用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 各位媽咪,可否大家做個朋友
樓主: sandy1109
go

各位媽咪,可否大家做個朋友 [複製鏈接]

wbbg 發表於 13-5-22 14:08
我都係住tko  , 明道, 田家炳, 陳耀星,  志連都包容 d 架好似

田家炳 同 陳國威 都係好嘅選擇。

回覆:各位媽咪,可否大家做個朋友

我經常看EK,近來經常見有媽媽叫開what app 群組或face book,但大家安全成問題呢?加入了這些群組,我感到很危險,很公開,很容易查到你的背景。我連同事,朋友都唔想講,有A個仔不是光彩的事,更加唔想其他人知道。我覺得上EK發表意見安全啲,不喜勿插

引用:你地都係D同事啊朋友會咁,我好心煩,連我家

原帖由 新手好媽咪 於 13-06-01 發表
你地都係D同事啊朋友會咁,我好心煩,連我家婆都成日對我單單打打,成曰拿我姑奶個囡同我個仔比,真係好無奈, ...
我經常都面對這些衰人。我每天都唔開心,想死,死咗無眼睇,我同老公講如果有得死,第一果叫埋我。每天都很大壓力,只有睡覺時最舒服。我每天係屋企都訓練A仔,有時間都係屋企,行街唔會去,怕浪費了時間。偶爾去室外,或郊野公園,最好冇人的地方,費時又有白眼,雖然成家都玩得開心,但開心的時間很短暫,最後都要回歸現實,又要係家做訓練。我小孩已做很多訓練,求神拜佛又做埋,你講得的都做埋,很氣餒。

我好欣賞這裡的媽媽很極積。我都極積去找訓練,但內心處很心傷。唔想理,但又要理,可能成世都要理。我有時都覺得自己唔啱,但每個人的包容情度都唔同。小孩未出世已想定怎樣培養他,如果佢能學,多多錢都比佢。但現在連基本都做唔到,同我的心中太大出入了。我現在不求佢讀到書,能做番正常人便滿足了

有冇天水圍?

引用:我經常看EK,近來經常見有媽媽叫開what+app

原帖由 man811231 於 13-06-10 發表
我經常看EK,近來經常見有媽媽叫開what app 群組或face book,但大家安全成問題呢?加入了這些群組,我感到 ...
有個A仔有幾唔光彩呀, 其實同一些有同道人分享係好,起碼大家有交流,我從來沒嫌棄過自己個仔,佢天生係A也冇辨法,不喜勿插

回覆:sandy1109 的帖子

我都覺得無咩唔見得光,仔仔系自己既,無論佢系白痴定天才,佢都系我既心肝寶貝,我唔介意人地知道,例如我樓下的管理員,佢好禮貌,每次出出入入佢都會同我仔Hi下,但阿仔冇一次理佢,我知阿仔系未識,其實我好唔好意思,大家咁熟人地會以為我唔識教仔,反而講左阿仔系發展遲緩之後,依家見到面反而更加親切,我覺得無咩好醜,又唔系有傳染病,可能我以經刻服左自己個心啦!

醒目開學勳章

man811231 發表於 13-6-10 05:35
我經常看EK,近來經常見有媽媽叫開what app 群組或face book,但大家安全成問題呢?加入了這些群組,我感到 ...

其實自閉症只是一些features, 不要太驚怕它, 自閉症小朋友在適當訓練下可以進步很多, 可以跨越好多障礙, 他們都可以過正常人生活, 不要咁快定個小朋友死刑.

我以前都曾經經歷過你的心情, 所有看的東西都是灰色的, 好彩是遇到一班同路人, 互相扶持, 其實人生不如意的事十常八九, 辨法總比困難多, 不要氣餒.

