用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 轉為直資的英中名校「貴族化」之謎?
樓主: samuel89
go

轉為直資的英中名校「貴族化」之謎?   [複製鏈接]

引用:Quote:shadeslayer+發表於+13-6-5+14:02+We

原帖由 samuel89 於 13-06-05 發表
容許我再問番:

1. 首先點解只系名校才會申請轉為直資, band3寧願被殺校都唔轉為直資甘奇????
津校殺校可以拖,又可以向政府求救,例如大家齊小班教學。弱勢校轉直資,收吾到生就等於即時殺校。

CHAN-2 發表於 13-6-5 14:17
津校殺校可以拖,又可以向政府求救,例如大家齊小班教學。弱勢校轉直資,收吾到生就等於即時殺校。
...

你甘講我就"叮"一聲開竅啦.......原來轉直資就可以超生, 轉唔到就代表系弱勢校, 遲早都會"被自殺"......

引用:Quote:CHAN-2+發表於+13-6-5+14:17+津校殺

你甘講我就"叮"一聲開竅啦.......原來轉直資就可以超生, 轉唔到就代表系弱勢校, 遲早都會"被自殺"...... ...
吾係我啟發你,係你自己一早已經有想法。

引用:Quote:原帖由+samuel89+於+13-06-05+發表你

原帖由 CHAN-2 於 13-06-05 發表
聰明的答案!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Yanamami  Band3.。有人話送都唔讀,要收$,咪更。。。。

所以我話轉直資呢個政策系本末倒置......淪為band3都唔諗方法俾條生路佢地行, 貴為名校就整個多個轉直資政策俾佢地「貴族化」......甘都話唔系官商勾結?????

CHAN-2 發表於 13-6-5 14:33

真係你啟發我架,雖然我自己一早已經有想法。但冇你啟發就真系"叮"極都"叮"唔出來呵

samuel89 發表於 13-6-5 14:49
所以我話轉直資呢個政策系本末倒置......淪為band3都唔諗方法俾條生路佢地行, 貴為名校就整個多個轉直資政 ...

其實Band2又好band3又好,都有他們的存在價值。 不是全世界的學生都是讀書之材,總要有呢d學校俾他們讀書。

引用:Quote:Yanamami++Band3.。有人話送都唔讀,

所以我話轉直資呢個政策系本末倒置......淪為band3都唔諗方法俾條生路佢地行, 貴為名校就整個多個轉直資政 ...
你認為 band 3 校我地送多D錢比佢便解決問題?

況且,有三分一學生是 band 3 生,點改善也有約三分一學校是 band 3 校。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回復 samuel89 的帖子

This table may answer some of your questions and clarify some of your assumptions.
今日有空,再將大部份學校轉直資時序列於下面,再加上新政策實施的年份及重點,可以看到大部份名校是被迫轉直資。
   學校名稱創校年度直資年份
福建中學19511991
香島中學19461991
漢華中學19451991
培僑中學19461991
勞工子弟中學19461991
蘇浙公學19581993
李寶椿聯合世界書院19921994
優才(楊殷有娣)書院19961996
至1998年,《中學教學語言指引》硬性規定學生英語能力未能達標的學校,不能繼續以英語授課;直資計劃則作出特別優待,直資學校可以自由選擇教學語言而無須向當局證明語言能力,同時容許直資學校加入統一派位機制。
陳樹渠紀念中學19731999
保良局陳守仁小學19991999
惠僑英文中學19531999
基督教香港信義會心誠中學19642000
福建中學附屬學校20002000前身為 臻美黃乾亨小學暨初中學校
香港管理專業協會李國寶中學20002000
德信中學20002000
中華基金中學20002000
2001年政府為了吸引更多津貼中、小學轉制,以及新辦學團體加入開辦直資學校的行列,便把學費上限放寬至平均學位成本的 2.33 倍。

2001年,教統局提出《校本條例》草案。
天水圍香島中學20012001
香港華人基督教聯會真道書院20012001
聖瑪加利男女英文中小學19652001
聖保羅男女中學19152001
聖保羅書院18512001
聖保羅書院小學18512001
2002年11月,《2002年教育(修訂)條例草案》刋憲並提交立法會審議。
德望學校19542002
港大同學會小學20022002
保良局蔡繼有學校20022002
聖保羅男女中學附屬小學19152002
和富慈善基金李宗德小學20022002
明愛華德中書院20032003
中華基督教會公理高中書院20032003
拔萃男書院18692003
基督教中國佈道會聖道迦南書院20032003
將軍澳香島中學20032003
保良局顏寶鈴書院20032003
匯知中學20032003
匯基書院(東九龍)20032003
港青基信書院20032003
    所有過去曾經加入直資的國際學校,全部在 2004-05 學年或以前退出計劃 (李曉康、葉建源 2004)

校本條例是香港立法會於2004年7月通過的《2004年教育(修訂)條例》內的一項教育統籌局政策。政策規定全港中學及小學,必須在2010年前成立向政府註冊的法團校董會,並加入由選舉產生的家長、教師及校友代表。辦學團體代表,將減至佔校董會總人數的6成,學校亦必須列明法團校董會的權力和責任。
拔萃男書院附屬小學20042004
林大輝中學20042004
保良局羅氏基金中學20042004
保良局陸慶濤小學19882004
聖保祿學校18542004
香港神託會培基書院20042004
職業訓練局邱子文高中學校20042004
中華基督教青年會中學19082005
保良局香港道教聯合會圓玄小學20052005
培僑書院20052005
中聖書院20062006
啟思中學20062006
地利亞(閩僑)英文小學20062006
拔萃女書院18602006
播道書院20062006
香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學20062006
香港青年協會李兆基書院20062006
香港兆基創意書院20062006
港大同學會書院20062006
嶺南大學香港同學會直資小學20042006首間獲得批准由收生不足的津貼小學轉為直資小學
保良局林文燦英文小學20072007
羅定邦中學19912008
聖士提反書院19032008
英華書院18182008
英華小學20032008
佛教筏可紀念中學19772009
基督教香港信義會宏信書院20102010
協恩中學19362011

