用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中各校各老師反應,純粹發洩
樓主: eviza_snow
go

升中各校各老師反應,純粹發洩   [複製鏈接]

少時,老人家教一日為師終生為父,授業之思不可忘。

但虎毒尚不食兒! 見到不少學校老師為了私利,忘了學生的利益、前途。叫我等父母情何以堪! 他們也是這樣為自己的孩子選校!

經過上年派位,見過小學老師和中學的嘴臉,都是一問三不知,甚麽也講不清、不用講,信便是!

不禁想起  人為刀俎,我為魚肉 學生根本任人宰割!

回覆:abcd0001 的帖子

原來很多老師都是這樣。 唉! 昨晚小兒學校升中講座.因為班主任生病,改由英文科老師解答。 我一坐低表明是xx的母親。
她竟然對我說: 我冇意見比妳。叫妳選直屬中學妳地又唔聽。我唔知呢區有邊幾間係band 1 妳自己check 吓啦。
如果唔係仲有個細佬讀緊, 我諗我即時開佢拖。
我唯有冇奈地走。 成晚都好唔開心。今朝瞓到四點幾醒咗. 就不停哭。 喎明點解D老師會咁

Marco-ma  有無攪錯 !   發表於 13-4-26 13:46
okoklll  有的老师是不可理喻  發表於 13-4-23 22:31
jose  有實力不用氣餒! 睇bk得了!  發表於 13-4-23 22:15
MacMa  放鬆啲!加油!  發表於 13-4-23 14:56

醒目開學勳章

依架既老師好多都係為份工,依架既學校為左自己學校既名氣,慘既係小朋友,苦既係家長

我個女是荃灣區校網Band 2.我統一乙部首填1.李堅壁, 2. 廖寶珊. 3.梁省德.4.荔天.伍若瑜.之後至13志願都是他區Band 2.最後14志願起是本區Band 3.唔知填得是否合理?

安格斯媽媽 , 我個仔今年就觀塘區B1頭(10/165) , 但學校第一二志願比填B1 , 到第三志願就要求填間B2中學 , 所以現在仲頭痛緊係唔係頭五都填本區B1中學 , 請比D意見我 !

orangebb  有無他區BAND 1 學位? 如有, 填埋先.  發表於 13-4-23 20:00

簽名被屏蔽

回復 iffman 的帖子

結果派到第幾志願?

回復 almondlatte 的帖子

我個仔派了第一志願。我唔記得果位女同學派左第幾志願,只記得不是第一志願,是band2的中學。

回復 978212 的帖子

but isn't it the parents to make final decision???  This really scared me.  My kid is now at P.3.  Just wonder what it will be 3 years later...headache.

首先我兒四年級時我已從多種渠道打聽就讀小學band1生的名額,估算校內band1生的最保守名次作兒子的目標,當達到後便跟據數據分析去揀學校,老師勸改便跟他說一說自己掌握的理據,他聽後便不再勸阻了。小兒在上年是獲派第一志願的。

回覆:iffman 的帖子

你邊區架?好有興趣睇下點分析

引用:如果個個跟老師建議填,學生的頭三志願命中

原帖由 iffman 於 13-04-23 發表
如果個個跟老師建議填,學生的頭三志願命中率一定非常高,向外亦可大肆宣揚其學校的學生獲派頭三志願的成績 ...
好認同,自已小朋友當然緊張明知是b1生,2,3志願就選b2,3學校,儍既咩?我地校長都係架,我唔會睬佢,佢只想可向外界說頭3志願命中率有幾高,好交差!

回覆:jessjesswong 的帖子

其實你唔洗唔開心,只要多d上ek,同大家傾下,呢度好多高人及有經驗嘅人可以幫到你,我女明天先交模擬果份,我都係根據呢度其他人嘅意見及亞女嘅意願排,當我比其他另外小學嘅朋友睇,佢地個個都話我發神經,但我女小學算好,佢地唔會理學校入首3志願嘅%,校網好公開咁列晒往年入咩中學各人數,入第幾志願嘅人數,係人數,唔係%,所以學校叫我哋盡填自己banding嘅中學,先揀次一級嘅!以我所知東區某校,佢小一招生時列明自己學校有9x%可以入首3志願中學,但近日先知,原來學校老師同本屆小6生講,全級考1至20先係band 1生,全級只有一百零幾人,即band 1生只有20%,真係有d搵笨!

如果有兩間小學 , 一間係有90%入首三志願 , 但只有10%派B1學校 , 90%係派B2-B3學校 , 而另一間只有60%入首三志願 , 但有40%係派B1學校 , 60%係派B2-B3學校 , 你會選擇邊間呢 ! 所以唔係好明D小學點解要D家長咁排 !

Marco-ma  咪就係間小學根本無標青的 BAND 1 % 拎出來見人, 唯有退而求其次, 拎頭3志願派彩出來囉..
驟眼睇 90% 喎... 真係好多有阿媽以為係好嘢來的....  發表於 13-4-26 13:52

ckcstanley2003 發表於 13-4-24 11:20
如果有兩間小學 , 一間係有90%入首三志願 , 但只有10%派B1學校 , 90%係派B2-B3學校 , 而另一間只有60%入首 ...

數字是不會說謊的,但發放數字的 "人" 卻有心去誤導!

受訪問的消費者 90% 說有用, ( 請留意电視下角的蚊型字,訪問了幾個人)

純是市場推廣的手法!如果全級選柴灣馬登、李福慶等名校。大大個 banner

熱烈祝賀 本校升中 獲派首志願 100 %

恭喜恭喜....

ckcstanley2003    發表於 13-4-24 12:59

恕我直言大部分派得差ge原因只有兩個!
1~死唔忿氣,不能面對現實!
2~自我感覺良好

eviza_snow 發表於 13-4-24 01:52
其實你唔洗唔開心,只要多d上ek,同大家傾下,呢度好多高人及有經驗嘅人可以幫到你,我女明天先交模擬果份 ...
港島英文班  3.8爭一位

我個仔都系b1生。但老師叫我第5開始填b2學校。我系沙田區。明明開家長會時講。沙田區b1位多過b1生。我自己就覺的應該填嗮所有b1學校再選b2學校。始终係b1生抽完先到b2.

Yanamami  Support!  發表於 13-4-24 20:02
almondlatte  Agreed.  發表於 13-4-24 19:39

請問東區band1(男仔),應填幾多间英中先,至揀中中呢?
‹ 上一主題|下一主題