用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學五年級被發警告信
go

小學五年級被發警告信 [複製鏈接]

不好意思,有事想請問各位意見。早两天體育課時,有位老師踢球向大仔,他反應不好被踢到手指,不知是無情力還是他反應過大,他痛到又哭又跳,該老師扯住他衣領拉他到一邊要他冷靜。下課後他回到自己位置暔暔自語正衰人,有同學向該老師告發,現他被罰寫悔過書及當違規5次對老師不敬及發警告信,罰得啱唔啱?
   1    0    0    0
大家好, 我係棹藍BB呀!

嗰日阿仔返到屋企都嗌痛,我以為佢小朋友嗲,尋日收警告信先知咁大件事!好唔開心,今日星期六想打番學校了解都唔得!
大家好, 我係棹藍BB呀!

老師有無向小朋友道歉?踢到人要道歉好正常。向學校了解清楚懲罰原因才決定如何做吧!小朋友鬧老師“衰人”就唔好,罰也合理;但未能即時原諒老師踢傷他也屬正常反應,要慢慢開導,無得迫。
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

醒目開學勳章 王國長老

回覆:小學五年級被發警告信

了解左件事先。

回覆:小學五年級被發警告信

下,咁誇張?! 係坐位度自言自語鬧都唔得?又唔係講粗口,又唔係兜口兜面鬧. 老師知道後係應教導及輔導個學生,只記過或發警告信的工作很簡單,同違例汩車比張告票你一樣,但似乎學校是應用教育方法。

happy_lavender  呢個係態度問題,態度唔好,就算講“妖!”都可以罰啦!  發表於 13-5-26 15:11

聽到而家,係覺得罰得過重,快d去學校了解,吾好拖。

Charlotte_mom 發表於 13-5-25 13:51
了解左件事先。
讚成了解咗件事先,不要過早判斷。

不如轉下角度。
體育課時學踢波,老師踢球向小朋友,小朋友反應不來被踢到手指,他痛到又哭又跳,久久不能平復,老師唯有扯住他衣領拉他到一邊要他冷靜。小朋友深深不忿,即使轉了堂也不能下氣,繼續罵人。
如果有打過籃球的也見過“穿魚蛋”吧!“穿魚蛋”可以痛好多日!小五都已經是十歲孩子,大概應懂得踢球時有這類意外是好常見的,似乎老師也不會惡意踢波去“散”他吧!痛當然痛,但應懂得不應向別人大發雷霆了。踢球者本來就沒有錯,何需向他“慎重道歉”呢?要怎樣安撫他?還要被罵“正衰人”?這些基本的體育精神,10歲人也應開始學的成熟表現。
如果是我,我想我會把道理解釋給孩子聽,陪他回校向老師道歉,不是為了“息事寧人”,而是希望孩子學會多角度思考,學會體諒別人,這是一個學習機會。

不喜勿插。

happy_lavender  無心就唔駛道歉?無禮貌囉!為人師表者,唔合格!但我不認同小朋友因惱怒而鬧人!要加以糾正。  發表於 13-5-26 15:36
janetlam74  agree~  發表於 13-5-26 07:53

回覆:kfy 的帖子

我同意你的看法。

加多個角度,如果小朋友當作守門員,老師射向龍門而非刻意射向他的手,又如何?

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章

回覆:breadma 的帖子

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

引用:如果我是你,我會向老師解釋兒子的反應只是

簽名被屏蔽

引用:Quote:原帖由+天瑜+於+13-05-26+發表如果我

原帖由 天瑜 於 13-05-26 發表
1)向校方、當事人老師及受影響之同學道歉,為了兒子的失禮行為而道歉。

記得要求校方收回警告信!
同意
上體育課意外難免,老師無錯,學生亦無錯,現在只可懇求收回警告信,經過今次教訓後下次鬧也不可鬧出聲

醒目開學勳章

回覆:安格斯媽媽 的帖子

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

回覆:breadma 的帖子

簽名被屏蔽

我個人既感覺,不喜歡可以當冇睇過。

老師、學校、學生、家長都要負上部份責任。

1) 就算老師唔係專登整到學生,就算係學生與學生之間出現問題,身為老師既都要先了解事件,再去安撫學生,處理唔到就交比其他老師了解安撫,而唔係扯住衣領叫學生冷靜囉。即使我地身為大人,比人整到之後重要比人扯住衣領叫冷靜,我相信冇幾多人可以冷靜到囉,更何況係小朋友。

2) 學校應該了解左成件事先,再與家長相討,校方先再決定作出咩程序既處分,而唔係因為一句自言自語既說話而發出咁重既警告信囉,咁樣會好影響學生既心理,影響將來,學校是否可以負上日後既責任?如果我地係公司,單單一句自言自語就段定係講上司/老闆,咁咪比公司炒左好多次?

3) 學生受傷都唔應該即時大跳大喊,痛係有既,但要學識點去向老師表達自己既痛,依家受傷就話有父母係身邊姐,長大後有邊個可以嗲呢?

4) 身為父母,先要了解事件,再安撫及解釋比小朋友知,再教導小朋友一個正確既方法去表達自己既意見,而且可以話比小朋友知,說話唔可以亂講,講者冇心,聽者有意既道理。

happy_lavender  完全同意!踢波射到人,無論有心與否,也應道歉,這才是有體育精神、風度和禮貌!  發表於 13-5-26 15:25

醒目開學勳章

回覆:Annie123 的帖子

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

回覆:Annie123 的帖子

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題