用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 俾個仔激到好心痛,今日•••••••終於忍唔住喊咗出 ...
樓主: 祖明
go

俾個仔激到好心痛,今日•••••••終於忍唔住喊咗出嚟! [複製鏈接]

引用:Quote:祖明+發表於+13-5-24+15:13+我部電腦

原帖由 黃巴士 於 13-05-24 發表
相信依度多數家長都歷過,話極佢地都唔聽。見到打机就失控。都要有心理準備,依种引誘會不斷及演变。小朋友 ...
我老公工作好忙,每日工時13個鐘,所以仔嘅嘢多數都係我打理,同埋老公如果同仔傾過,解釋過,而個仔又係咁錯,佢會鬧得好甘有時會出手打(當然我極力阻止),所以我只會同佢呻下,其餘都係由我處理返

祖明 發表於 13-5-24 16:14
我老公工作好忙,每日工時13個鐘,所以仔嘅嘢多數都係我打理,同埋老公如果同仔傾過,解釋過,而個仔又係咁 ...

男人就是這樣.  工作壓力大.  但我都堅持間中要DAD一齊教導的.
我是先與老公講, 男人聽了第1反應都會好嬲, 想即勁鬧佢.  但我會同佢講, 你先冷靜, 我要你點配合用你的權威去壓/勸下去??  唔係打或鬧得甘就有用.  冷戰是第2蕉.

有時, 一句有壓力的說話, 好過我講10句.  -- 這是我兩公婆的共識 - 不可出手!!

vincher  倒轉!教教下,我发火,老公叫我冷靜!!!  發表於 13-5-26 09:33

回復 祖明 的帖子

大家咁話啦!  我都有兩個仔, 都是double up.  再加埋老公, 有時是triple up添.

我發覺男女思意真的有別, 即是同是男的 (如兩兄弟)思想和性格也有異, 所以這些年來我要強迫自己多包容, 也放長雙眼看他們的進度, 我期望他們一年比一年有改進, 當他們中學畢業時可以唔洗我擔心.

試試好激氣時想想孩子們的優點, 退一步自然會豁然起來.  日子還要過, 仔還是要教, 激死自己都解沒不了問題.

回覆:俾個仔激到好心痛,今日•••••••終於忍唔住喊咗出嚟!

各jm,若果你哋又遇到咁情況,你哋又會點做呢?會罰、講道理亦或有其他辦法呢?我真係冇曬辦法,再係俾個仔咁激落去,相信好快要睇精神科

回復 祖明 的帖子

我就三管齊下 -- 定規矩, 犯矩就鬧或罰(視乎情況), 也不時講道理, 哦到佢怕.

自小至今, 阿仔開電視/用電腦一定要問准, 如用電腦盡量要我們在家時, 以免佢哋用作其他非功課手途. 然而自從大仔升中後有了自己的手機後, 在監管上都構成一定問題.

不過鬧還鬧, 我最終的目的是要訓練佢自律, 要辦完正經事才可以玩手機, 即使玩也要有時限, 不可沈迷.  
哦咗年幾有多, 情況雖只有少許改善, 但沒惡化.

我仔D字又係超核突,起初接受唔到,當然罵罵罵••••
(又話遺傳多自母親!我D字都好oK!)
但細心想想,佢應該遺傳了爸爸的讀寫障礙,字差,記字難,錯字百出(照抄也如此)於是我決定放過自己!否則命都短D!升中後,我只要求升班!惟有等他開竅!

回覆:祖明 的帖子

睇完你個仔嘅情況, 好老實, 我真係唔覺好大問題, 都係一般小朋友, 甚至大人都會常犯嘅小問題。你都識講, 佢識講對不起, 又識流眼淚, 我已覺得對一個青少年係好難得。

嘗試下將標準定低少少, 唔會有一個方法一定有用, 要見步行步, 我小朋友(係囡囡)都有齊你仔嘅欠缺自制能力問題, 我都係間唔中話下佢, 好少直鬧, 多數係引導佢, 如做收銀理貨真辛苦, 想做乜乜要有大學學歷, 如送出國讀書要賣樓等等............小朋友細, 慢慢引導, 辛苦就預咗, 養兒一百, 無計。

放鬆少少, 試下從小朋友角度出發, 又叫下仔仔從你嘅角度去諗, 話佢聽, 緊張你係因為將來你幫唔到佢好多, 一定要靠自己。加油啦!

vincher 發表於 13-5-25 00:50
我仔D字又係超核突,起初接受唔到,當然罵罵罵••••
(又話遺傳多自母親!我D字都好oK!)
但細心想想, ...

我都是放棄了對他字體的要求.  只求他似似樣樣, 不要再惡化便算.  用ENERGY勞氣在其他品德方面, 如果家長唔識保護自己, 邊有韌力同佢地長時間角力.
樓主 - 小朋友只是F.1, 陸續會有在成績上報喜不報憂, 理財, 花錢買BS卡, 講D唔講D, 呢呢啡啡, 唔洗校服, 唔守時, 為左打波忘記補習時間,自閉在房內, , 知道果份功課唔計分就馬虎, 美其名約同學做PROJECT, 其實做PROJECT 半小時, 打機2小時....... 唔明白父母苦心, 安排好課外活動時間, 俾埋錢, 仲要等佢地考慮清楚再等同意....
如是少事, 放底要求.  我們的孩子要成長了.

