用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 轉為直資的英中名校「貴族化」之謎?
樓主: samuel89
go

轉為直資的英中名校「貴族化」之謎?   [複製鏈接]

回復 囝囝爸 的帖子

咁你其實想 "我更相信硏究數據,其雖非完美理想,但總好過少能以廣泛數據支持的單一自我所想" 定係 "各自不同、成效有異的現實"?   就算成效有異都係小成同大既分別,唔會有害掛?

"閲樂而學的簡單良方"好似係CKY既教學方法喎,  EK家長對CKY既學位我相信一定係供不應求!

今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

回覆:annie40 的帖子

同意,這個世界邊有咁多符轆!

臨淵羡漁,不如退而結網!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 samuel89 的帖子

ok....系我錯, 我很想'名校'向我招手........
如果你認為甘樣盡收天下兵器冇問題......甘我向你 say sorry......我錯了收口了
Samuel,

如果老兄是女人, 倒是可爱!  肯定是老公望靓女多几眼, 你便楼到眼火爆了!

物鬼'盡收天下兵器', 好鬼叻都不过是业余爱好, 是水斗水, 又无甘水而已. IS 孩子好得闲, 大把港队成员, 几时唔玩都得, 呢埋玩又得. 世界如此多娇, 点收得洒!  小在山林,大隱於市吧!

如果老兄很想入名校, 就直接去搞门, 唔好学埋D蜚短流长之术, 就算比名校校长开门送客, 都算是敢爱, 甘做, 甘恨, 死左也算 轟烈啊!.......

annie40 發表於 13-6-7 14:24

唉.....可以我表達能力真系太差了, 我唔系話入左名校佢地唔會培訓你, 相反佢地好落 ...

我估你真的冇留意我講咩.......
我重申一次 :

//我見到而家實際情況系學生先要有左成績(學界分齡頭1,2名, 第3名已經叫次等貨了), 才有名校向你招手//
呢句我寫既系我親身見到既名校做法.....我甘睇到名校甘做, [第3名已經叫次等貨了] 呢句都系我寫既, 但系我指責名校甘既做法,等同認為第3名已經叫次等貨了......我完全唔明點解你反而會認為我會睇唔起第3名.......
我原意同你一樣, 都覺得今日的頭1,2名, 他日未必一定繼續會贏第3名,第4名, .....

你再湊巧話 " 废剑可以变宝剑, " 我回應"童話故事都唔會再有呢d劇情啦......"........其實我系相信呢d童話劇情, 無奈名校既收生制度擺到明系唔相信,,,,,可能呢句反諷引致你誤會吧.......不過點都好, 我已經解釋左,道歉左, 你唔信可以重新理解多一次, 但唔好再話我睇唔起第3名後,視佢地系废剑.......

p.s. 名校撬頭1,2名, 完全漠視其他名次, 佢地甘做法你唔覺得佢地歧視, 反而覺得系我歧視,講真,我都幾難理解.......

回復 HKTHK 的帖子

//咁你其實想 "我更相信硏究數據,其雖非完美理想,但總好過少能以廣泛數據支持的單一自我所想"//

培生世界教育精細分析研究出來的數據準,亦或你前所想美國中學高於香港,引申美國教育好過香港,是數據還是你單一所想可信? 皇仁、BPS、聖拔喇等等等. . . 又如何?

//定係 "各自不同、成效有異的現實"?   就算成效有異都係小成同大成既分別,唔會有害掛?//

大成小成,唔有害就一定有效? 各自不同,成效有異,就是不能照板煮碗。教育研究也有說,亞洲果套欧洲不可用,美國也認為芬兰個套不可抄,芬兰教育不是專家嗎,專家的一定通用,或競爭、心態、環境要相同?

//"閲樂而學的簡單良方"好似係CKY既教學方法喎,  EK家長對CKY既學位我相信一定係供不應求!//

又多謝你單一少眾例子,CKY 收幾錢學费,行乜學制? 學生競爭、心態、環境、升學機會,是否反映大多數?  不過我都相官津名校都有閲樂而學的少數例子,整體學習成績不比 CKY 差。

annie40 發表於 13-6-7 14:47

ok....系我錯, 我很想'名校'向我招手........
唔明你講咩, 講左收口,對你這話題要解釋都解釋了, 你要點講都不回應了......