所以分析直資學校要有階段性思維,1991前, 1991, 1998, 2001, 2004, 因應不同政策出台,有不同原因或誘因令到津貼學校自願或被逼轉直資。教育學者應該分階段比較,評論較合理。

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

shadeslayer 發表於 13-6-5 15:09
你認為 band 3 校我地送多D錢比佢便解決問題?

況且,有三分一學生是 band 3 生,點改善也有約三分一學校 ...
我沒有說認為 band 3 校我地送多D錢比佢便解決問題.......但我的確認為 band 3 校更加要需要特別政策照顧, 而家既名校轉直資明顯就系一種對band 1 校的特別照顧政策.......

Yanamami 發表於 13-6-5 15:06
其實Band2又好band3又好,都有他們的存在價值。 不是全世界的學生都是讀書之材,總要有呢d學校俾他們讀書 ...
非常認同.......

回復 ANChan59 的帖子

上有政策,自然下有對策.......這是適者生存的自然定律呵........

引用:Quote:shadeslayer+發表於+13-6-5+15:09+你

我沒有說認為 band 3 校我地送多D錢比佢便解決問題.......但我的確認為 band 3 校更加要需要特別政策照顧,  ...
政策冇偏幫,有吉士,有理想,願意接受挑戰的 band 3 校可以申請。

名津辦得好,佢地提議改革自己學校提升教育質素,唔係更值得信任嗎?無問題呀?

唔通大學收生收叻仔,你話佢的政策明益叻仔,蠢仔唔係更須要大學教育咩咁反智下嗎?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

CHAN-2 發表於 13-6-5 14:33
很多謝甘多位網友既啟發.....感謝!

我終於可以先做一個簡單反對"轉為直資的英中名校「貴族化」"的結論了......

英中名校本身系官津校的band1組別, 歷史悠久, 名人輩出, 但教統局推出左直資校, 呢d拿左幾拾年政府津貼既學校爭相轉為直資校, 不單止仍舊可以繼續取資助津貼, 仲可以做一些現有資源下做不到的教學繼續作育英才。本來的確系一個相當不錯既好政策, 祝佢地轉為直資後可以「貴族化」"了............但"Band2又好band3又好,都有他們的存在價值。 不是全世界的學生都是讀書之材,總要有呢d學校俾他們讀書。", 請問呢d組別學校"情何以堪"?????

shadeslayer 發表於 13-6-5 16:01
政策冇偏幫,有吉士,有理想,願意接受挑戰的 band 3 校可以申請。

名津辦得好,佢地提議改革自己學校提升教育質素,唔係更值得信任嗎?無問題呀?

唔通大學收生收叻仔,你話佢的政策明益叻仔,蠢仔唔係更須要大學教育咩咁反智下嗎?
等同問 band 3 校 何不食肉糜????

回覆:samuel89 的帖子

Wrong conclusion again.

Most elite schools are founded by churches or missionaries. At that time, we didn't even have school and Education Dept yet.

If you have time, go to visit wiki - Hong Kong Education History,

The government invited them to join the system as their schools are much better than public schools .... Now, parents just twisted the facts......

Shadelayer, pls explain to Samuel.

ANChan59 發表於 13-6-5 16:12
Wrong conclusion again.

Most elite schools are founded by churches or missionaries. At that time, w ...

開校系教會慈善團體俾錢, 但9年免費教育政策後佢地都開始陸續拿緊政府津貼到now, 轉直資後仍舊津貼照拿,學費照收......我有錯嗎?

p,s. 我就系不明白點解男女拔都有晒條件唔再拿政府津貼, 直接私有化貴族化, 張宇人仲要反而不斷話學校系幫窮人既舊歷史, 好似好有使命感......唉

And what is wrong with these schools, or any schools for that matter, taking funding from government?  Let's not forget these fundings are for the benefit of the children in those schools.
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

HKTHK 發表於 13-6-5 17:06

And what is wrong with these schools, or any schools for that matter, taking f ...
學校絕對沒有錯.......
但不要像男拔校董 張宇人甘在電台強調學校幫窮人既舊歷史, 使命感完全無變, 窮人入讀有助學金云云......唉, 唔知道佢有冇聽過鮮魚行校長話過"當埋底褲俾學生(果位藍球王)入讀"

HKTHK  Got it!    發表於 13-6-5 17:21

samuel89 發表於 13-6-5 17:18
學校絕對沒有錯.......
但不要像男拔校董 張宇人甘在電台強調學校幫窮人既舊歷史, 使命感完全無變, 窮人入 ...
張宇人是笑話,抵彈。

我一向佩服梁校長,但可惜陳輝揚這件事,他是抽水,陳輝揚是考不到筆試所以入唔到,他的籃球技術未夠實力穫得獎學金。所以梁校長講笑要當底褲,因為更本無機會。張灼祥在這件事夠厚道;我差d。
‹ 上一主題|下一主題