用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DBS有冇人已收信
go

DBS有冇人已收信 [複製鏈接]

都四月尾了,收唔收都通知聲呀

花老爺  沒有!!!  發表於 13-4-24 13:54
   0    0    0    0

but i am talking about g7 not g8 wow

我跟你一樣乜都收唔到,我已經忘記了,讓自己好過D

其實我都当冇,只不過不憤佢處理手法,表上清楚列明四月頭通知,冇米冇羅,但唔应該不了了之

Jjai 發表於 13-4-24 15:01
回復 bebe_c 的帖子

Of course, I know you are talking about the to-be G7.  Just read the big words,  ...
The streaming test on June 1 is for those going to G7.  There is no streaming test for G1 students.

我很明白你的感受,所以奉勸諸君,若非有特異功能或出身DBS target 的某幾間名私小,就算你在頗有名的津小全級第一,在這輪報也是嘥氣,所以我喜歡收生透明度高的學校,明碼實價,得就得,唔得就唔得,絕不會拖住你,等你成日心掛掛.

花老爺  非常認同!!!只有這一間直資到現在都"無消息",真是"太過份"!!!  發表於 13-4-24 16:02

dbs唔係我首選,所以唔care收唔收,只不過觉得伛地處理手法太那過,在此舒发一下

longfung  me too! 我同亞囝講我地去DBS面試連50蚊都唔駛俾, 著數過人!!  發表於 13-4-25 20:04

絕對唔觉hurt.因為而个世界叻仔多的是,只係觉得好怪,唔收真係咁难為情通知人咩

其實DBS也不是我的選擇,我志在給我兒子多個面試機會而已,所以我也沒有覺得可惜.但我跟你有相同的感受,對他們的處理手法實在不敢恭維,也替那些焦急地在等消息的家長感到不值.

朋友上星期五已收到,佢阿仔成功收左!有阿哥讀緊,成績又ok,機會大好多!

回覆:Flomo 的帖子

去年小兒有幸參加了幾間直資/私立中學面試。坦白講,論透明度DBS 直係最低,令家長徬徨度係最高。打電話詢問得來的訊息也混亂,前後矛盾。一時話已通知所有要audition 的人,突然又話過㡬日要去audition. 我仔仔來自非主流小學,只有少少好多人都有嘅所謂特異功能,所以要經過這徬徨的過程,DBS  target 那幾間小學的叻仔們當然不用啦,不過比較過幾間中學的申請/面試過程有以上感想,亦知道某些中學是可以做得透明度比較高及訊息發放比較有系統的。當然以「他」的「江湖地位」,這區區小事是不減很多家長對「他」的憧憬。

同學仔考全級頭五. 4月頭已收到DBS取錄信, 2,3日內要回覆. 但佢in左間勁津校, 覺得有機會, 所以阿媽想搏一搏, 無接受DBS個offer, 但佢阿媽諗到頭都爆, 好難下決定.

回復 必必 的帖子

唔頭爆,有猶豫,為慳錢,應該放,益其他男仔!

必必  終於都放左啦!  發表於 13-4-26 12:37
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題