用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 子女入讀傳統名校的家長,如何取得平衡?謝謝分享! ...
go

子女入讀傳統名校的家長,如何取得平衡?謝謝分享!

正在籌備兒子申請小一。心中有心儀的學校,當中不乏”傳統名校” 。但又擔心將來極有可能因要兒子追上進度而與他的關係變得緊張。可有傳統名校的家長,分享在親子關係和學業之間如何取得平衡?(尤其是男孩子,比較難要求他很專注學業) 謝謝你們的分享!

很難說,唔同人有唔同性格也有唔同方向~

如果小孩能力不達, 請不要強迫他讀名校.  就算小孩能在一間普通小學考頭幾名總比在名校考尾十而家長更要跟到死死吓好...找一間能發揮小朋友所長從而建立自信心總比一間名校而小朋友的自信心被不斷磨滅好。 你真的要從小孩的角度找出甚樣的選擇才最適合他。

回復 silverbell 的帖子

The tension may happen regardless whether the child is in ”傳統名校”.  It all depends on the ability and learning attitude of the child and the expectation of the parents.

你一入去, 你便會自然成為其他家長一樣, 真係身不由己, 我自己都不想每天與小朋友因為功課而有磨擦. 但當佢唔專心, 真係避免唔到.  

我也想問傳統小學的學生是否也時常跟其他同學比較,如果小朋友夲身不是鬥心強的人是否不能融入班中文化?

回覆:Twins-Baby 的帖子

我知有間名校....1-30名總分相差不過三分...咁你便知有子女讀名校D父母有幾勁!

引用:我知有間名校....1-30名總分相差不過三分..

原帖由 Freeb 於 13-04-11 發表
我知有間名校....1-30名總分相差不過三分...咁你便知有子女讀名校D父母有幾勁!

...
平均分(4科計)有機會。總分(細分)>>可信性唔高。

回覆:sukitelfold 的帖子

係計所有科總分不計體育.....

回覆:Freeb 的帖子

我朋友講佢小朋友考第2X但同考第2嘅成績差不多...

回覆:Freeb 的帖子

朋友講總分是計中英数x7倍、常x3、音体x2etc

GreenMaDad 發表於 13-4-11 21:43

我也想問傳統小學的學生是否也時常跟其他同學比較,如果小朋友夲身不是鬥心強的人是否不能融入班中文化 ...

問傳統小學的學生是否也時常跟其他同學比較 <<< 比較什麼先?成績/家底?

如成績呢,佢地知道邊個強弱,未會去到"歐"心鬥角既,多數成日令對3甲來來去去都是他們的,頭3位既壓力仲大,驚比人追過。

至於家庭背境,低年班未識既.................上到5六年班開始知,但佢地覺得冇咩野,上中學先更加明顯。

回覆:sadsam 的帖子

讀名校D家長自己會話無幫小朋友的...好成績係小朋友自己溫習....你信嗎我亦有朋友嘅仔女相差11年...佢話宜家D家長講嘢......聽下好...信唔過

Freeb 發表於 13-4-12 09:53
讀名校D家長自己會話無幫小朋友的...好成績係小朋友自己溫習....你信嗎我亦有朋友嘅仔女相差11年... ...

有D人會咁講,有D呢又會有去補不過唔講你知,旦總有D真係冇去出補~

回覆:sadsam 的帖子

合理評論,我相信各樣都有,重點是難道非名校就全部唔補。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 ANChan59 的帖子

係囉,我之前見過讀救世軍幼稚園既都去JOLLYXXXX 上英文~

引用:我朋友講佢小朋友考第2X但同考第2嘅成績差

原帖由 Freeb 於 13-04-12 發表
我朋友講佢小朋友考第2X但同考第2嘅成績差不多...
我有同事個仔讀津校(地區有名). 剛剛上學期考試, 總平均分升了2點幾分,全級名次由70幾上到45.

引用:朋友講總分是計中英数x7倍、常x3、音体x2et

原帖由 Freeb 於 13-04-12 發表
朋友講總分是計中英数x7倍、常x3、音体x2etc
總分>>倍數乘大咗的分數,差三分就相差近30名次,更多不可信。你都係聽下算啦!!!

相差零點幾已隔了幾個人了。。。。

ANChan59  咦,用返中文!  發表於 13-4-12 11:34

回覆:Yanamami 的帖子

總分計4科,有D學校滿分為400分,有D學校滿分係2400分。如果總分係2400分,相差3分就相差近30名次,可能性唔高,近乎冇可能。若平均分相差2.xx分,相差3、40名次就好合理。