用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 各位媽咪,可否大家做個朋友
go

各位媽咪,可否大家做個朋友 [複製鏈接]

可否大家支持下因為真係好攰,又不想同其他人傾訴,怕人地用有色眼鏡睇仔仔

5    0    0    0

回覆:各位媽咪,可否大家做個朋友

加油。我都係a仔媽咪。我住TKO。你呢?

當然可以啦

我住Kwai hang

其實會戴有色眼鏡睇你個小朋友的人,都唔好同果個家長做朋友喇!我仔都係,我大多的朋友都知我仔係有D問題,所以我唔會怕面對人講自己個仔的事,因呢D真係唔係佢自己想架嘛~~
我自己都好大壓力,成日諗佢將來會點... 呢樣係我最CONCERN的!因我照顧唔到佢成世嘛!!

我住TKO

回覆:sandy1109 的帖子

我都係TKO

我都唔同朋友、同事講,因大家都讚及狂谷自己的仔女。我只知這一刻,我家小孩真的不能同別人比較

引用:可否大家支持下因為真係好攰,又不想同其他

原帖由 sandy1109 於 13-04-08 發表
可否大家支持下因為真係好攰,又不想同其他人傾訴,怕人地用有色眼鏡睇仔仔

...
其實首先要自己肯接受自己小朋友先,我會同身邊的家人,同事及朋友講自己小朋友是A仔,亦會解釋給他們知!這樣,才能減少自己及小朋友的壓力!因為如果別人不知,亦好易誤會我們不懂教仔,如果他們知道了,明白阿仔是不想的,他們甚至會去鼓勵我們,不會因他們不知而說了或做了一些傷害了我們的事!嘗試學習放開,大膽面對他人,無論對自己或小朋友也是一件好事!
大家互勉之!加油!

引用:Quote:原帖由+sandy1109+於+13-04-08+發表

原帖由 cheungsm1 於 13-04-08 發表
其實首先要自己肯接受自己小朋友先,我會同身邊的家人,同事及朋友講自己小朋友是A仔,亦會解釋給他們知! ...
我的同事不會真心安慰你。就算安慰你,其實內心就好像打敗敵人一樣噤得戚

引用:Quote:原帖由+cheungsm1+於+13-04-08+發表

原帖由 man811231 於 13-04-08 發表
我的同事不會真心安慰你。就算安慰你,其實內心就好像打敗敵人一樣噤得戚

...
註:我的同事全是大學生

我不會同任何一個同事說我兒的發展遲緩問題,因為對事情沒有幫忙,只有阻力,例如說你冇心機做事,不用心工作。

而且,他們不知道,我在工作時段可作出靈活安排。

我會同同事講, 因為我要請假陪囡囡去覆診, 老細都無所謂, 搞掂晒d野就ok ﹗

可能做政府工同事間conflict少啲,如果對着友善的同事,我會在講開相關話題時講個女有問題。

不過D friend依幾年不停咁講仔女考學校同開生日會,我真係聽到好冇癮。冇計,圈子的人(3張幾)都在培育小童的人生階段,唔通做個獨家村?可能今後10年仲會講依D話題。

我只好同人講我唔入名校喇,讓他自由發展。其實內心裏都想,但小朋友已輸了於起步點,很唔開心

我只好同人講我唔入名校喇,讓他自由發展。其實內心裏都想,但小朋友已輸了於起步點,很唔開心

引用:可能做政府工同事間conflict少啲,如果對着

原帖由 muimui5 於 13-04-09 發表
可能做政府工同事間conflict少啲,如果對着友善的同事,我會在講開相關話題時講個女有問題。

不過D friend ...
我的同事都狂講報學校,都冇癮。仲覺得自己嗰很叻

引用:Quote:原帖由+muimui5+於+13-04-09+發表可

原帖由 man811231 於 13-04-09 發表
我的同事都狂講報學校,都冇癮。仲覺得自己嗰很叻
係就係冇癮!但別人不知而不停問你便更加冇癮,反而她們知道後有時也會問阿仔點?啱就講多句,否則咪唔講囉!

引用:Quote:原帖由+man811231+於+13-04-08+發表

原帖由 man811231 於 13-04-08 發表
註:我的同事全是大學生
大學生又點?

引用:Quote:原帖由+man811231+於+13-04-08+發表

原帖由 eekg 於 13-04-09 發表
大學生又點?
大學生都係衰

‹ 上一主題|下一主題