Meikin  而家大部份D細佬就係咁, 所以阿仔全完唔覺得自己有問題, 因為佢身邊個個都係咁, 相比之下自己已經好乖, 可能心裏重有些嫌我管得佢嚴呢.  發表於 13-5-25 12:02
csy_ma  高度概括,文字運用得好得  發表於 13-5-25 11:55
vincher  完全中晒  發表於 13-5-25 11:41

Meikin 發表於 13-5-24 17:39
回復 祖明 的帖子

我就三管齊下 -- 定規矩, 犯矩就鬧或罰(視乎情況), 也不時講道理, 哦到佢怕.

我都是這樣!!  哦, 鬧, 勸, 講道理, 定規舉....
白頭髮多了不在話下, 有時激氣到, 一整天的情緒都俾灑佢地.
重覆犯錯~~~ 可能是他/她們青春時的專利.
無法, 多想他/她們乖的方面.  大家互勉之.

嘻嘻,唔好話小朋友,我自己都成日打機,正事遲遲唔做,好彩我老公冇咩對此表示不滿(反而阿囡有),唔係真係會鬧家庭慘劇

回覆:黃巴士 的帖子

哈哈, 你真係講中哂, 尤其係做project個part, 真係一模一樣; 女兒同我講, 5-6個同學約埋做project, 有4個係到做自己野, 聽歌, 手機煲劇, 打機, 話得佢同另外一個同學真做心做, 所以, 聽聽埋埋, 其實只要唔係太過份, 真係算。

回覆:vincher 的帖子

我都係只要求阿仔升到班咋。

Meikin 發表於 13-5-24 17:39
而家大部份D細佬就係咁, 所以阿仔全完唔覺得自己有問題, 因為佢身邊個個都係咁, 相比之下自己已經好乖, 可能心裏重有些嫌我管得佢嚴呢.

完全同意.  他骨子裡, 都是有要求的人.  往往多理由去支持自己去放肆.  
玩手提, 他認為自己已有節制.  大家把呎根本不同.

回覆:黃巴士 的帖子

今日見到呢個帖, 唔知點解會有d安慰咁。呢排因為就嚟考試, 阿仔總係唔緊唔緊咁, 見日子一日一日咁過, 但係d書又無點掂過, 我重驚過佢。靜係覺得好大壓力。佢小學時都唔係咁, 好聽話, 會自己緊張d成績, 點解升中學一年唔夠就咁大改變呢?

回復 reginayu 的帖子

曾聽一位中六生分享,其中一至中三是食老本。因她小學基礎好。但至中四,開始發現主科成績已有下滑,此時才醒覺要馬上追回。如果小学根基好,加上小聰明,好多時都可係咁咦讀吓便有好成績。但朋友講見身边小朋友所見,這些基礎好的同学,未到下学期已落後。所以不論你小朋友是否此類型,我是不斷提醒他/她們不要自持及大安旨意(大把人跟尾,佢地無可能追到我)。又有另一种方法是由得佢跌。跌左知痛便醒。低中唔跌,高中跌就手足無措了。t如果他成績一往麻麻,就了解吓佢咩心態轉变
低中生,往往沒時間管理,往往覺得自己有大把時間可以嘥,有排至高中!1一mouth:" />mouth:" />

Adam媽媽    發表於 13-6-18 20:56

回復 黃巴士 的帖子

我兒有讀寫障礙,沒有老本wor,
不過我趁升中,加強文言文訓練,
(可能好多人考完preS1,已放鬆晒)
反而中一有驚喜,中文成績不俗,當然
始終底子差,後勁不繼了!
你的最後一句:「低中生,往往沒時間管理,往往覺得自己有大把時間可以嘥,有排至高中!」
又完全中晒!

黃巴士  未來無人可以預知. 但這一刻, 讚賞你小朋友付出的努力.  發表於 13-5-26 11:44

對住部手機, 好似四野無人咁, 叫佢就哦哦哦, 我話: 你知我問緊你咩咩?? .  真眼火爆.

回覆:俾個仔激到好心痛,今日•••••••終於忍唔住喊咗出嚟!

我仔又係,唔俾玩電腦同iPad ,就乸住部手機玩,同佢講乜都冇反應,嬲起上嚟收咗佢部機,俾部只可打出打入佢用

祖明 發表於 13-5-24 15:13
我部電腦都係放客廳,唔敢擺入房就係驚有jm提到有以上情況,每次我都有規定打機時限,只要個仔問准,我都會 ...
其實你都處理得幾好架啦!與其鬧又鬧過,不如下次如果啊仔又忍唔住做做下功課打機,走埋去,唔出聲,淨係做個好失望的表情(可誇張D),然後入房,睇下啊仔會晤會知死!?有時閙得多,習慣左會無反應,反而唔出聲,等佢自己想像下,可能有效果呢!
我地兩個都幾Friend架, 得閒上來我地個 Blog到坐下 : http://www.hkheadline.com/blog/reply_blog.asp?f=ZOQNIYLCWP69260&id=59842

樓上所講,都發生我仔身上,起初我都好吾慣,但我明白越管佢越難學懂自控,同怎樣管理時間,而家好似放風爭咁,過份時就拉近d,真係好費心力,成日都要睇情況改變冊略,大家加油!
‹ 上一主題|下一主題