用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 子女入讀傳統名校的家長,如何取得平衡?謝謝分享! ...
樓主: silverbell
go

子女入讀傳統名校的家長,如何取得平衡?謝謝分享! [複製鏈接]

回覆:sukitelfold 的帖子

縂分不一定是只計4科,加不加權自然有很大分別。

你所以不一定全對,其他家長亦有機會正確!對嗎?

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:縂分不一定是只計4科,加不加權自然有很大

原帖由 ANChan59 於 13-04-12 發表
縂分不一定是只計4科,加不加權自然有很大分別。

你所以不一定全對,其他家長亦有機會正確!對嗎?
正確!!!

Have to review this topic every now and then....

http://www.edu-kingdom.com/forum ... amp;extra=page%3D13

引用:讀名校D家長自己會話無幫小朋友的...好成績

原帖由 Freeb 於 13-04-12 發表
讀名校D家長自己會話無幫小朋友的...好成績係小朋友自己溫習....你信嗎我亦有朋友嘅仔女相差11年... ...
可能谷吾谷,每個人定義不同

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

宜家D學校平時測驗考試都要乘大既咩? 我小朋友果間好似冇禾~

回覆:子女入讀傳統名校的家長,如何取得平衡?謝謝分享!

阿仔學校六年中只有四年級最後一次考試會有全級名次排名。當年全級第六名跟全級第十三名,總分(注意:不是總平均分)相差0.3分!我不清楚第五及第十四名相差多少,只因為我不知他們是誰,可能也只相差很少很少。所以2、3分絕對會相差二、三十名。我以前係痴線阿媽,會為阿仔漏咗一個full stop而抓狂,因為隨時因為咁樣而跌幾名,不過我改過自身啦老師都講學生成績分幾層,最好的一群成績接近,可能真係差0.1分就三甲不入;中等成績的就有中等成績的爭持,但卻已跟最好的有著一段距離了;較弱的又有其圍內的爭持囉。家長要放開啲,接受仔女成績有起跌,無人係長勝將軍,自己心態要平衡,否則好痛苦。如果自己容易受人說話影響,就要同其他家長保持距離,有時聽少啲講少啲反而仲好㗎

Yanamami  What a nice teacher~~  發表於 13-4-12 21:46

引用:阿仔學校六年中只有四年級最後一次考試會有

原帖由 1773 於 13-04-12 發表
阿仔學校六年中只有四年級最後一次考試會有全級名次排名。當年全級第六名跟全級第十三名,總分(注意:不是 ...
其實最重要係有進步啫,排名真的很重要嗎?

jenniferK    發表於 13-4-17 13:15

引用:Quote:原帖由+Freeb+於+13-04-12+發表讀名

原帖由 Obiepapa 於 13-04-12 發表
可能谷吾谷,每個人定義不同
同意!

引用:阿仔學校六年中只有四年級最後一次考試會有

原帖由 1773 於 13-04-12 發表
阿仔學校六年中只有四年級最後一次考試會有全級名次排名。當年全級第六名跟全級第十三名,總分(注意:不是 ...
純粹問下啫! 點解總分都有小數點?(0.3)

引用:Quote:原帖由+1773+於+13-04-12+發表阿仔學

原帖由 sukitelfold 於 13-04-12 發表
純粹問下啫! 點解總分都有小數點?(0.3)
因為各paper佔分不同。至小數點後一個位。

引用:Quote:原帖由+1773+於+13-04-12+發表阿仔學

原帖由 crazymum 於 13-04-12 發表
其實最重要係有進步啫,排名真的很重要嗎?
當你在個漩渦中,你就會很在乎的了。

回覆:1773 的帖子

明白,多謝回覆,我哋學校4捨5入!

引用:Quote:173+發表於13-4-12+18:18+阿仔學校六

原帖由 長生不老 於 13-04-12 發表
如果你講的總分是乘999632後再相加的總分,相差0.3分非常合理,而我理解的總分是中英數常視音所考的分數相 ...
數x2, GEx1.8, reading x0.9, Dict x0.3......

回覆:1773 的帖子

1773你講得好....就算你不想隨波逐流....老師都會話你小朋友可以更好...你要幫下佢呀....於是, 我們就更落力加強訓練小朋友啦....聽話嘅小朋友可以比你搓圓㩒扁否則就會適得其返.......母子關係便會更差了.

jenniferK    發表於 13-4-17 13:15

引用:Quote:1773+發表於+13-4-12+21:32+數x2,+GE

原帖由 長生不老 於 13-04-12 發表
唔係好明, 數學唔係 x 9咩 ?
這是阿仔學校計分方法,跟呈分試計分方法不同。

長生不老  明白, 原來大家對總分理解有別 .  發表於 13-4-13 00:23

sadsam 發表於 13-4-12 10:59
回復 ANChan59 的帖子

係囉,我之前見過讀救世軍幼稚園既都去JOLLYXXXX 上英文~

讀救世軍上英文補習有咩問題? 就係因為讀救世軍至要自己惡補。今年阿囡隔離班有個同學仔考入男拔(阿囡係救世軍), 你估家長唔做嘢, 只靠學校有咁0既成績咩?

p.s. 果個叻叻仔好似係父母自己教。
‹ 上一主題|下一主題