用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 中大推出篩查脆性X綜合症的服務
go

中大推出篩查脆性X綜合症的服務 [複製鏈接]

http://www.metroradio.com.hk/Met ... wsID=20130423115850

中大推出篩查脆性X綜合症的服務

中大婦產科學系首度推出篩查服務, 快速篩查女性是否患有脆性X綜合症 , 以便及早識別可能有智力障礙的胎兒. 脆性X綜合症是造成先天智力遲緩的最常見原因之一 , 約每四千至一萬名男性, 便有一人透過母親遺傳而患病 . 部份女性是隱性患者, 可能將突變的X染色體遺傳給男胎 , 有可能導致胎兒智力遲緩和患上自閉症 . 中大指, 傳統診斷脆性X綜合症的方法 , 難以滿足大規模篩查需要 , 而中大引入嶄新技術 , 速度較高, 最快只需一天, 便有檢測結果 , 最近完成的一項研究顯示, 測試的準確率達百分百.

2    0    0    0

都算係個好消息, 起碼知道其中一個風險高唔高先再計劃生育.

多d對自閉症硏究,早日研究出治療藥物,希望唔使等好耐。

一定係母親遺傳的嗎,父親有冇機會係隱性哩?

引用:一定係母親遺傳的嗎,父親有冇機會係隱性哩

原帖由 smalltomato123 於 13-04-26 發表
一定係母親遺傳的嗎,父親有冇機會係隱性哩?
呢款自閉症還夾雜著樣貌異常,並非一般樣貌正常嘅A仔。

回復 smalltomato123 的帖子

不會的,如父親有此基因,他己是顯性,會出現病徵
‹ 上一主題|下一主題