用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 論學大提琴
樓主: bopoJune
go

[音樂] 論學大提琴   [複製鏈接]

我有一個習慣:每逢仔仔學了一首新歌,我就會在youtube找來給他聽。有時會找幾個不同演奏家的版本來聽。阿仔漸漸學了我的方法,在學校樂團或老師處學到一些新歌,就會去youtube找來聽,有時亦會聽埋其它相關的音樂。聽得多,他還可以講自己喜歡那個版本,又或者不同演奏者的風格有何不同。我覺得這樣都算幾好。:)
for every one criticism, three positives must be given.

回覆:論學大提琴

我小朋友小二用1/2

妹妹豬 齊來做個好朋友)

phoebe196 發表於 15-7-23 08:04
回覆 lillymarie 的帖子

請問6.5歲,112cm應該用1/8還是1/4較合適?
問老師再去試、手有大小.....
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

回覆 phoebe196 的帖子

起碼1/4,叫老師一齊去試係好事,如果佢願意的話

推一推這個潛水post 先。過幾日討論下1/4 cello 的設定,因為1/4 cello 用的時候稍長,而用1/4 cello 小朋友 用此琴考試、比賽的機會也高

引用:推一推這個潛水post+先。過幾日討論下1/4+c

原帖由 bopoJune 於 15-08-22 發表
推一推這個潛水post 先。過幾日討論下1/4 cello 的設定,因為1/4 cello 用的時候稍長,而用1/4 cello 小朋 ...

不如搞點新意,如果b/s有小朋友正在用1/4cello, 我地可以約出來,我幫那支持1/4 cello 作一次簡單的評估和調整一些基本設定(免費),但b/s要同意將過程拍幾張照片拿上來這裡分享,只為興趣。

但我未決定是否真的實行,該我多想幾天。

回覆:bopoJune 的帖子

小寶寶咪惹我 發表於 15-9-7 03:38
你好!女兒學習大提琴已有一年半, 快完成stringbuilder book 2 , 老師說會轉用鈴木book 1 , 請問這兩本書程 ...
Suzuki 1 是我仔學大提琴一開始用的書,但Suzuki 進程快,無記錯book 1 尾幾首其中一首係舊syllabus grade 2 考試歌,呢本應該約grade 1-2

引用:Quote:lukimama+發表於+13-5-1+01:13+回復+

原帖由 bopoJune 於 13-05-02 發表
Please check pm
Please kindly pm me info also. Thank you.

引用:Quote:原帖由+bopoJune+於+13-05-02+發表Pl

原帖由 Fillofit 於 15-09-22 發表
Please kindly pm me info also. Thank you.

你要什麼資料? 這兒不介紹老師的

想請教在那裏可以買到優質cello?( TomLxx, 柏c 除外)

回覆 BigMac16 的帖子

我是最初發帖的人, 以避嫌疑我不作評論, 且看其他B/S的回覆罷, 其實以前有很多與弦樂有關的帖, 都有人講過些東西, 祝你好運

謝謝回覆。只是在考慮給小朋友學Cello, 想了解多一點有什麼可以準備。你的資訊已經很好。多謝。

簽名被屏蔽

小兒150CM, 初學CELLO, 正常用3/4, 我原本打算直接買一個品質好的FULL SIZE ,近日熱話MTR NO CELLO, 攪到完全入唔到MTR, 超唔方便。
所以用3/4, 日後要拎CELLO去練習,諗住要坐MTR都可以用3/4入。唔駛下下TAXI GOGOVAN...
請問是不是你們拎FULL SIZE的,只有的士或自駕???
以前成日都有人在MTR拎FULL SIZE CELLO, 完全沒有問題, 現在一拎出來,十幾部手機向住你都似....唉,
MTR 的社企責任去了那,此舉完全剝奪窮人的學習音樂權利。

睇新聞,越睇火滾,有無搞錯? 大提琴不準入地鉄?離晒大譜! 地鐵正垃圾。

強烈抗議地鐵阻礙香港音樂文化的發展!!!

強烈要求運輸及房屋局局長張炳良解釋香港政府運輸政策!!
強烈要求勞工及福利局局長張建宗關注香港運輸政策影嚮基層學生參與音樂訓練的機會!!

Cello093    發表於 15-9-25 11:44

我係新手,阿女剛開始係學校學大提琴,佢已經小三,用1/2 size, 暫時係租琴。想問下我係咪唔太應該咁快買琴俾佢?但我怕學校租既琴音色一般,拉音唔準,到時佢學學下無晒興趣,請指教

‹ 上一主題|下一主題