原来嗲得耐, 大家又番左去讲'中英双绝'了!

在此感谢仔仔爸, awah, friendlyguy, & parents , 其中不少平日訥言慎行者, 也努力发声了! 在此我不相信甚么道德高岸, 而是真的很痛心, 想到穷孩子的路途不好走, 想到社会对贫苦的误解, 想到一切一切..........

同理心是感性的, 没逻辑, 没道理, 没有对与不对, 只是受不了别人的苦难和哀愁, 是没得選择的心情, 因为没選择, 只可转化成正面力量, 时刻警醒, 想想可以干点甚么吧!

annie

shadeslayer 發表於 13-6-6 18:50
其實中學學界運動不是什麽,香港既纲球,问足球連菲律賓都打唔赢,只係有D家長過份重視啫。

Xxxxx
其實你係咪ABC?我發覺你成唔明人地中文既主旨同潛台詞,or冇睇上文下理?我回覆samuel89有關學校在運動方面盡收天下兵器,什麽五連,十年霸。我話學校只覺在咁既比較好既infra-structure, 師资,所以提供机會俾有潛質既香港學生發展,我既例子既潛台詞香港人不太重視運動,平切水準亦不高。家長只關心有幾多A students,唔會因為有幾年霸就變咗名校。學校收音樂和運動尖子既原因同一般家長既理解係有出入。點解你會睇出咁既結論?

shadeslayer 發表於 13-6-6 18:50
其實中學學界運動不是什麽,香港既纲球,问足球連菲律賓都打唔赢,只係有D家長過份重視啫。

Xxxxx

del_----------------------------------------

講開體育,有事請教?

小兒中三四時有同级同學是學界體育精英,得男拔招手轉校,但拒绝了。可能學校成績不比男拔差,校譽和校舍設備當然分别大。讀開免費官津,如果轉校,男拔應該免學費,同學家底未有資格取助學金,以獎學金免學費,是否計算在助學金發放之內?如是者,這十巴仙助學金,有藝高者所得,還有升中時一富有成績好同學,考喇唦得到暗示,考 SPCC 明示有獎學金,好像是半年免費,是學高所得,是否會攤薄貧者入學資助,或學校另有所出?

回復 囝囝爸 的帖子

明白!  原來係由你自由選擇, 咁我當然要聽你講啦。

不過你文不對題喎, "因津貼學校當中也有出色學校,而非如外國只見於私校" 係講個別學校出色。所以我指出美國有D公立High School 都唔失禮。你既 "培生世界教育" 係講全國教育系統?  

更何況我冇話美國好D喎, 指出有好學校唔等於係一個比較, 明嗎?

你自己話 "真可用閲樂而學的簡單良方。 我信西方社會亦不能", 咁我俾成間學校做例子你又話單一, 不如你證明俾我睇全世界冇 "閲樂而學的簡單良方"啦?

今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

1) 阅读理解是看字里行间的话和含义的, (可能我比你还要清楚你)
2) 人家的规矩是人家定, 唔参与咪照样海阔天空呢
3) 已经海阔天空了, 何苦还在人家门口评论.
4) 如果人家收第一, 二,三,四,五名, 你又觉得唔收第六名, 唔对路???

HKTHK  "阅读理解"在 EK 係門高深學問!    發表於 13-6-7 15:53

囝囝爸 發表於 13-6-7 15:34
講開體育,有事請教?

囝囝爸囝囝學校同學是學界體育精英,得男拔招手轉校,但拒绝了。........証明我講既唔系道聽途說, 獎學金助學金實際情況我都不太清楚, 但呢d學界n連霸名校, 佢地既學界體育精英唔系全部靠自己學校訓練出來,亦唔會有伯樂因為睇到學生有潛質而收佢入讀, 只會系學界比賽場揀第1,2名, 甘既收生方法, 照我所知"行之有效" ,但對香港體育界是否好事, 我真的唔敢講了.......

