用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 子女入讀傳統名校的家長,如何取得平衡?謝謝分享! ...
樓主: silverbell
go

子女入讀傳統名校的家長,如何取得平衡?謝謝分享! [複製鏈接]

其實,家長們何時知道自己的子女是‘受谷’或‘不受谷” ?如何得知呢?是否屬前者較適合入讀傳統名校?

引用:Quote:sadsam+發表於+13-4-12+10:59+回復+A

原帖由 little_yolky 於 13-04-15 發表
讀救世軍上英文補習有咩問題? 就係因為讀救世軍至要自己惡補。今年阿囡隔離班有個同學仔考入男拔(阿囡係救 ...
會唔會個男仔有特異功能?例如:游泳二千米!

ANChan59 發表於 13-4-12 10:12
合理評論,我相信各樣都有,重點是難道非名校就全部唔補。

我冇話出奇............只係FEED BACK返上面姐 (不是非名校就唔補)~

ANChan59 唔好意思要借你呢段QUOTE出來~

silverbell 發表於 13-4-15 14:01
其實,家長們何時知道自己的子女是‘受谷’或‘不受谷” ?如何得知呢?是否屬前者較適合入讀傳統名校? ...

都係睇小朋友本身係咪讀書料子........

有D人要逼先得,有D點逼都逼唔黎;

另一D呢,唔洗家長理,聞下本書就攪掂。

很難一概而論~

jenniferK    發表於 13-4-17 13:16
hyatt  「另一D呢,唔洗家長理,聞下本書就攪掂。」
-->笑左出嚟  發表於 13-4-15 15:06

引用:相差零點幾已隔了幾個人了。。。。

原帖由 Yanamami 於 13-04-12 發表
相差零點幾已隔了幾個人了。。。。
咁係份試卷出得差

由頭到尾都是分數及排名。有什麼意義?

引用:如果小孩能力不達,+請不要強迫他讀名校.++

原帖由 Freeb 於 13-04-11 發表
如果小孩能力不達, 請不要強迫他讀名校.  就算小孩能在一間普通小學考頭幾名總比在名校考尾十而家長更要跟 ...
其實點知小朋友得唔得?

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

回覆:Obiepapa 的帖子

有D小朋友記性差D...今日記到但到聽日唔記得嗰D唔好選D谷嘅學校!  對自己有很高要求給自己好大壓力嘅小朋友...最好選D容易攞好成績嘅學校....如選谷嘅學校便容易出現心理問題! 其實父母是最清楚子女可否接受谷的學校...有D讀書好似食菜而返學無壓力又容易攞到好成績...讀谷嘅學校當然good! 有創意的小朋友, 最好讀D創新直資啦!

jenniferK    發表於 13-4-17 13:17

回覆:Freeb 的帖子

最難就是幼稚園階段好忙知小朋友受唔受谷。好精靈嘅到小學未必受谷。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

引用:有D小朋友記性差D...今日記到但到聽日唔記

原帖由 Freeb 於 13-04-15 發表
有D小朋友記性差D...今日記到但到聽日唔記得嗰D唔好選D谷嘅學校!  對自己有很高要求給自己好大壓力嘅小朋友 ...
想請教,我小朋友例如上學期串的八拾個英文字,昨晚同佢温有一半記得,之前無覆習過,佢肯定拿不到第一都不打緊那種,只是默書錯得多不開心因要家長簽名,思想科學古怪多,畫畫都ok,但不算好有創意那一種,咁佢似不似可以讀谷的學校?

Freeb 發表於 13-4-15 23:24
有D小朋友記性差D...今日記到但到聽日唔記得嗰D唔好選D谷嘅學校!  對自己有很高要求給自己好大壓力嘅小朋友 ...
朋友個女係好乖型,讀緊德望,但無記性,默書吾係幾好。佢話好鍾意返學,但最好吾使默書。

朋友覺得幾愁,無記性讀要求高的傳統學校,條路肯定難行。

無論讀咩學(就算最低banding), 唔溫書去默書好大機會會拿0分, 唔係拿唔到100分咁簡單. 書係一定要讀要溫的, 有d野一定要記, 唔通次次計數都重新研究一加一點解等於二咩.  

Freeb 發表於 13-4-15 23:24
我覺得其實好多被認為係記性差嘅小朋友唔係真的記性差,之不過只是對有興趣的東西才會記

loveDD 發表於 13-4-16 14:20
我覺得其實好多被認為係記性差嘅小朋友唔係真的記性差,之不過只是對有興趣的東西才會記 ...

絕對同意,佢地有心記既,好快就記到~  如冇心記/冇興趣,早一個月前讀都冇用~

回復 silverbell 的帖子

小一時,囡囡和太太都幾"緊張"!我都有諗過好不好轉校,最後都冇。
我做daddy 只有打氣,鼓勵之類,如考試期間車佢返學,考得好有些獎勵!這些平衡父母要分功做,如兩個都太緊張,小孩就有太大壓力和抗拒讀書,這是最壞情況。囡囡依家小三很適應學校進度,成績有很大進步,她有成功感和自己"緊張"成績,很感恩。

"傳統學校" 較易令小學生有目標感,尤其有中學部的。她們都想將來就讀原校中學,會覺得學姐係榜樣!
有次個囡話見到中學姐姐在校車討論功課,啲英文又長又深,好似外星文。我立刻就有籍口講妳小學啲英文真係好淺,要努力讀書先可以上中學。

回復 andykwan 的帖子

thanks for sharing.  Does it mean that the more  self~ motivated the child is, the more likely that he will excel in his study? Discipline and motivation counts!

crazymum 發表於 13-4-15 14:03
會唔會個男仔有特異功能?例如:游泳二千米!
沒有, 沒有, 雖然唔同班, 但見過爸爸媽媽, 都係斯斯文文形, 好俾心機教仔仔(兩個)。望落去係讀書型。
個仔仔外表都唔覺得特別標青, 唔靚仔突出, 唔係風頭等, 不過係成熟淡定型。

另一個男仔舊年考到宣道, 妹妹今年考到九真(其實有幾個offer, 不過九真最好), 家庭都係斯斯文文, 連外婆同外公都係斯文型。知道响屋企父母額外教咗好多。我個女今年都有考九真, 不過衰咗, 問返佢答題, 真係唔好話唔幫自己個女, 唔收佢係正確的, 九真老師眼睛都幾雪亮吓。佢同學仔在班中表示都很不錯的。考試細B真係有啲蝕底。

little_yolky 發表於 13-4-17 16:17
沒有, 沒有, 雖然唔同班, 但見過爸爸媽媽, 都係斯斯文文形, 好俾心機教仔仔(兩個)。望落去係讀書型。
個仔 ...
連生仔都要就月份............

serinac  Sure. This my honest advice to my friends who plan to have babies.  發表於 13-4-17 22:11

長生不老 發表於 13-4-17 18:56
同意, 好多家長以為嘜都唔使記, 就可以開開心心玩到大學畢業. 到時你哋就會後悔 , 唔識嘅嘢就會愈積愈多 , ...
agree..........
‹ 上一主題|下一主題