用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中各校各老師反應,純粹發洩
go

升中各校各老師反應,純粹發洩   [複製鏈接]

本人係東區網,身邊有好多東區唔同小學嘅朋友仔,近日大家都要交份模擬嘅排位表比老師,但發現一樣嘢,就係大部份東區嘅小學都十分保守,包括東區4小龍中有3間都係咁,明明你肯定係band 1生,第4,5志願已經要填劉永生,顯理,改完一次又一次,唔改,老師黑面或者講d難聽嘅說話,例如:你咁填,累死個小朋友呀,等等
大佬呀,有時唔係唔順你地老師意,只係自己有自己意向,有自己嘅諗法,洗唔流黑面呀?很多朋友及其小朋友近日因此心情低落

5    0    1    0

回覆:升中各校各老師反應,純粹發洩

所以band2生好慘,band1生有d唔搏入左band 2a學校,搞到b2生又少左位我都唔敢揀劉永生

http://i27.photobucket.com/albums/c151/wcchan1027/BD_PARTY

醒目開學勳章

絶對認同囡囡都是band1的,但學校在第二志願已經話不可再填band1中學而要填band2A,真係好無奈

bb86    發表於 13-4-23 10:27
orangebb  我女女肯定係band 1, 全級180人, 3次呈分都考到頭10%, 都比老師話, 你唔好預叩門, 你個女未必得, 真係好hurt.  發表於 13-4-23 09:14
orangebb  我地舊年升中, band 1學生都係乙部第2已經要填band 2學校, 連他區band 1執雞都唔比填, 話我地"妄顧小朋友前途".  發表於 13-4-23 09:07
Yanamami  Crazy~~  發表於 13-4-23 08:10

band 1 留番比 band 3 生揀的

回覆:tutormom 的帖子

講得好,間間都話博唔過,鬼唔知band 1生揀劉永生呢d係安全咩,個個band 1生揀晒呢d,band 1位大把有得剩,10年8年後到時張祝珊,bps呢d已經係band 3校

elmkc  This is not the problem of the school, but the Education Bureau!!!!!!!  發表於 13-4-23 20:00
laiping  can't help laughing!  發表於 13-4-23 12:41

relax....有時老師的意見未必中肯!

回覆:zoemanman 的帖子

個問題係,老師,你洗唔洗咁嘅態度,今日我仲聽到個case係,老師同個學生講:上星期同你媽咪講完,究竟佢明唔明啫,都話唔可以咁囉,你咁連band 3頭嘅位都無呀! (註:小朋友肯定係band 1生)

Jackieson   真係投晒降  發表於 13-4-25 09:58

回覆:PinPin 的帖子

都好明白踏界嘅小朋友真係比較難揀,其實你有聯繫中學,雖然係邊緣人,但比我第1志願都會揀間band 1唔係大熱嘅,之後先填band 2a

我都想發洩, 我班有位b1ab生家長, 好幾次對住我講到自己個仔好叻, 學校d卷又淺, in 左直資收左唔要當比個仔玩下, 好un 耳! :;pppp:

如果個個跟老師建議填,學生的頭三志願命中率一定非常高,向外亦可大肆宣揚其學校的學生獲派頭三志願的成績嬌人,正中老師下懷,卻苦了band1生,六年小學努力,卻得不到理想的學校。
我去年搜集區內的有關資料,包括應屆band1生的人數,區內band1學額等,了解派位程序,再計算推算出小朋友在統一派位中,各項志願若選band1學校的機會率。我去年到第13志願才選band2學校(九龍城區),不是我搏,而是有實質數據支持。
老師當然要我一改再改,我沒有改,因為我明白大家的目的要求,亦知道自己的推算沒有錯。

wkkelvin  結果派到第幾志願?  發表於 13-4-23 18:33

引用:如果個個跟老師建議填,學生的頭三志願命中

原帖由 iffman 於 13-04-23 發表
如果個個跟老師建議填,學生的頭三志願命中率一定非常高,向外亦可大肆宣揚其學校的學生獲派頭三志願的成績 ...
係喇,就係學校想個頭三志願率高~苦了學生!

http://i27.photobucket.com/albums/c151/wcchan1027/BD_PARTY

但是有一樣是非常非常重要的,就是要準確判斷到小朋友的banding,否則就會推算錯誤,後果嚴重。

大家要加油呀!

