用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學五年級被發警告信
樓主: breadma
go

小學五年級被發警告信 [複製鏈接]

聽日打返學校溝通下了解成件事先!
1)老師整到學生,不論有心定無心,都應道歉,但依家都無法知道老師當時有無講對唔住,所以聽日要同老師傾下
老師都唔應該扯學生件衫,想佢冷靜可以扶學生到一旁,扯衫感覺有點暴力吧!
老師亦應關心學生,學生叫痛一定有原因,有需要就應帶學生去醫療室
2)小朋友話老師衰人係唔岩,但可見諒,試想想,大人做野做得唔開心,被老細話都有可能話老細係衰人啦,其實大家都知道咁係唔岩,不過出警告信就未必是解決既方法
如果小朋友自言自語都要出警告信,咁以後小朋友唔會肯表達自己,因為佢地會覺得講咩都俾大人話
無論點都好,大家互相道歉其實已經可以解決問題,聽日問問學校先再決11定點做吧!

引用:不好意思,有事想請問各位意見。早两天體育

原帖由 breadma 於 13-05-25 發表
不好意思,有事想請問各位意見。早两天體育課時,有位老師踢球向大仔,他反應不好被踢到手指,不知是無情力 ...
千祈唔好影響操行呈分

希望樓主改變一下,自己兒子是宇宙中心的想法。

回覆:kfy 的帖子

我覺得罰得太重lor,好唔大量

這件事小朋友有錯,但老師的處罰有機會影響升中。無論如何,先藉此機會教導孩子,明白錯在哪裡。男孩子劇痛下說幾句粗話情有可原,但罵老師就不可。處罰是不是太嚴已經不重要,要了解違規會否寫在成績表上,和會否影響5年級操行評分?不建議與老師爭論而且亦不會給雙方帶來好處,應該帶孩子到老師/班主任面前認錯,希望可以把時件淡下來,不會影響操行評分。

回覆:breadma 的帖子

唔小心踢親人都可以道歉,地鐵企唔穩踩親人都會自然講句sorry啦

小朋友瓜瓜嘈可以安慰兩句,但扯衣領要他到一邊冷靜,此行為實在不要得,咩老師黎

但也有可能根本無扯衣領咁既事,小朋友誇張左也有,先問清問楚,去了解清楚最好

罵老師衰人,當然唔岩,你同阿仔打波散親佢,佢話你係衰人,洽當嗎?

其實好少事,老師同學生一定無平心靜氣咁傾,老師先會落個咁重手既警告,好似有d罸得重。

去揾個老師了解是一件事,但最重要係同小朋友好好講佢做得唔夠好既地方

阿仔番到屋企只係話比阿sir踢親,無再話衰人,係當刻痛嘅發洩。我打左比阿sir. 話佢太小朋友,痛都唔應該哭鬧,驚佢上中學比人哈,阿仔係有唔啱,但係咪對師長不敬?係咪要收warning?
大家好, 我係棹藍BB呀!

醒目開學勳章

回覆:breadma 的帖子

簽名被屏蔽

回復 breadma 的帖子

那種處罰才是恰當?這要看孩子當時的態度。或者你可以換個角度諗,若不制止這種由負面情緒帶出的偏差行為,今天是鬧人,他朝可以打人,再發展下去甚至會在盛怒下殺人!那何不現在就嚴厲一點,竭止同類行為?我們可以惱怒,但不能因惱怒而做出不當行為,這才是重點!你也可藉此機會鼓勵及教導孩子如何表達內心感受,使負面情緒得到正面的處理。

我強烈建議要老師為著踢傷小朋友而道歉(若老師沒有道歉,作為家長應出面為他理性地爭取),因為只有這樣才能釋放小朋友心中的忿恨,算是幫他取回公道,令他的心理發展重回正軌;也讓他知道無論何人犯錯/傷害別人(無論有意或無意、知情或不知情)也要承擔,從而確立正確觀念。

不要以為可以草草了事,我最近上了一個15小時的家長個人成長工作坊,發現很多人成年後的處事態度、行為取向原來深受一些兒時小事所影響,多年後要處理這些情緒和影響,實在極之困難!

萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

醒目開學勳章

回覆:happy_lavender 的帖子

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

回覆:formula0106 的帖子

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

引用:Good! 你是說內在小孩(童年陰影)! +

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+天瑜+於+13-05-27+發表Good!

簽名被屏蔽

回復 天瑜 的帖子

鼓勵小朋友(其實成年人也一樣)說出感受時,可盡量要求對方以圖畫來形容,會較易明白!
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

回覆:小學五年級被發警告信

一齊玩,唔小心整親人,都會講sorry la. 老師唔小心整親學生,更加要講,做個好榜樣。
小朋友痛,,老師唔係應該安撫佢咩,或者叫佢去醫療衰室休息下,扯小朋友衣服……似爛仔行為,比其他學生見到,有樣學樣,咁點算呢,我覺得老師處理手法有問題,可能佢係新人,唔識處理,如果老師處理得好,小朋友就唔會覺得老師是衰人。小朋友話老師是衰人是唔啱,不過真是罸得太重嘞。

引用:+本帖最後由+kfy+於+13-5-26+03:07+編輯+\

原帖由 kfy 於 13-05-26 發表

不如轉下角度。
同意!只憑小朋友一面之詞,認定老師係罪無可恕未免有所不公

我有跟進同班主任講,(其實我好apprecite佢比埋自己mobile比學生)我好認同阿仔喺情緒管理要改善,但佢痛緊仲要比人扯以致佢自言自語講大衰人。班主任話呢句係佢口頭憚,如果係唔啱點解之前冇人糾正?包括我自己都唔aware呢句唔講得?好frustrated
大家好, 我係棹藍BB呀!
‹ 上一主題|下一主題