用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 劍鳴幼稚園 劍鳴評價如何?
go

劍鳴評價如何? [複製鏈接]

有冇媽媽可以分享一下,貴 子女係劍鳴讀書的過程中,對劍鳴各方面有任何評價呢?
我都幾鍾意哩間學校,所以希望真正再了解一下,謝謝。
   9    0    0    0

引用:有冇媽媽可以分享一下,貴+子女係劍鳴讀書

原帖由 mcmc1124 於 13-04-18 發表
有冇媽媽可以分享一下,貴 子女係劍鳴讀書的過程中,對劍鳴各方面有任何評價呢?
我都幾鍾意哩間學校,所以 ...
劍鳴真係好好,中英數平均,有show and tell, 有project做(一年兩次),旅行日,運動會,聖誕party, 運動會海報及聖誕咔設計比賽,K2K3好多出外參觀,乜節物節又有校內主題,仲有BBQ,hotpot, 嬉水等等,學術和興趣均照顧到。K1中數K2加埋英數,課程深得黎學生跟到,函接小學一定冇問題!

未返劍鳴之前知道劍鳴學生好主動做功課,點知呀女第一天放學第一句就是:我要做功課!老師功力真的神奇!

醒目開學勳章 貢獻勳章

回復 LL222 的帖子

我個細嘅都勁lur我同佢做N班嘅功課!
恐龍家

我都想讚吓......k3功課都深深地....但阿女放學食完飯睇一陣電視,就自動自覺做功課,我放工後檢查,都唔使點改......又多活動,最近一次經驗,令我知道非教師員工都好細心.....勁讚,我推介俾朋友,但都係好多崇尚名牌,target係sc,kv.....仲有呀,阿女兩年個班主任會同小朋友講吓時事新聞呀!

引用:回復+LL222+的帖子 我個細嘅都勁lur我同佢

原帖由 小曳人 於 13-04-18 發表
回復 LL222 的帖子

我個細嘅都勁lur我同佢做N班嘅功課!
n班的功課是做D咩架?

引用:Quote:原帖由+mcmc1124+於+13-04-18+發表有

引用:回復+LL222+的帖子 我個細嘅都勁lur我同佢

醒目開學勳章 貢獻勳章

LL222 發表於 13-4-18 18:35
n班的功課是做D咩架?
親子功課,一星期4 pages,第一頁係填色
第二頁係中文題,圖/連線/填色 去相關字/圖,係嗰個星期教嘅字
P3 係英文題,同上
P4係識數練習,有時係形狀,有時係大小,今個星期係要攞黑色同白色嘅紙貼上去

恐龍家

回復 小曳人 的帖子

多謝小曳人既資料.我想知如果個PN小朋友唔做或者做錯功課(譬如貼錯貼紙),咁作為家長應該解釋比佢聽UNTIL佢貼O岩,定係尤得佢貼錯比老師知呢?

回覆:劍鳴評價如何?

多謝小曳人同LL222的詳盡分享〜

醒目開學勳章 貢獻勳章

sweethun 發表於 13-4-18 22:53
回復 小曳人 的帖子

多謝小曳人既資料.我想知如果個PN小朋友唔做或者做錯功課(譬如貼錯貼紙),咁 ...

無一定,但係親子功課,我唔會俾佢亂嚟,一定有人睇住先做得
但到K1先放手,鼓勵佢自己做好功課俾我放工返嚟睇

sweethun  明白,多謝!  發表於 13-4-19 19:41
恐龍家

我女女算好動, 但雖然KM功課較多, 但我女女亦很喜歡做功課!
今天才去完親子旅行!

引用:我女女算好動,+但雖然KM功課較多,+但我女女

原帖由 sasahunghung 於 13-04-19 發表
我女女算好動, 但雖然KM功課較多, 但我女女亦很喜歡做功課!
今天才去完親子旅行!  ...
請問親子旅行去邊度?N班有嗎?

回覆:cherrybeepbeep 的帖子

今年K1去海洋公園!只是k1一級去而已。

醒目開學勳章

回復 cherrybeepbeep 的帖子

N班26號去海洋公園

回復 kerkermui 的帖子

真令人期待出年的親子旅行, 是否只可一個家長出席? 上下午班一起的嗎?

kerkermui  再多都得,俾錢就ok!  發表於 13-4-20 15:04

回覆:cherrybeepbeep 的帖子

引用:回復+kerkermui+的帖子 真令人期待出年的

原帖由 cherrybeepbeep 於 13-04-20 發表
回復 kerkermui 的帖子

真令人期待出年的親子旅行, 是否只可一個家長出席? 上下午班一起的嗎? ...
可以一個家長去的,全日旅行,所以上下午班一齊去。

‹ 上一主題|下一主題