用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 啟基,St. Paul Boys,和九小大家點揀?
樓主: SK11
go

啟基,St. Paul Boys,和九小大家點揀? [複製鏈接]

回復 wklau 的帖子

如校車能問到詳細些的資料,我和先生都已傾向選SPB, 因有中學可少些煩惱。如阿仔真的不適應SPB/車程,再轉回九龍其他學校吧。很開心知道我們的情況相似,感覺多了個新朋友DodoluMama:學校會提供保姆車電話太好了,那我明天call SPB 問問,謝謝您。
cy664:那你也是 SPB 2013-2014 P1的,對嗎?真好。你還問到課後$40一程?如證實就可考慮課外活動了,否側,要自己接的話,可能只能放棄課外活動。

引用:Quote:Yanamami+發表於+13-4-2+20:04+小一

原帖由 ha8mo 於 13-04-02 發表
我個仔話只係問左一題7-4=?
我係話入學後,不是小一面試。
我個仔同學媽咪講,佢有小朋友係kts讀高小,細嗰個9月入讀,佢話要幫佢小朋友背乘數表,學校預咗小朋友會識。我聽人講,你可再問用家。

bbeasy25 發表於 13-4-3 19:25
我係話入學後,不是小一面試。
我個仔同學媽咪講,佢有小朋友係kts讀高小,細嗰個9月入讀,佢話要幫佢小朋 ...

學校預咗小朋友會識....
Don't think so....if it's expected, the kids would be asked in the interview. Isn't it funny for the school to ask kids simple addition and subtraction in the interview but expects them to know multiplication?

回覆:啟基,St. Paul Boys,和九小大家點揀?

其實我見D人話k3已經識乘數,有D幼稚園已經教,不是新奇。不過我個仔唔識。

其實Kts有無教快半年至一年呢?

Yanamami  yes  發表於 13-4-3 20:29

回覆:bbeasy25 的帖子

乘數現在未教,嚟緊好快會教。應該快半年啩。

Yanamami  If I don't remember wrong, it should be in the last one or two month of the last semester(P1).  發表於 13-4-4 09:11

回復 cy664 的帖子

" 我問SPB校車公司話有車去九龍塘㗎!而且放學參加課外活動有車接,只係$40一程,有無家長可以證實呀"

I would also like to know if there is school bus to pick up kids after school activities !!  

ECA放學有校車,學校會派通告俾家長申請,校車會送全港各區,送到門口

不得不讚SPB的老師真係好好,我個仔係從英基小學year 1 轉讀 SPB 小一,佢初初兩個月當然唔適應,但老師好有愛心,令佢慢慢接受傳統小學生活,依家佢日日都話好鐘意SPB,我好開心無選錯。

Yanamami    發表於 13-4-4 10:58

回復 hellomame 的帖子

that's great ! thanks a lot.

引用:ECA放學有校車,學校會派通告俾家長申請,

原帖由 hellomame 於 13-04-04 發表
ECA放學有校車,學校會派通告俾家長申請,校車會送全港各區,送到門口

...
校車公司和譚叔叔保姆車也說有校車在學校5:00接小朋友放學到各區,學校的話$40,譚叔叔話$60一程

回復 cy664 的帖子

thanks for the information.  Could you PM the contact no. of 譚叔叔保姆車 ? I'd like to ask about the get on/off time.  many thanks.  

引用:回復+wklau+的帖子 如校車能問到詳細些的

原帖由 SK11 於 13-04-03 發表
回復 wklau 的帖子

如校車能問到詳細些的資料,我和先生都已傾向選SPB, 因有中學可少些煩惱。如阿仔真的不 ...
我問了我朋友,她住九龍站上蓋 X 天. 她今年開始轉了 nanny bus. 3:20 放學, 3:50 抵家. 但校車通常等到3:40 才開車,要4:15 才抵家,還要貴$500. 這是朋友給我的資訊. 你再問問學校吧.

考慮nanny bus要考慮它不停在校內,有些路線的nanny bus甚至停在對面馬路,要小朋友過馬路,安全是重大考慮。雖然nanny bus早些回到家,但去程也是早些上車的(早過7點)。

引用:+本帖最後由+magiccandy+於+13-4-5+11:59+

原帖由 magiccandy 於 13-04-05 發表

考慮nanny bus要考慮它不停在校內,有些路線的nanny bus甚 ...
係呀,早上6:45 開車. 但我朋友反而喜歡早睡早起,及早些回家可以小休一下才開始補習做功課等等,最重要她覺得不用浪費了時間在等開車. 我相信是有些取捨吧,好難完美。

‹ 上一主題|下一主題