我小朋友四歲, 自閉症, 這個小孩之前什麼都怕, 什麼都驚, 有很多限制給自己, 像有幅牆圍著自己, 但經過努力訓練後 看到他不斷進步, 不斷跨越各種障礙, 克服自己的懼怕,  見到他努力地逐步逐步去跨越這些障礙, 慢慢肯嘗試不同的東西及活動, 對自己越來越有自信, 然後面對這個世界不再驚慌失措, 憧得開心懂得笑, 望著面前的他, 雖然仍未達一般小朋友水平, 但我心裡已經感到很安慰 ----- 看到這些畫面, 我突然有所覺悟 ------ 我(曾經)很怕"自閉症"這個名, 這個名(曾經)令我很恐懼很不安, 令我築成一幅高牆圍住自己, 令我驚慌失措, 灰心失望. 但我仔仔竟然給了我一個反省空間, 我是否應該學效仔仔一樣, 努力去突破心中障礙? 努力克服心中恐懼? 努力去跨越困難? 而我仔仔竟然成為我的一個借鏡 ---- 他不再怕, 他不再恐懼; 我也應該不再怕, 我也應該不再恐懼.

希望有一天, 你也可以衝破心中障礙, 可以克服心中恐懼, 不要再被它綑綁住, 可以帶著微笑堅強地去渡過每一天.  

xixi1218    發表於 13-7-24 10:49

其實我在這裡認識了好幾位朋友,大家都有個A仔,好開心同佢地有交流意見,大家又會分享下,真係好好

你地A仔有冇食過:乙醯肉鹼 Acetyl-L Carnitine及蘋果果膠 Apple pectin?

有冇幚助?

引用:你地A仔有冇食過:乙醯肉鹼+Acetyl-L+Carnit

原帖由 BBDAD2009 於 13-06-14 發表
你地A仔有冇食過:乙醯肉鹼 Acetyl-L Carnitine及蘋果果膠 Apple pectin?

有冇幚助? ...
冇,但想俾阿仔試下,你知唔知邊度買?有地址俾我嗎?謝

引用:其實我在這裡認識了好幾位朋友,大家都有個

原帖由 sandy1109 於 13-06-14 發表
其實我在這裡認識了好幾位朋友,大家都有個A仔,好開心同佢地有交流意見,大家又會分享下,真係好好

...
好同意你既想法,其實上得來呢個大家庭既大多數都係同路人,我好開心有呢個平台俾呢D媽咪們分享心事,其實圍起自己解決唔到心中壓力,只會讓自己更加唔開心,

打電話問, 未有貨,等我試佐先.再報.
pm你.

回覆:pinkdoll 的帖子

好鼓勵呀

引用:我經常看EK,近來經常見有媽媽叫開what+app

原帖由 man811231 於 13-06-10 發表
媽媽,我非常唔同意家有A仔有咩咁唔光彩?

我個仔係A仔,仲有adhd,仲有大小肌不協調。。。當然唔需要周圍話俾人知,但都唔使收埋。當日評估出左,我都傷心痛哭2個星期,只因為覺得對個仔唔住,遺傳呢樣野俾佢。因為我都有阿氏保加(不過只係阿仔有,我自己去做評估先至知)。

如果你都有"不光彩"既想法,別人更無需要尊重你既小朋友。切記戒之。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

引用:回復+新手好媽咪+的帖子 我自己都有少少擔

原帖由 lhy168 於 13-06-15 發表
回復 新手好媽咪 的帖子

我自己都有少少擔心個仔嘅前途,但老公反而好樂觀同埋好幫手照顧仔仔 ...
岩岩知果段時間我都好訓唔著,但系呢段時間既治療好見成候,我依家都好樂觀,因為我既心情會影響仔仔,所以想E好阿仔要E好自己個心態先.天天帶住佢,佢感受到架!

我住屯門,我仔有輕微自閉,只係唔聽指令同少眼神接觸,仲有少少bb音,各位媽媽都要加油

自閉咪自閉既然冇辦法改變事實,唯有接受現實,積極面對。而事實上有好多人都有唔同程度嘅自閉,但佢地唔知道。正如我公司有啲所謂正常人,其實都係自閉,我要用訓練小朋友的方法叫佢做嘢!另外,有時我覺得自閉都幾好,個人簡單啲,唔洗理人感受,做自己喜歡做嘅嘢,唔洗愁!

回覆:mckm2007 的帖子

我仔由細到三歲二個月,人地大聲喊,同埋行雷,佢都可以照訓唔理,其實人地點講,都唔洗理人地,放鬆心情,正如我仔去街扮車聲,d人用好怪眼光望住我仔,我都唔理,唔會比壓力自己,自閉既小朋友都可以好叻

‹ 上一主題|下一主題