用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 報考FLYERS 好定係考TOEFL Junior??
樓主: BABY_SMART
go

報考FLYERS 好定係考TOEFL Junior?? [複製鏈接]

JustAParent 發表於 13-3-18 19:32
準確講係A2-B2。不過我想話,去考TOEFL Junior想証明的,應該都是小朋友有Level B能力吧。兩set卷一比較, ...
Comprehensive test係咩? 咁我個女考左個份都唔知係咩. 爭係知佢有3份paper 全部MC,冇speaking

JustAParent 發表於 13-3-18 19:32
準確講係A2-B2。不過我想話,去考TOEFL Junior想証明的,應該都是小朋友有Level B能力吧。兩set卷一比較, ...

我都冇留意佢有comprehensive test, 因為我上香港個網唔多有提及...

不過依家interview 個個都有cambridge...

回復 joanthony 的帖子

thx... 13 shields.........Are you talking about this exam result in Movers ? Im planing to study both Movers and Flyers together but take Flyers only.

回覆:報考FLYERS 好定係考TOEFL Junior??

回覆:mark2006 的帖子

toefl junior Level B, YLE level A ?咁姐係邊個水平高d

引用:Quote:JustAParent+發表於+13-3-18+19:32+

原帖由 BABY_SMART 於 13-03-19 發表
我都冇留意佢有comprehensive test, 因為我上香港個網唔多有提及...

不過依家interview 個個都有cambrid ...

TOEFL junior comprehensive test香港應該未有得考,我問過美國,美國叫我問香港代理,打去代理,佢好似未聽過,又耍我叫我打去美國,算了!

再解釋一次,TOEFL junior不是對YLE的,和KET比也不合適,它是對PET和FCE的。PET和FCE一定唔係個個有。當然,我咁講,可能又有人出來說我小朋友幾年前已考了FCE

如果要找一個試去証明小學生英文程度,我還是推薦劍橋的。一、考試成熟,教材多,TOEFL junior只有一本教材,二,TOEFL分數 range太大,策略地想,假如你小明友程度是B1/B2交界,你寧願拿張PET distinction cert還是81x out of 900的TOEFL cert去面試?如果得72x更慘,差不多沈底了,我寧願拿張distinction KET cert好過。

考多個試無妨,但這階段,我不會放TOEFL junior做首選。

熙媽媽  解得好清楚,thank you.  發表於 13-3-30 08:27

回覆:JustAParent 的帖子

apsm 發表於 13-3-23 10:33
B1 = Band 1? 点定b1 or 2?? 即用呢个試來定英文能力???咁点先叫b1, 点為之b2???

...

唔係Band 1 / Band 2, 講的是Common European Framework of Reference的Level B1 / Level B2.  Cambridge exam / TOEFL or TOEFL juniior exam / IELTS等都要map這個的.

http://www.ets.org/toefl_junior/scores_research/standard/cefr/

http://www.cambridgeenglish.org/about-us/what-we-do/international-language-standards/

https://www.ielts.org/researchers/common_european_framework.aspx

回覆:JustAParent 的帖子

我囡囡今年小六剛於網上知道KET考到Distinction, 我想請問應照讀上去PET?
暫時未有打算出國讀書。

回復 JustAParent 的帖子

我都有打過去問佢有冇得考?
佢答我有.... 每個月都有一場考試....

apsm 發表於 13-3-23 15:36
都吾係太明, 再睇下先,
CEFR 係歐洲共同語言能力架構... A,B,C, 係個LEVLE

回覆:joanthony 的帖子

回覆:joanthony 的帖子

最近幾期kiss有分析toefl junior,PTE, YLE, LCM, trinity .......等英文考試。。。。考試難度(最難---〉最易)係toefl junior, PTE, YLE......你們可以看看, 講得幾詳細,仲講埋邊度有得補

birdmom  可否告知是那一期?  發表於 13-11-22 13:44

回覆:報考FLYERS 好定係考TOEFL Junior

awowo 發表於 13-4-10 01:08
最近幾期kiss有分析toefl junior,PTE, YLE, LCM, trinity .......等英文考試。。。。考試難度(最難---〉最 ...

可否告知TOEFL Junior是排在哪個位置?
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

回復 grace_xian 的帖子

論難度係第一

grace_xian  THX  發表於 13-5-11 10:32
‹ 上一主題|下一主題