回復 囝囝爸 的帖子

You know what, forget it, these are minor points in a meaningless conversation.  Better to save energy to discuss real issues.

囝囝爸  請問你有什麼 real issues?  以前閱讀討論不少,一二年前話淡出,都是忍唔住,作無聊之事!  發表於 13-6-7 16:20

annie40 發表於 13-6-7 15:48
1) 阅读理解是看字里行间的话和含义的, (可能我比你还要清楚你)
2) 人家的规矩是人家定, 唔参与咪照样海阔天空呢
3) 已经海阔天空了, 何苦还在人家门口评论.
4) 如果人家收第一, 二,三,四,五名, 你又觉得唔收第六名, 唔对路???
1.) 如果你認為你比我还要清楚我, 是否要聽我解釋呢? 當然信不信是你的自由, 但(可能我比你还要清楚你)<---不可能吧

2) 3) 4)....我只說我所見到的, 我指責,評論有問題嗎? 不是言論自由嗎? 你可以不同意, 反指責,評論我言論, 但不可以限制我發言吧.....

回復 HKTHK 的帖子

//不過你文不對題喎, "因津貼學校當中也有出色學校,而非如外國只見於私校" 係講個別學校出色。所以我指出美國有D公立High School 都唔失禮。你既 "培生世界教育" 係講全國教育系統?  //

全國教育系統,以公營為主,當然有私校。出色的當然好學校比重較多,所以我講皇仁、PBS、聖喇拔等等等。有爸爸媽媽做了名校成績排位表,或你參考一下何類為最。美國所舉,你唔係單想唔失禮咁簡單吧?

//更何況我冇話美國好D喎, 指出有好學校唔等於係一個比較, 明嗎?//

"他指本港公營學校是全世界最出色"??? Seriously?  There are tons of good US high schools."  這是你前所言,可能我誤解了,現明白了!

//你自己話 "真可用閲樂而學的簡單良方。 我信西方社會亦不能", 咁我俾成間學校做例子你又話單一, 不如你證明俾我睇全世界冇 "閲樂而學的簡單良方"啦?//

上千上萬,成間學校咁大把,起碼都數上聖喇拔等等。可能我這方面又較悲觀,受不少負面教育新聞感染,唔證明啦,信者得救!

對香港體育界最好之事, 就是阿公阿婆, 阿爸阿妈一起参与, 身体力行支持全港精英运动员.

香港的各类sports associations, 恨收优秀运动员恨到流口水, 你肯练, 一天十小时一定有你份, 做物要指定话名校對香港體育界有负面责任!!!

回復 囝囝爸 的帖子

唔失禮 is an understatement to avoid unnecessary argument.  I also don't think a comparison is valid here since the US is a country with a much larger population.  But if you are interested to know, there are some really good public high schools in the US that are several levels above "皇仁、PBS、聖喇拔".  As an example, Stuyesant is probably the best public high school in New York City.  So far, four nobel laureates.  Is any HK school even close?

囝囝爸  明白。這間學校不了解,但其对整體表现排名有幾大影响。Overall or one on one?  發表於 13-6-7 16:44

回復 囝囝爸 的帖子

Don't worry about overall or one-on-one.  Just trying to say what a good US high school would look like.  It is really very impressive.  Try looking it up on Wiki.

annie40 發表於 13-6-7 16:22
對香港體育界最好之事, 就是阿公阿婆, 阿爸阿妈一起参与, 身体力行支持全港精英运动员.

香港的各类sports associations, 恨收优秀运动员恨到流口水, 你肯练, 一天十小时一定有你份, 做物要指定话名校對香港體育界有负面责任!!!
因為如囝囝爸講既名校校譽和校舍設備比官津當然分别大。.......
你可以唔認同, 正如之前shadeslayer 都唔認同專業人士應該比普通人有更高的道德一樣......但我對名校,專業人士點都有d期望, 希望佢地對社會有多d正面责任!!!.....系甘多而已, 可能我太天真,太傻了......
‹ 上一主題|下一主題