用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 論學大提琴
樓主: bopoJune
go

[音樂] 論學大提琴   [複製鏈接]

順子 發表於 17-12-29 19:19
想問下,如果一開始考級,到底考2級定3級好呢?大提琴老師講,如果報名就3月要報了,預計8-9月會考試,但佢 ...

我對考級都冇乜概念,我仔K3 學左四個月老師話直接考三級,所以升小一已經可以join 學校個樂團。小一升小二暑假就考埋五級。其實一路都係老師建議。
你或者問下老師意見,佢最清楚。

回覆樓主

校際快到,ABRSM 又到,天氣咁涷,大提琴走音是必然的事,怕煩者可以用粉筆碎粉塗在peg 上頂住下,有錢人可以買專用蠟

bopoJune 發表於 18-2-5 22:08
校際快到,ABRSM 又到,天氣咁涷,大提琴走音是必然的事,怕煩者可以用粉筆碎粉塗在peg 上頂住下,有錢人可 ...

Thx your sharing

回覆 bopoJune 的帖子

是塗在peg柄上還是個窿度呢?謝謝指教

我都想同個仔一齊學,大提琴音色真係好好聽。

bigheadshan 發表於 18-5-18 22:28

我都想同個仔一齊學,大提琴音色真係好好聽。

學啦,加油!

bopoJune 發表於 13-4-17 10:59
今天在別的帖寫了點東西, 有朋友pm 問了幾句, 不如在這裡說幾句
1. 大提琴比較適合能安定坐下來的小朋友,  ...

請教……請問大提琴...琴身122 cm (不包括伸出琴柱) 是否4/4 ? 謝

sjssjssjs 發表於 18-7-23 08:44
請教……請問大提琴...琴身122 cm (不包括伸出琴柱) 是否4/4 ? 謝

122cm = 48’ , sure 4/4

bopoJune 發表於 18-7-23 12:35

十分感謝您

bopoJune 發表於 18-7-23 12:35

想請問不同……大小……的大提琴……音距離是否相同?thx

我是成人學的 但是我手指較短...所以想看看買四分三或是四分四...thx

sjssjssjs 發表於 18-7-23 13:00

想請問不同……大小……的大提琴……音距離是否相同?thx ...

手指長短可以用數字來代表,但是否夠用其實有主觀元素,当中知识日后再談。你是初學,可以多請教老師,練琴以放鬆為主,若然用4/4左手覺得很吃力,久久未能克服,可以考慮用7/8。但請記住,你的4/4和平7/8要有正確的設定,否則只是空談。

我仔對大提琴有興趣, 見暑假有體驗班好平就俾佢玩10堂, 點知上咗兩堂呀sir話佢小提琴有8級, 可以轉5級, 基本工咁快可以嗎?

easymo 發表於 18-7-28 11:30
我仔對大提琴有興趣, 見暑假有體驗班好平就俾佢玩10堂, 點知上咗兩堂呀sir話佢小提琴有8級, 可以轉5級, 基 ...

這問題無完美答案:我識人小提+大提+鋼琴三樣都八級,但一定會有人話級數不代表什麼。我又識有人由拉小提轉拉大提,拉左幾年都雞手鴨腳,但一定有人話只要努力就得,起碼可以自娛。所以自行決定。但我堅未見過Parkman 拉cello, 馬友友也沒拉violin.

bopoJune 發表於 18-7-29 14:14

這問題無完美答案:我識人小提+大提+鋼琴三樣都八級,但一 ...
謝謝意見, 只係諗係咪咁快可以skip曬 d 基本功........
仔一定係小提琴行先, 不過佢對大提琴有興趣, 我掙扎緊轉唔轉班等佢可以繼續學

easymo 發表於 18-7-31 09:46
謝謝意見, 只係諗係咪咁快可以skip曬 d 基本功........
仔一定係小提琴行先, 不過佢對大提琴有興趣, 我掙扎 ...

如果系咁,我會講清楚兩樣一齊學會「互有干擾」,如果小提是主力,追求質素和高水平拉奏能力,咁大提琴以拉班制學習方式玩下就算了。做人總要有點取捨。

easymo 發表於 18-7-28 11:30
我仔對大提琴有興趣, 見暑假有體驗班好平就俾佢玩10堂, 點知上咗兩堂呀sir話佢小提琴有8級, 可以轉5級, 基 ...

可能你仔仔都好快上手呀,佢有興趣都係一件好事,問一下小朋友意願,如果佢都想轉向5級課堂,我覺得都可以比佢試下,如果佢只想試玩下,咪繼續暑假班玩下,不過佢小提琴已經8級(好利害 ) ,會否覺得學(bb野)會沉悶?

siuyu_bb 發表於 18-8-2 15:52
可能你仔仔都好快上手呀,佢有興趣都係一件好事,問一下小朋友意願,如果佢都想轉向5級課堂,我覺得都可以 ...
仔自己三心兩意, 乜都想學又知時間唔多, 佢依家仲有學單簧管...........
我問過佢好多次, 佢都決定唔到..........但係又話學bb 野悶囉...., 我依家諗住佢自己唔決定我就由得佢繼續學bb野, 暑假學完就算

easymo 發表於 18-8-2 17:51
仔自己三心兩意, 乜都想學又知時間唔多, 佢依家仲有學單簧管...........
我問過佢好多次, 佢都決定唔到.... ...

咁真係多才多藝 等佢大個,佢自己再選擇都未遲,有機會又有興趣去接觸多幾樣,都係好事。暑期班有平都係幾好嘗試,好過貴,試十堂8堂好似好浪費咁。

bopoJune 發表於 18-7-23 21:56

手指長短可以用數字來代表,但是否夠用其實有主觀元素,当 ...

many thx

前天應屆狀元用大提與醫學院院長合奏, 又會令不少家長想小朋友拉大琴, ^^
SUMMER 放假中, 多講幾句

小朋友拉大琴, 隨著年齡長大, 換琴是必然的, 換琴的標準, 很多人會看左手的發展, 原則是要左手按弦的機能穩定, 輕鬆, 姿勢良好而又可以慢慢將距離和動作放大, 這是左手的標準, 但很少人提右手
右手用弓, 要在小琴上要用的完滿, 弓頭弓根都能用上, 走的順, 有信心, 穩定, 這才好換大琴, 因為換大琴要換上大弓, 走弓的路程和速度會變的很大, 如果本來走弓不好, 最好留在小琴多一會好好練習, 如果小朋友右手用弓不好(一般是走弓不順, 走不遠), 很大機會是心裡沒有把大提琴想成一種很大的樂器, 這個想法限制了右手的運弓, 這個情況下也最好留在小琴多一會, 找個好老師, 培養小朋友要用小大提盡量表逹自己想要表逹的, 到那個時候, 小朋友如果覺得小大提「不夠用了」「聲音不夠大」「弓不夠用了」, 這就是換琴的最好時機

‹ 上一主題|下一主題