我個仔上年揀校時,啱啱做緊“盛女愛作戰“,佢果班有個女同學邊緣人揀左間band 1 的學校,老師話佢揀得好差,係“盛女“個 Florence, 不設實際。

到我個仔揀時,我個仔係band1,我填了頭8間也是band1,老師都有話我咁樣揀唔得,太進取。我同老師講既然是band1生派完才到band2生,即是就算我個仔派唔到band1,最多都係派去band2。老師話,我咁樣楝,我個仔可能會派左去好後的選擇,我話唔緊要,我個仔唔鍾意中文,那怕派到第20的志願,只要是l英中就可以。

講番果位女同學,張draft form 俾老師“彈“ 左唔知幾多次,佢媽媽唔理,堅持要揀band 1 做第一志願。老師同個女同學講,你媽媽咁揀,將來派得唔好自己承受番。果位家長同我呻,從來派得好唔好,都係我地家長承受架啦,就算跟學校揀,派得唔好,或派左去D唔係自己的選擇,咁又點,最終咪又係個小朋友去返學。果位家長好激氣,又唔敢去投訴。

jose  最後你兩結果派到第幾志願?  發表於 13-4-23 22:04

iffman 發表於 13-4-23 01:49
但是有一樣是非常非常重要的,就是要準確判斷到小朋友的banding,否則就會推算錯誤,後果嚴重。 ...

如果係邊緣人,就算學校都好難判斷佢的banding.
需知道去年派位用08及10的ps1成績; 今年派位用10及12的ps1成績。
08年有TSA谷完再谷PS1; 去年就單谷PS1(部份學校有同時考TSA)
除非已知08年一定比12年差唔多,就好少少(但條界都唔係好肯定)
如果12年成績比08超好/超差,真係唔知會有幾多%升BAND/跌band,學校只有general數據,唔會知道全港/全區第33.3%和第66.7%學生的考試成績,更唔知道全級學生的ps1成績,故banding係會估估下, 所以話比你知band1尾band2頭, 如果你間學校係跌緊, 就當自己band2頭算了吧!

還有留意part a係計全港banding, 對於住某些傳統勁人區係有利,可能自己區內係band2頭, 但計全港變左band1尾.

PS: 當年和同事不斷游說一班學生家長輚區,結果成功出現band2學生入左band1校(仲要全校眼鏡碎添, 跨區的勁band1),當時家長好開心(後來仲有張感謝咭俾全校老師添),但近年小朋友返黎都係怨言居多,甚至向我投訴當年做乜教佢家長咁揀,等佢而家讀到唔想返學。所以揀學校多睇睇小朋友意見和狀況。

愛收集舊書包、背囊的傻人

回覆:eviza_snow 的帖子

觀塘屬好區但今年几間學校b1頭中都只比揀一間b1,我上年兩間以為超保守,向外界講自己比率高,結果有b1頭同學去b2,其實這個區揀得啱,b1頭中學生可比自己五個機會,b1尾兩個都可以接受

Marco-ma  所以好多官塘的 band 1 生是 under band 咗啦 ~ 變相我地呢d band 2 生仲慘, 間間都話要放1st choice 先有機...  發表於 13-4-23 13:44

舊年我囝老師又係咁,第三已叫我填band 2, 我堅持頭7位都填band 1, 結果第四中咗,好彩無聽佢點!

elmkc  If you were not so lucky, your child should have been placed in the so called band 2 school.  發表於 13-4-23 20:34
elmkc  So, you are lucky. I think of two reasons. First, the draw no. of your child was quite earlier. Second, most band 1 students didn't choose this so-called band1 school in their first three choices.  發表於 13-4-23 20:10
almondlatte  Good.  發表於 13-4-23 08:59

回覆:小師妹 的帖子

但聽講d 老師好煩,我自己保守無問題,但阿囝話老師好努力游說

我跟老師說東區有足夠band one 位,何解要選band 2。 老師即收口

囝囝mama    發表於 13-5-1 02:43
grace_xian    發表於 13-4-25 11:01
maxisau    發表於 13-4-23 13:51
bb86    發表於 13-4-23 10:29
Yanamami    發表於 13-4-23 08:14

最後填表果個係自己, 填左佢都無你符, 總之自己會去承擔番個結果就得啦

回復 琛媽 的帖子

認同,自己揀嘅,起碼叫做努力試過,如果最後都係15志願入咗劉永生點都好過第3志願入,至少我試咗15轉抽獎!

Jackieson  agree  發表於 13-4-25 10:05
khmama  呢個就係我填表策略所講既重點, 如果某間band2一定會抽得入, 點解咁早衝入去, 放棄執雞機會? 唔通話比人聽派到頭3志願不過入咗band2會開心o的?  發表於 13-4-23 23:19
maxisau    發表於 13-4-23 13:51
Marco-ma    發表於 13-4-23 13:42
‹ 上一主題|下一主題