用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 俾個仔激到好心痛,今日•••••••終於忍唔住喊咗出 ...
go

俾個仔激到好心痛,今日•••••••終於忍唔住喊咗出嚟!

亞仔今年剛升中,每次做錯事,我都會苦口婆心咁解釋俾佢聽,但仍然都會重覆咁犯錯,每次鬧佢,佢唔會駁咀,只係用後悔嘅表情,知錯嘅眼神再加兩行眼淚對住你,把口猛話知錯,會改同對唔住媽咪,不過每次再俾機會原諒佢,隔冇耐又再重蹈覆轍。
雖然佢犯嘅唔係咩大錯,例如:做功課馬虎又或做做下電腦功課打機,我知呢D微不足道嘅錯,好多細路都有,我唔應該放大嚟睇,但若果依家唔教,將來想教返好就好難
軟硬兼施都試過,罰又罰過,鬧又鬧過,不過我唔會打,畢竟亞仔都十幾歲,況且打只會影響彼此關係,對件事亦冇幫助,咁我又可以做D咩呢?
好似今次咁,佢話借部iPad 入書房查功課,隔咗20分鐘入到房,功課未做完,但就喺度打機,我嬲到早10日前又係犯同樣嘅錯,當時話完佢,佢就答應話冇下次,會改,今日又••••••••有乜辦法唔激到喊吖可能係我唔識教,唔識做人亞媽

這個事情常發生在我身上。

回覆:祖明 的帖子

真係無辦法,我仔都係咁,做做下網上功課上網,我返工完全唔聽阿嫲話,琴日黑雨打左一日機,六月初大考都唔知點算
好難要他停,但希望分配多d時間溫習

引用:真係無辦法,我仔都係咁,做做下網上功課上

原帖由 安格斯媽媽 於 13-05-23 發表
真係無辦法,我仔都係咁,做做下網上功課上網,我返工完全唔聽阿嫲話,琴日黑雨打左一日機,六月初大考都唔 ...
我唔祈求個仔會全自動波,只係希望佢有些少自制能力,雖然現在只係小錯,但教極唔聽先激氣,我怕佢唔聽教一意孤行,將來犯下大錯,唔係一定有機會再俾佢改,到時就後悔莫及
加上個仔已升中,唔通我要時時刻刻𥄫實佢,以防出錯?就算佢肯,你自己亦睇唔到咁多鬧得多就麻目,哦得多就當耳邊風,又唔打得,咁仲可以點教?

男仔通病 ~~唯有唔俾入房,在廳用機。

唔好反應太大,起馬阿仔態度仲好好,有d仔鎖埋房門費事睬你。同他講,你唔識管自己,唯有我幫你,以後在廳用機吧~~

YC  同意!  發表於 13-6-5 11:05
MaiGao  我家少爺小一咋,已經係咁…成日快快做完話要去廁所、飲水、肚餓…  發表於 13-6-4 12:51
vincher  Agree!電腦係廳,習慣在廳溫習!我兒不會做做下打机,只會好快做完,藉口上廁所、刷牙、眼瞓,提早收工  發表於 13-5-25 00:29

回覆:Yanamami 的帖子

係,在房通宵也管不到,手提,iPad都不可帶

好少事呀!你太大反應啦!這樣下去遲早出事.出事是你要他事事做對,令孩子沒有成長空間.再這樣下去,兒子一是反(伴)(可以積極和消極,積極便是和你對抗,消極是表面同意但不跟你做);也可能他變不能成長,事事聽話,或對任何事都提不起興趣.
他不是大人,當然不能自控,那你便不讓他自己在房就好了!

