用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 天主教學校
go

天主教學校 [複製鏈接]

想問,計分

我係天主教徒,我老公不是。
我個女,有無分加??

2    0    0    0

引用:想問,計分 我係天主教徒,我老公不是。

原帖由 amannelo 於 13-05-14 發表
想問,計分

我係天主教徒,我老公不是。
妳個囡係天主教徒加分,妳係無分加。

回覆:天主教學校

唔明。。
我聽人講,係父母係教徒。。。

醒目開學勳章

引用:唔明。。 我聽人講,係父母係教徒。。。 +

貢獻勳章

無錯, 要小朋友自己已經領洗, 並向學校出示由香港教區發出的領洗紙.

每間學校應該會好清楚寫明, 一定要向學校問清楚.

天主教就係咁, 與基督教或聖公會不同.

回復 amannelo 的帖子

天主教學校要求一定要細路領咗洗,有領洗證明先會有宗教分嗰5分。

聖堂會為教徙子女(嬰兒)洗禮, 及發出領洗紙, 父親或母親其中一人是已已領洗的教徙即可.

但嬰兒領洗, 據知是有年齡限制的, 好像4歲以下, 詳情你要查詢你家附近的聖堂, 他們很樂意回答.

天主教嬰兒領洗要在小朋友 3 歲前完成, 父或母其中一方是教徒便可.

如其他人所說, 最好問返所屬堂區神父, 如果你有心, 他們好樂意幫你的.

回覆:天主教學校

謝謝

天主教嬰兒領洗要在小朋友 3 歲前完成, 父或母其中一方是教徒及領了堅振,而且要有天主教教區出的結婚証明書,若果無在教堂行婚禮就快手d去補辦喇.

如果小朋友不是嬰兒(3歲以下)領洗, 要係填官津小一派位申請前領, 應該不太可能趕得切

醒目開學勳章

引用:如果小朋友不是嬰兒(3歲以下)領洗,+要係填

原帖由 edith208 於 13-05-20 發表
如果小朋友不是嬰兒(3歲以下)領洗, 要係填官津小一派位申請前領, 應該不太可能趕得切 ...
應該係自行派位交表前,小朋友要取到領洗紙。統一派位已經唔計宗教分。純粹講運氣。

醒目開學勳章 王國長老

引用:如果小朋友不是嬰兒(3歲以下)領洗,+要係填

原帖由 edith208 於 13-05-20 發表
如果小朋友不是嬰兒(3歲以下)領洗, 要係填官津小一派位申請前領, 應該不太可能趕得切 ...
吾得呀,四歲收,正常都1.5年,復活節領洗,都過晒喇。

回覆:bbchan524 的帖子

我老公不是教友。。。。要補行結婚禮?

回復 amannelo 的帖子

小朋友已領洗便可以有宗教分。

請问男孩子有什麽選擇:無大仔分,只得宗教分,直資又無天主教学校,私小又吾知好吾好,只知高主教颇佳,不過 家在新界東,大家有何建議?

醒目開學勳章

回覆:amannelo 的帖子

簽名被屏蔽

不須補行婚禮咁大件事,哈哈,基本上只要拿結婚證書返堂區登記翻,話俾天父聽你已結婚啦!

話時話,記得同小朋友多d返彌撒,仲可以幫佢報讀主日學,好開心㗎!

引用:聖堂會為教徙子女(嬰兒)洗禮,+及發出領洗紙

原帖由 albert831 於 13-05-15 發表
聖堂會為教徙子女(嬰兒)洗禮, 及發出領洗紙, 父親或母親其中一人是已已領洗的教徙即可.

但嬰兒領洗, 據知 ...
咁請問父母又不是教徒,小朋友過多2個月就3歳,好似小朋友要返2年慕道班後才可領洗,咁係咪巳經趕唔切報學校前領洗,請指教

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+albert831+於+13-05-15+發表

原帖由 ahqq 於 13-06-01 發表
咁請問父母又不是教徒,小朋友過多2個月就3歳,好似小朋友要返2年慕道班後才可領洗,咁係咪巳經趕唔切報學 ...
係,一般主日學收生要4歲,而且好多堂區吾考慮父母非教徒申請。因為太多人想讀已經吾夠位,吾希望非教徒黎得兩黎又無心機再返

‹ 上一主題|下一主題