同果d校長老人家講既所謂[學費減免] , 鮮魚行校長話過"當埋底褲俾學生(果位藍球王)入讀"已經非常清楚說明左男拔已經「貴族化」"的結論不用置疑了.......
如果你仲唔明, 我不如將男拔比喻為一間本身是名餐廳, 現在變身為開在一間10星級酒店內既高級餐廳.......但呢間名餐廳不斷甘同人講佢唔會忘本, 佢地會用10%盈利成立基金供應d"免費餐位", 只要你真系冇錢,又肯申請, 又唔自卑,又唔怕人閒言自尊云云........., 天天入去同d貴族仔女一齊開餐都ok架.....怕就怕你自己自尊大過天, 有甘好福利自己都唔享用咋......

shadeslayer 發表於 13-6-5 13:50
Samuel,

你有所不知。名津校轉直資,政策容許,教會百多年來辦學,出錢出力,它們想轉直資,也稱得上有資 ...
ANChan59 發表於 13-6-6 06:50
This thread, post 9

唔系ANChan59提, 我都睇漏左你呢段..........

我用戴校長既說話答你..........

//戴指出,升中學生派位組別由五個減至三個,收生差異擴大,危及英中資格;傳統名校轉制,也是為了避過成立法團校董會的「死線」。轉直資後,學校有完全收生權,又可全面以英語授課,兼不受法團校董會條例限制。

「轉制原因係valid(合理),但係咪一定要轉?點解喇沙、華仁唔轉?」他越說越火,「純粹市場主義,我冇嘢可講,但教會辦學係有自己原則同底線,唔係只為咗攞着數!」

「教育政策不濟,應該一齊同政府爭取,但佢哋反而獨善其身走出去。學校變成幫政府減壓,想小班,轉直資;想多個外籍教師,咁咪轉直資」。他指本港公營學校是全世界最出色,因津貼學校當中也有出色學校,而非如外國只見於私校,「提供社會流動機會,但直資即係半私立,教育界引以為傲嘅嘢一下子冇咗」。//

引用:Quote:ANChan59+發表於+13-6-5+18:29+如果

原帖由 samuel89 於 13-06-06 發表
所以我話你講既陳輝揚本人唔達標涉及左呢d名校另一個殘酷的收生問題, 與貴族化與否無關了...........
人望高處,轉會好平常。

‹ 上一主題|下一主題