用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 劍鳴幼稚園 劍鳴評價如何?
樓主: mcmc1124
go

劍鳴評價如何? [複製鏈接]

請問phonics 要哪一種? Jolly, letterland or other?

katiekoo45313 發表於 13-8-15 17:00
請問phonics 要哪一種? Jolly, letterland or other?

Pearson, New Phonics for Kids

回覆:劍鳴評價如何?

我囡囡係2010年11月B, 即今年K1嘅細B…上年考左KM嘅K1同N班都係waiting...但因為同時間Victoria(HG)收左我個囡讀K1、所以我就好開心咁register左、諗住起碼有間唔錯嘅K1讀唔洗浪費多一年、同時所以就冇reply KM的N班...只等KM的K1班...可惜到現在都未有收到call waiting (期間我send過兩封信比KM)...

但我真係認同多位KM家長所講、KM係一間非常非常好嘅No.1幼稚園、所以懇請各位資深家長為我現況比意見. 我仲有乜野可以做呢? 謝謝

PS : 因為KM個K1 interview覺得囡囡做得prefect、in佢果位老師都讚佢係佢in咁多個中表現最好的...可惜.... 細佬今年8月24號就一歲、真係好想佢地都可以讀KM...

回覆:danielkate 的帖子

Why you think KM is no. 1? Just because other people say so? Victoria is also a good school.
Even if your girl got waiting list offer for K1 now, you know your little son can get PN offer for sure? And even he has PN offer, can he gets K1 placement? There are too much uncertainty in this world, just follow the path God leads you to.

樓上的,Victoria 派一線學校唔算高,Victoria,LH 只係做生意分校多,km 每次升級都(西)30%人,換過班醒啲,hkps sc 就真係有一手,train到小朋友

多謝你地嘅意見、真想想再聽多d你地嘅分享、可以識多d野、其他家長又有冇心得呢?

成日話n唔一定升到k1,咁好驚喎!

引用:樓上的,Victoria+派一線學校唔算高,Victo

原帖由 mimwing 於 13-08-29 發表
樓上的,Victoria 派一線學校唔算高,Victoria,LH 只係做生意分校多,km 每次升級都(西)30%人,換過班醒啲 ...
派唔到一線學校唔關 Victoria, 只是冇關係或唔夠 lucky. 考直資 / 私校的成績也不錯。
有邊間私立 KG 唔 Commercial 架? 唔係的話之前 KM 都唔申請開多間分校啦!
但KM 又唔會每級 “西“ 走學生,只係 PN 升 K1 會啫。

想問吓讀劍鳴嘅小朋友英文同普通話程度如何?有否分主流班同英普班?

醒目開學勳章 貢獻勳章

ritalwt 發表於 13-9-5 11:31
想問吓讀劍鳴嘅小朋友英文同普通話程度如何?有否分主流班同英普班?

...

PM 國際班 ,NET 班主任
AM 主流,兩文3語,本地老師班主任

小兒am班畢業,足夠應付小一學校教深一年嘅英文 (summer 小學英文班10個鐘課程做哂1A/1B workbook無問題),普教中情況未知
恐龍家

回覆:小曳人 的帖子

小曳人可唔可以比d意見我呀?

醒目開學勳章 貢獻勳章

danielkate 發表於 13-9-5 19:01
小曳人可唔可以比d意見我呀?

坦白講,我覺得收多一個絕對無問題,e+每班人數20-22人不等,當然我唔清楚會唔會係課室size大細唔同,可容納小朋友數量會唔會有出入
你自己再試試寫信俾校長,睇吓佢睇唔睇得出你嘅誠意啦~
你會唔會再試下報出年K1呀?

恐龍家

回復 小曳人 的帖子

想請問 AM 主流,兩文3語, 係點架, 係未日日有英文, 普通話?
仲有, 你覺得老師係點呀, 關愛嗎? 會好惡嗎?
thanks.a lot!

醒目開學勳章 貢獻勳章

mandytanghk 發表於 13-9-6 10:02
回復 小曳人 的帖子

想請問 AM 主流,兩文3語, 係點架, 係未日日有英文, 普通話?

pth 應該係一星期兩堂
英文就日日都有

老師大致幾好,對曳嘢會惡架,有要求,課堂要守紀律!

恐龍家

引用:+本帖最後由+小曳人+於+13-9-6+14:57+編輯+

原帖由 小曳人 於 13-09-06 發表
( 對曳嘢會惡架,有要求,課堂要守紀律!)

I like it

我應該都會報多次K1, 但你知唔知有冇K2插班的呢?

醒目開學勳章 貢獻勳章

danielkate 發表於 13-9-9 01:16
我應該都會報多次K1, 但你知唔知有冇K2插班的呢?
跟據過往K2插班生講,學校有位都揀人收,要求學生有一定程度,能夠寫字
如果你原先讀嘅kg淺,唔會考慮
K2插班真係唔多!
恐龍家

明白… 咁都係考多次K1最實際.
咁KM係唔係K1就教寫字? 我見victoria K1都好似未係好academic.... 咁你地小朋友又有冇學其他課外野呢?

kerkermui  K1下學期開始寫字  發表於 13-9-10 16:34

今年上午班K2有3位插班生

回覆:De_baby1 的帖子

嘩! 知道lee個消息真係好!

‹ 上一主題|下一主題