用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 論學大提琴
樓主: bopoJune
go

[音樂] 論學大提琴   [複製鏈接]

引用:回覆+kochi+的帖子 近來都苦惱這個問題.我

原帖由 ting-ma 於 15-10-15 發表
回覆 kochi 的帖子

近來都苦惱這個問題.
弦樂有咩唔好?

簽名被屏蔽

引用:Quote:Oboe_FRSM+發表於+15-10-15+18:02+回

簽名被屏蔽

我小朋友5歲,講左成年話想學大提琴,我堅持佢識揸成人筷子先可以學strings,一來想佢考慮清楚,二來劏雞太耐佢都好易冇心機學。而家終於得啦,係佢第一件樂器,我只係學過鋼琴,好多野都唔識,係呢度見到有識之士指點,學到好多嘢。為免佢三分鐘熱度,我考慮緊同佢一齊學。主要考慮budget, 請問以下預算是否合理?學費(演藝學生)$300-500/堂
買琴(國產普通琴) $3000(1/8),$5000(full size)
maintainence 每年每把琴$1000

小朋友每日練琴大概需要幾多時間?即包括開收琴(大人協助),是否需要每次調音?我需要同小朋友約法三章,唔肯練我寧願佢唔學啦。先謝謝了。

引用:+本帖最後由+jadeklleung+於+15-10-17+18:5

原帖由 jadeklleung 於 15-10-17 發表

我小朋友5歲,講左成年話想學大提琴,我堅持佢識揸成人 ...
有幾多小朋友會自己肯練?

簽名被屏蔽

引用:Quote:786+發表於+15-10-17+19:08+有幾多小

原帖由 Oboe_FRSM 於 15-10-17 發表
I did when I was a kid.  My family wanted me to not play and I insisted I wanted to play.
5 years old?

引用:Quote:原帖由+Oboe_FRSM+於+15-10-17+發表I

簽名被屏蔽

回覆 786 的帖子

睇性格,我小朋友文靜而固執,佢決定嘅事就會認真努力,所以我可以做嘅係約法三章同陪學。我自小被逼學琴,為考試而練習,感受尤深。但明白學樂器唔係一朝一夕,見步行步而已。

jadeklleung 發表於 15-10-17 19:53
回覆 786 的帖子

睇性格,我小朋友文靜而固執,佢決定嘅事就會認真努力,所以我可以做嘅係約法三章同陪學 ...
My quiet boy learnt piano at age of 4 and then added cello learning at age of 6. Both are his preference.Practice both instruments is a challenge for a kid.  So, I only set timetable for him to practice one instrument only alternatively.

Budget of cello varies depending on quality.

回覆 jadeklleung 的帖子

初學小朋友,尤其咁細個,如果每日練10-15min已足夠,必須每次tune音,家長不需一定幫執琴開琴,可訓練小朋友自己做,我d 幼稚園BB學生上堂都自己開琴的,不建議找演藝學生,不是價錢問題,係經驗問題,教幼童要的不是老師有幾高級,而是老師識不識教小朋友

我知這兒不介紹老師,但可以問下以下的CENTRE有小朋友去學過嗎?

1. hong kong cello acadamy
2. cello factory

有無話邊間比小一和小三的小朋友,想group上堂的,會比較好?

我可以問這個嗎?

PUSH

回覆 ccfamily323 的帖子

sorry. dont heard about these two

阿囝唔小心跌唔見咗大提琴枝尾針,請問邊度可配到?價錢大概幾多?

回覆:yihinsze 的帖子

單獨買有點困難,去淘x網站找一套全新的尾針來換罷。記得找找合適的尺寸。

Thx bopoJune
‹ 上一主題|下一主題