用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中各校各老師反應,純粹發洩
樓主: eviza_snow
go

升中各校各老師反應,純粹發洩   [複製鏈接]

回覆:yingyee 的帖子

其實你真係要好肯定自己係咪band 1生(別介意,因見你之前嘅post話小朋友好可能係邊緣人),如果係band 1生,我地學校叫我哋盡填band 1 school,但如果係邊緣人,唔太肯定的話,我只會填1 間~ band 1 英中,2開始就會填有英文班嘅band 2 中(個人意見)

回覆:升中各校各老師反應,純粹發洩

現在見到大家的擔心,我當年可能過份樂觀了,以為自行已收,或者2-3間英中,4-5間中中就夠,冇想過抽奨過七間之後。

是否這幾年變化很大?

Yanamami  I have never thought of being drawn out of the 5th choice.....anyting worse than 3rd, I'd go "knock door".  發表於 13-4-24 20:01
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 alexhei 的帖子

D學校好自私淨係掛住學生獲派首三志願的percentage。我個仔的補習老師講得啱,Band 1 嘅學生梗係揀番Band 1 嘅學校啦。

唔該晒樓主,因我刚刚見完老師,佢話小兒响湾仔纲就一定是band I,名次30-40,因我是申請誇網入東區(住址),小學是湾仔区。我估算港島区banding應差不多,所以以第—組去選校。請問沁果盡選英中是否太過冒險呢,保險位又應放劉永生或衞理先呢?

引用:唔該晒樓主,因我刚刚見完老師,佢話小兒响

原帖由 yingyee 於 13-04-24 發表
唔該晒樓主,因我刚刚見完老師,佢話小兒响湾仔纲就一定是band I,名次30-40,因我是申請誇網入東區(住址) ...
如果係一仔,95%1仔一定有足夠位入英中·所以填完所有英中後才選中中.

我眀天要交,—路填—路驚,萬—唔好彩,奌算。請問填晒英中後,边間中中保險呢!劉永生,衞理,慈幼?

回覆:yingyee 的帖子

如果係band one,先填晒band 1英中先填衛理,(都係根據其他高人意見)慈幼可放後d, 因為我哋老師叫同學唔好揀呢間!

Jackieson  慈幼而家真係咁差!? 以前幾好架.  發表於 13-4-25 10:17

Thank you.  
其實我好佩服樓主勇氣,你间學校老師又真係幾好。

我填完啦但心慌慌张张,唉早知入中基就算。

純粹路過,想問問:如果一個B1學生第一二選擇落空,佢的第三選擇是B2學校;另一個B2學生第一選擇正是那間B2學校,is it true that no matter how bad is his number, he will get the seat of this B2學校 first compare with that B1 student?

回復 piano513 的帖子

應該會是band 1生取得該學位,因為是所有band 1生揀完,才到band 2生揀的。

piano513  謝解答  發表於 13-4-25 15:06

回復 piano513 的帖子

should be “ no matter how bad is the number of this BAND 1student, he (the BAND 1 student) will get a seat of this band 2 school FIRST compare with that band 2 student!!! ”

piano513  謝解答  發表於 13-4-25 15:07

回復 eviza_snow 的帖子

慈幼係咪真係咁差我冇去深究,因為我果個係女,根據khmama數據,佢係band 2校,但我校老師極力叫d男生唔好揀佢!咁我就唔知點解啦

piano513 發表於 13-4-25 03:28
純粹路過,想問問:如果一個B1學生第一二選擇落空,佢的第三選擇是B2學校;另一個B2學生第一選擇正是那間B2 ...

葵青區試過B1生派咗去B3學校.

黃巴士  因為填錯中學學校NO.  發表於 13-4-25 11:29
cychan39  理論上沒有可能,可能的是應該不是B1生,而是B2生  發表於 13-4-25 11:11

同意呀,佢地好多都係咁教你,有直資收去馬啦。

麻煩各位家長,同我分析一下,無言感激。
阿仔是九龍城區b2尾,老師無講過係咪邊緣人。
我打算幫阿仔填:
1) 鄧鏡波
2) 五旬節
3) 彭學高
4) 九龍塘
5) 基道
6) 賽馬會官立
7) 聖三一

學校俾番張升中草稿俾我,學校提議我:
1) 鄧鏡波
2) 五旬節
3) 彭學高
4) 聖三一
5) 蔡功譜
6) 九龍塘
7) 賽官立
8) 基道

我都唔知點算,麻煩各位家長幫我分析一下,謝謝~

引用:麻煩各位家長,同我分析一下,無言感激。阿

原帖由 cmvfamily 於 13-04-25 發表
麻煩各位家長,同我分析一下,無言感激。
阿仔是九龍城區b2尾,老師無講過係咪邊緣人。
我打算幫阿仔填:
都不錯

回復 terencewpf 的帖子

理論還理論, 實際就係咁, 所以我好怕揀葵青學校, 覺得這區好亂.

回復 elbar 的帖子

請問我應該根老師填,還是用自己的方法填呢?
還可以提供其他意見嗎?

elbar  兩者都可以   發表於 13-4-25 19:50

回復 woodst 的帖子

其實看一看讀緊嗰間小學是如何公佈升中成績已經可見端倪!又或者已經可以決定信唔信老師的“意見“!
‹ 上一主題|下一主題