用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 有冇全職媽媽後悔轉全職呢?
樓主: bkma2012
go

有冇全職媽媽後悔轉全職呢? [複製鏈接]

這是一個非常個人的決定,沒有對與不對的,要考慮:家庭收入,自己和孩子的年齡,自己的事業狀況,孩子的需要,先生的想法...等等。您要自己決定哦!自己覺得對的就是最適合的,但是一旦覺定了,不要老是三心兩意又後悔。

回覆:有冇全職媽媽後悔轉全職呢?

全職媽媽對小孩是最好的

我覺得選擇做唔做全職媽咪唔應該從對小朋友好唔好的角度出發,應該從你喜歡邊種生活的角度出發比較好。如果你系好鍾意小朋友,覺得唔想錯過你們人生中最甜蜜的階段又或者系覺得工作太累,想休息一下。甘做FTM系很好的。你鍾意返工的感覺的,就應該繼續工作。如果單純從小朋友的角度來衡量,你對小朋友會希望他各方面都回報你的付出,到時候大家都辛苦,點選擇都容易後悔的。

選擇左你喜歡的生活方式後,應該全力以赴,結果系點都唔應該講後悔。只要你對生活努力又happy,無論FTM定返工媽咪,都可以系唔同的角度給他們正能量的。
香港這個關頭,梁特首和林鄭和一批官員準備去廣州輕鬆兩日了……政府的態度沒有最差,只有更差……

回覆:有冇全職媽媽後悔轉全職呢?

要睇你性格啦!我性格就唔得因為唔想個老公做我波士啦!

全職媽媽當然對小朋友係一件好事,但其實在職媽媽只要時間分配得好,亦唔見得係壞事
最重要係你自己有冇用心同點對待個小朋友啫!

沒後悔,可以令到自己唔會同社會脫節,右可以賺錢,生活都有保障D,放左工照顧番個B,感覺生活都幾充實
‹ 上一主題|下一主題