用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 有冇全職媽媽後悔轉全職呢?
go

有冇全職媽媽後悔轉全職呢? [複製鏈接]

本人已有兩小孩(其中一個升小ㄧ),正考慮轉全職媽媽。除了怕難適應外,又恐防每每事情跟得太貼而適得其反。
另外,你們覺得小朋友有什麼改變呢?

0    0    0    0

全職對小朋友一定好, 不過....
如果冇錢, 唔後悔都唔得.

回復 bkma2012 的帖子

我反而覺得小朋友在幼/小學階段會好鐘意同媽媽一齊, 但我只怕七,八年後, 佢地中學, 吾需要我全職在家時, 我會無晒自我價值, 因話晒都讀了多年書, 吾想浪費自己的能力, 但真係怕之後年過四十才出來找工作, 很難被社會接受啊!!!

最瞭解你的人應該喺你自己。你覺得自己可以嗎?

價值觀、自理能力、學習態度等都是自小培養,最好不假手於人,做全職媽媽,可以多點時間在他身邊當然是好。
我覺得對我孩子的最大好處,是孩子比較有自信和開朗,考小學也順利。
孩子一上小學我就開始工作了,其實有點是rinarina說的原因,我不希望我將來的自我價值就是在孩子身上。
當然孩子還是重要,功課我一定自己跟,在學校一位老師對三十位學生,很難每位學生的學習需要都照顧到,放學後有懂得教的人幫一幫,成績一定好一點。
其實我覺得每個家庭每個媽媽也不同,我也有好多在職媽媽朋友,孩子一樣好乖成績好好,這些才是超級媽媽!

annie40  well said!  發表於 13-5-31 17:33

Quote from 樓主:又恐防每每事情跟得太貼而適得其反。

這也是現代大忙人為自己開脫的假知識吧!正如早年坊間流行說親子的quantity time 不太重要,quality time 才是皇道一樣!這些年已被証明是錯的。

媽媽本身言行思想沒問題,個性成熟,能長時間親身陪伴孩子成長,絶對是好事。有益於孩子品格個性成長。

那些跟太貼就會出問題的(無論與學校、丈夫家庭、孩子或自身情緒等),很大機會本身就有性格/情緒問題,只是選擇在那個場境(工作、友儕、或家庭等)發作吧!

從古,母親也是多貼身陪伴子女成長的,孩子/家庭反沒有如今天的多問題,想想吧!是什麼真正做成現今的問題兒童、家庭?晶結真的是FTM嗎?

Jane1983  亞媽湊仔先係皇道,全中!  發表於 13-6-1 23:17
...

回覆:有冇全職媽媽後悔轉全職呢?

不論男女,現在有不少朋友在仔女0-8歲作career break. 享受難得的首十年成長黃金時間(大家都知十一、二歲後多數不會再媽咪前daddy後)。當然,不是每人都能維持高「職業流動性」,要自己衡量每件事的重要性。

如果有錢嘅,我估好多人愿意做全責師奶。每一兩年,我都有機會做吓全責賓賓,嘩,嘆死啦!

回復 judy 的帖子

只要不到一個下限數字,其實錢多錢少只視乎你如何看待金錢,及生活上不同的追求。

Yanamami  Yes,又是價值觀的問題。  發表於 13-6-1 13:36
judy  對!  發表於 13-6-1 12:13
...

全職對屋企各方面都好有幫助, 好好作出取捨

有一個最痛錫、關心自己、又溫柔又有耐心的媽媽照顧,肯定係每一個小朋友的夢想。

但每個人都有自己的想法和計劃,都有自己的人生,吾係一定要做ftm或者點樣先係最好,如果你覺得係好大「犧牲」,咁就要想清楚,因為一個吾開心的媽媽,係無法令一個家庭幸福。

Yanamami  因為一個吾開心的媽媽,係無法令一個家庭幸福。Exactly~~  發表於 13-6-2 06:22

引用:有一個最痛錫、關心自己、又溫柔又有耐心的

原帖由 Jane1983 於 13-06-01 發表
有一個最痛錫、關心自己、又溫柔又有耐心的媽媽照顧,肯定係每一個小朋友的夢想。

但每個人都有自己的想法 ...
非常同意!

還有,不要以為一定要某些性格,「適合」才做(坊間有書這樣說)。如果真是這樣,倒不如性格適當才去生仔更好。

Parenting是一個互動,互相學習,共同成長的過程。當全職媽媽的成長過程更intensive。但最重要的只是媽媽心裡願意面對丶努力學習。這經驗可以令一個人的性格更成熟!

回復 bkma2012 的帖子

冇呀!  小朋友3一8歲,最需要媽媽在身邊,
正確的學習態度,(如放學後回家吃完茶點,即要做功課)
自理能力,(如自己洗澡、執書包)

時間觀念(如在某小時需完成晚飯、功課)
當然媽媽亦要學懂放手的重要

It's a really tough decision...

如果不返工便沒$培育小朋友,補習,課外話動也應付不到,自己只教到中常科。各jm會選擇返工定做ftm?

醒目開學勳章

回覆:bkma2012 的帖子

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

回覆:mymflove 的帖子

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

回覆:bkma2012 的帖子

簽名被屏蔽

可以的話,的part-time都好.
‹ 上一主題|下一主題