用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 啟基,St. Paul Boys,和九小大家點揀?
go

啟基,St. Paul Boys,和九小大家點揀? [複製鏈接]

家住九龍,阿仔在名幼,學術可以,但講野吾系好叻個種。開朗受教,但有時欠缺自信/主動(我估佢怕出錯),有時還會“夢遊”(雖然比起K1、K2已經有很大進步)。在開始考音小等幾間都吾收佢,我都吾知點。後來啟基收了,我非常感恩!不知是否經歷多了interview, 佢的確越做越進步,陸續有offer 和 waiting list. 當然,可能哪些都不是大家心中神級的學校,但仍請幫忙給些意見啦,謝謝

1    0    1    0

回復 SK11 的帖子

You mentioned that your kid don't have enough confident, you trust the way of teaching 啟基. I think 啟基 more suitable. KTS seems more academic focus. SPB is also goods at the social reponsiblity training and has the back of secondary shool. Also KTS is around 38 kids per class, and SPB is 33 kids. 啟基 should have the smaller no of kid i three of them.

多謝你告知原來每班人數都有好大分別。KTS 38人真系好大班哦!
啟基該會教到佢自信些,是嗎?我其實了解不深,只是覺得校長好好好好,相信阿仔在那麼關愛的的環境中會愉快成長。唯擔心6年後,我又要為他撲中學、又案件重演一次,到時又老了6年的我可能頂吾主啦
SPB 無疑也好,有中學,但在數碼港,真系偏遠,車程長,車費都不菲。值得堅持嗎?
真是兩難啊

引用:多謝你告知原來每班人數都有好大分別。KTS+

原帖由 SK11 於 13-03-20 發表
多謝你告知原來每班人數都有好大分別。KTS 38人真系好大班哦!
啟基該會教到佢自信些,是嗎?我其實了解不 ...
除非你好buy啓基的教學方法,而且你不如睇下啓基派位的情況,係咪你杯茶先啦!
其實三間中,應該好易揀,如覺得遠,不如考慮搬屋比較實際!

1dragon, 唔使煩多次。

回復 cy664 的帖子

就系好難問到啟基的派位情況啊,問親,個個家長都同一口吻:你揀得啟基就吾系要派位點好、學術點好架啦......唉,好難問到實情啊
搬屋都有想過,但仍有好多考慮,何況吾知佢讀SPB 讀得上否,開心否,現在搬屋真是一個好辦法嗎?

引用:回復+cy664+的帖子 就系好難問到啟基的派

就系好難問到啟基的派位情況啊,問親,個個家長都同一口吻:你揀得啟基就吾系要派位點 ...
孟母三遷是值得的!

SK11 發表於 13-3-20 13:31

就系好難問到啟基的派位情況啊,問親,個個家長都同一口吻:你揀得啟基就吾系要派位點 ...
我識個小朋友讀啟基中學入了聖保羅男女,你可以話個別例子,但我認為睇學生之餘,學校也有一定功勞。但你的例子我會揀SPB,校長揀得你個仔代表她認為小朋友適合學校,點解唔俾個仔試下,放棄一間那麼好的龍校很可惜啊!

哇,我想你識那個啟基小朋友一定系本身好叻/特異功能如運動或音樂,或在外學好多野,如果吾系真系超級幸運啊!
多謝你鼓勵我讓阿仔試SPB, 或許我真的該讓他試,如果吾系,第日冇中學時會後悔

I believed "Life influence Life", this school is one I met those people in all levels are so polite. So KTS and 啟基, I must pick 啟基 if there's no back up of secondary school. I love the self-kitchen too. I remembered that that the principal said she teached the kid 今"日比昨日好一點".

I think I must get SPB

回覆:哈呣 的帖子

吡我揀多次,都係揀KTS。原因>>沒有最開心,只有更開心。沒有最自信,只有更自信。

回復 koala_choco 的帖子

那也是。最多讀吾掂時轉校啦。話時話,有冇人知SPB多不多功課、測驗默書?有過海讀SPB的小朋友又讀得開心的嗎?請賜教!

Mummywai: 我都好buy 啟基的理念,我和家人都經常15、16架,唯擔心升中囉,請問P6 的家長是否真的好大壓力啊?有人可分享嗎?

Sukitefold: 看來你的小朋友讀得好開心、好自信,真替你高興。這讓我對KTS 的了解多佐,之前常聽人說KTS 多功課,又話英文太深,我自問有d 驚阿仔跟吾上囉

BB成長期  kts, 真的好看小朋友, 我小朋友都讀得很開心, 功課真的不多, 阿仔通常在學校已做完, 而且可時更可以有時間在校看圖書  發表於 13-3-21 10:17

引用:Mummywai:+我都好buy+啟基的理念,我和家人

Mummywai: 我都好buy 啟基的理念,我和家人都經常15、16架,唯擔心升中囉,請問P6 的家長是否真的好大壓力 ...
如果係啟基、九龍塘小學、聖保羅書院小學 3 間選擇,其實根本無需考慮太多!啟基一定首先放棄,因為,啟基係深水埗校網!男仔揀乜!長天only ?九龍塘小學身處九龍塘校網!人地用成千萬去抽瑪利諾、喇沙; 你就比小小學費,就入咗一個萬人皆想的強校綱,至於聖保羅書院,擁有自己中學,升中較有保證!也是傳統中、西區名校!

引用:Mummywai:+我都好buy+啟基的理念,我和家人

Mummywai: 我都好buy 啟基的理念,我和家人都經常15、16架,唯擔心升中囉,請問P6 的家長是否真的好大壓力 ...
聽--有時會聽錯的。功課可以告訴你絕對唔多(已比較過亞女幼稚園同學,超過5間小學,包括津、私、直資其他小學),更極少抄寫功課。至於英文太深,吡個統計數字你,小一的總平均分,英文是最高分的。要驚英文,倒不如驚中文好過。

回復 JL3 的帖子

由於感覺還有好長一段時間才報中學,所以我對中學網真的一頭霧水,原來啟基最好只可以揀長天?哪麼九龍塘小學因身處九龍塘校網就可以抽喇沙,對嗎?
聖保羅書院是傳統中、西區名校,那麼如果入不了他自己的中學/或選擇不入,的話,會抽那家中學呢?感謝

所以用家的意見是最好的。你說小一的總平均分,英文是最高分的,意即英文雖然深,但老師教得好,小朋友又普遍學得好,對嗎? 否側平均分不會最高。
“要驚英文,倒不如驚中文好過。”這亦是這一代小朋友的問題,多年來大家重英多過中,所以近年d 學校一緊d 中文就難免出現這局面,名校也不例外。

回復 sukitelfold 的帖子

所以用家的意見是最好的。你說小一的總平均分,英文是最高分的,意即英文雖然深,但老師教得好,小朋友又普遍學得好,對嗎? 否側平均分不會最高。
“要驚英文,倒不如驚中文好過。”這亦是這一代小朋友的問題,多年來大家重英多過中,所以近年d 學校一緊d 中文就難免出現這局面,名校也不例外。
‹ 上一主題|下一主題