annawong1122  Agree!又學到野!  發表於 13-5-28 03:49
Yanamami    發表於 13-5-24 11:23

我家那位少爺都一樣。眼淚都不知流多次,我想我要看精神科

hw1115  me too.  發表於 13-5-24 11:52

既然知道佢鍾意打機,next time, make a deal first .either he finish his home work first, then play for 20-30 min ,or play first ,but less time like 15-20 min,then do homework.let him choose.
同埋下次發現佢又係做功課時打機,平心靜氣,問佢玩乜?玩咗幾耐?同佢make friends,instead of "ma ma char char" right away!話比佢玩最多15-20min ,之後一定要停。

重點是改正他不要偷偷摸摸,要玩可以先"問下",咁當然你要批准比佢玩下啦!等佢知道,光明正大咁去問准再玩,唔駛怕你發現而鬧佢,佢玩得安心又開心,你又唔駛成日𥄫實佢啦!

老實講, 我覺得唔可以下下用大人(尤其係女人)的用角度去管理男仔, 女人天生自制力好d, 如果要做到事事認真, 一絲不枸, 我相信好多男人寧願早d死.正如好多女人話減肥, 轉頭又係食食食:;pppp:

sukyyan    發表於 13-7-8 11:48
yovin    發表於 13-6-12 01:10
annawong1122  好啱呀!拍爛手掌!唔好講細路,我c6都鐘意玩啦!  發表於 13-5-28 03:53
Ronald媽媽  你個句"如果要做到事事認真, 一絲不枸, 我相信好多男人寧願早d死",給你笑死,但男人又真係咁。  發表於 13-5-26 17:29
Ronald媽媽  你用的比喻好到位。拜服。真是男女大不同。  發表於 13-5-26 17:27

回覆:俾個仔激到好心痛,今日•••••••終於忍唔住喊咗出嚟!

我都係要佢在廳用機,上網 查功課都係。
但有時忙緊家務,都畀佢唔覺意攞咗部手機入房,次次都係上完校網,就忍不住打機。住佢,多費神呢!

"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

祖明 發表於 13-5-23 22:08
亞仔今年剛升中,每次做錯事,我都會苦口婆心咁解釋俾佢聽,但仍然都會重覆咁犯錯,每次鬧佢,佢唔會駁咀, ...

您所講的我都經歷過, 上個月病了, 我知道一定要放手了.

Take care!

引用:亞仔今年剛升中,每次做錯事,我都會苦口婆

原帖由 祖明 於 13-05-23 發表
亞仔今年剛升中,每次做錯事,我都會苦口婆心咁解釋俾佢聽,但仍然都會重覆咁犯錯,每次鬧佢,佢唔會駁咀, ...
只是打機,不是真的大錯,放鬆點,對住他們不可太緊張,自己也辛苦

以上你地講既我個女都做哂, 佢做左啲唔岩既嘢,從未向我講過對唔住, 當你同佢講緊嘢時候, 唔岩聽,佢都未等你講完 , 佢巳講一句, "你好煩呀"就一支箭咁走左入房, 關埋對門. 我真係火都黎埋, 好想唔理佢, 由得佢自生自滅,自問都未受過自己父母的氣, 竟然對住個女, 會受咁多氣, 有時真係頂唔住會大叫, 樓上唔知道以為我係short架. 唯有同自己講, 放鬆啲, ....咁做唔做倒又係另一回事!  你個仔都識流眼淚, 會後侮,我個女係唔會流眼淚講後侮, 佢自出娘胎, 都未試過因為自己做錯嘢, 同我地講"sorry",唉.......教佢條路仲有好長, 真係唔知點, 希望佢早啲醒覺.....

annawong1122  太𢴇著只會令自己勞氣而又無結果  發表於 13-5-28 04:01
annawong1122  其實講唔講sorry真係咁重要咩?事實上佢地唔係做錯事,只係唔跟父母指示啫。父母角色只是引導性,同時亦要尊重同理解下佢地的想法!  發表於 13-5-28 04:00
samnamberone  1妳又試過對她講過幾次sorry?別說你沒錯過哦…不小心踩腳也計埋或暴力對待她...  發表於 13-5-25 21:46

佢重識講sorry話下次唔會, 總好過諸多辯駁.  教就要繼續教, 但不要期望短時間內有成效, 要看long-term一些.

