用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 啟基,St. Paul Boys,和九小大家點揀?
樓主: SK11
go

啟基,St. Paul Boys,和九小大家點揀? [複製鏈接]

引用:回復+JL3+的帖子 由於感覺還有好長一段時

原帖由 SK11 於 13-03-20 發表
回復 JL3 的帖子

由於感覺還有好長一段時間才報中學,所以我對中學網真的一頭霧水,原來啟基最好只可以揀 ...
九龍塘中學校網何止一間喇沙係好呢?還有其他,相反,深水埗真係好似無乜太多,勉強:銘賢!因為最 Top 係上智,不過係女校、聖母玫瑰、德雅中學也是女校!以我了解,聖保羅會接收大部分小學的小朋友,當然,如果成績太差,主要科目肥咗,比你升中,你都唔好意思啦!

KTS is my cup of tea!

引用:哇,我想你識那個啟基小朋友一定系本身好叻

哇,我想你識那個啟基小朋友一定系本身好叻/特異功能如運動或音樂,或在外學好多野,如果吾系真系超級幸運 ...
個小朋友除了成績唔錯、乖和淡定外,沒有任何特異功能,亦沒有人事。有時候唔好俾呢度某些怪獸家長嚇親。有幾多個講到天花龍鳳好似好知間學校點點點,又真係讀緊,咪又係人云亦云。

學校只係揀佢地認為適合的學生吧了。

引用:回復+JL3+的帖子 由於感覺還有好長一段時

回復 JL3 的帖子

由於感覺還有好長一段時間才報中學,所以我對中學網真的一頭霧水,原來啟基最好只可以揀 ...
唔好聽人亂講,自己搵下升中資料啦。

引用:多謝你告知原來每班人數都有好大分別。KTS+

多謝你告知原來每班人數都有好大分別。KTS 38人真系好大班哦!
啟基該會教到佢自信些,是嗎?我其實了解不 ...
啓基教學理念及校長也很好,但有一條龍梗揀啦,況且是 band 1! 不過過海校車費及車程要考慮. 朋友住 Sorrento, 校車費2千幾,需時1小時(單程), 幾甘下! 朋友當年首選 YW 唔收,但而家反而很喜歡 SPB校長務實低調,課程不會教淺考深. 我媽幫她個仔補中文,也說試卷內容非常合理. 我相信 SPB 是一間很好的學校.

gender123  if you son is able to handle SPB and KTS, you should definitely 放棄啟基  發表於 13-4-4 10:50

回覆:SK11 的帖子

Kts 。打好學術基礎。kts學生,到選中學時,st Paul boys 是band1尾band2仍可考入。

gender123  agree, KTS is the best. low key, excellent academic foundation and happy life  發表於 13-4-4 10:51

From Kowloon Station, the schoolbus just takes half an hour to St. Pauls' Boys. We get on the schoolbus at 7:10 and arrive school before 7:45. Only the schoolbus fee is really expensive.

如果地點唔係問題, 一定SPB, 有中學back up差好遠!
前幾日八入去睇時光倒流系列回到初小篇, 就深深感受到升中既仗比升小難打很多倍...等於依家回想考K1同考小學都已經差好遠了...

如果真係太遠, 就揀KTS, 我覺得KTS係一間有實力之餘又開心既學校, 升中派位都好好吖!

回覆:啟基,St. Paul Boys,和九小大家點揀?

其實3間係唔同教學理念,啓基只係普通小學,培養自信,愉快學習,充滿愛及包容既學校不會教深一級。
Kts會教快一級,小一入學已經要你識背乘數表,肯定谷。
Spb係一間傳統學,嚴格,校內競爭激烈。
其實睇你要咩生活方式,小朋友要係咩環境成長,讀書唔係人生全部。你睇下近來新聞,性格同德育發展係好重要。

回復 SK11 的帖子

Of course to pick St Paul Boys.
它是港島男直資龍校,
大把人wait list 緊都入唔到。

好sorry 我最近要忙於招呼復活節來玩的親戚(還忙病了)沒空上BK。
非常感謝大家的意見
bbeasy25:如果“KTS 教快一級,小一入學已經要你識背乘數表,肯定谷”,那我想我真的不用考慮了,因阿仔也未必谷得來。
林嬌嬌:“打好學術基礎。kts學生,到選中學時,st Paul boys 是band1尾band2仍可考入” 意即SPB中學 是band 1尾、band 2頭的學校?

喵媽:"一定SPB, 有中學back up差好遠!前幾日八入去睇時光倒流系列回到初小篇, 就深深感受到升中既仗比升小難打很多倍" 我深信不疑,小一這場仗,打到我都散曬,有“打仗”恐懼症啦,聽大家的意思都是一條龍少d 精神折磨啊

hadwinboy:“啓基教學理念及校長也很好.......很喜歡 SPB校長務實低調,課程不會教淺考深. 我媽幫她個仔補中文,也說試卷內容非常合理. 我相信 SPB 是一間很好的學校.”   我聽完SPB的校長說話也確實有務實的感覺,聽你這樣說,不會教淺考深,我都buy SPB. 個人雖也同意啟基校長也是好,只是沒中學使人擔憂。
magiccandy:請問來回都是經西隧嗎?請問妳有現在的校車站時間表可給我參考嗎?感謝!

ng.april:多謝你的意見,我和老公現在都傾向選SPB了,正努力找方法如何縮短上學的交通時間。

引用:其實3間係唔同教學理念,啓基只係普通小學

原帖由 bbeasy25 於 13-03-21 發表
其實3間係唔同教學理念,啓基只係普通小學,培養自信,愉快學習,充滿愛及包容既學校不會教深一級。
Kts會 ...
Kts會教快一級,小一入學已經要你識背乘數表,肯定谷。////////////收錯風

我囝囝都是考入SPB,正考慮交通問題.你可致電SPB的校巴公司,問時間39129600

回復 wklau 的帖子

感謝您的資料,會致電問。

還有,校巴是經西隧,車費好貴

wklau:已問了城市校車,竟說現在是沒有設九龍塘站的,建議要去土瓜灣尾站或九龍站尾站上車,車長說要預1小時車程
請問大家有否好些的保姆車介紹?

ha8mo:犬兒在KTS只是備取生,只是身邊的朋友告訴我說年年都有很多備取生在6月後會被錄取(因好多人會放位,不知真定假),所以,我本來也考慮填寫那張回覆KTS是否有意爭取學位的那張表格,但現在經考慮,都是不填了。

Yanamami  You'll make ha8mo very happy~~  發表於 13-4-2 20:07

引用:Quote:原帖由+bbeasy25+於+13-03-21+發表其

原帖由 sukitelfold 於 13-04-02 發表
Kts會教快一級,小一入學已經要你識背乘數表,肯定谷。////////////收錯風

...
現任家長講,甘可能佢講錯

If SPB & KTS pick your boy, then don't go to 啟基。

I will take KTS.

In KTS, if your boy is on top 10-15%, you will go to top secondary schools in HK, much more better than SPB.

If you are in SPB, I am not sure if you have the motivation to go to other better secondary school if they already got the back up.

SPB小學搬校後應該入咗南區,不過中學應收晒SPB D小學生

‹ 上一主題|下一主題