偷偷打機這些事每日都會發生, 差在俾唔俾我見到.
俾阿仔激這等事自小學起已每天發生, 無日無之.  每天小激, 每週一大激, 每月一次大大激,(要我大罵), 每季一次超激(激到我差些喊出來).......你都有定心理準備吧!

回覆:俾個仔激到好心痛,今日•••••••終於忍唔住喊咗出嚟!

我部電腦都係放客廳,唔敢擺入房就係驚有jm提到有以上情況,每次我都有規定打機時限,只要個仔問准,我都會俾佢玩,但冇可能日日問,我都要次次准玩㗎所以有時我都會拒絕,由其近排就嚟考試,係咪應該暫停,應付咗個考試先呢?我都有同個仔協議,仲有2個星期就開始考試嘞!只要佢用心溫習,閒時抽半小時上網我都批准,但絕對唔可以偷玩,不過佢答應話好,轉頭睇少眼又嚟:;pppp:根本唔聽講
好似有次個仔話上網交篇作文,於是俾佢開電腦用,我就入書房跟細佬功課,半個鐘後,我出嚟望一望佢做乜,點知篇文未打完,只得2行字,又係喺度打機我嬲嘅係••••••點解咁小事,咁簡單嘅問題,教咁多次都係唔肯改我又唔係完全制止唔俾玩,只要求有時有候都咁難?
除咗呢樣,仲有其他濕濕碎小事,例如字體超核突,可以用畫符來形容,仲衰過小學嗰陣時,提醒佢叫佢用心寫好D,話完一陣有改善,之後又係咁連考試期間補習,竟然可以唔帶書返嚟溫,話唔記得帶返嚟,我真係嬲到火燒心,嗰科聽日要考啦仔,點可能唔記得帶書返嚟溫,到底你有冇心讀書嫁?我仲叫個補習哥哥專登嚟同你溫,冇書點溫呀
我真係好想好好咁控制一下情緒,但咁多小事加加埋埋,真係好難抑壓嗰刻嘅怒火真係激到眼淚心裏流㗎有jm明白固中苦况嗎?
我好愛仔仔,呢D係咪愛之深,責之切呢

當年自己父母都係咁忍,不斷咁教。今日我們都要用耐性去教導。我諗反叛期依家至開始,仲有幾年要捱!看開些·····

引用:+本帖最後由+Meikin+於+13-5-24+14:56+編輯

原帖由 Meikin 於 13-05-24 發表

佢重識講sorry話下次唔會, 總好過諸多辯駁.  教就要繼續教,  ...
我同你一樣,不過我有2個仔,細嘅見大嘅咁就有樣學樣,我要乘受雙陪激心

祖明 發表於 13-5-24 15:13
我部電腦都係放客廳,唔敢擺入房就係驚有jm提到有以上情況,每次我都有規定打機時限,只要個心N-仔問准,我都會 境..

相信依度多數家長都歷過,D字鬼畫符, 唔見書&NOTES, 話極佢地都唔聽.........見到打机就失控。都要有心理準備,依种引誘會不斷及演变。小朋友開始大,就由他去摸索和自制,激心一定有。激多兩激,都化境,叫老公出吓手,減低負擔。
我囝都係D英文字遼草, 數目字, 遼到睇唔倒寫咩??老師講明唔會估依D字, 一個大交叉。 佢見咁失分, 惟有在卷上, 寫返正楷英文&清楚數目字.
中文又係, 好似小學咁多一劃少一劃, 多一撇, 少一點.........  惟有叫佢多默生字.
激心事, 多的事.  成日BARGAIN零用錢.......
總之, 依個年紀, 知D唔知D, 係要教啱佢地, 唔好俾佢地諗咁多藉口及歪理的.