用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 報考FLYERS 好定係考TOEFL Junior??
go

報考FLYERS 好定係考TOEFL Junior?? [複製鏈接]

我個仔讀緊小五,  我見依家好多人都考CAMBRIDGE FLYERS, 個日搵D COURSE 我搵到有TOEFL 考試 既新版!!我搵到有個叫TOEFL Junior 都係考英文, 而且TOEFL認受性又唔差..

點揀好呢?

TOEFL Junior
http://www.toefljunior.com.hk

FLYERS
http://www.britishcouncil.org/zh/hongkong-exams-teenagers-adults.htm
   9    0    0    0

回覆:報考FLYERS 好定係考TOEFL Junior??

引用:My+son+p1+,+will+take+flyers+next+week +

回覆:BABY_SMART 的帖子

引用:我個仔讀緊小五,++我見依家好多人都考CAMBR

原帖由 BABY_SMART 於 13-03-15 發表
我個仔讀緊小五,  我見依家好多人都考CAMBRIDGE FLYERS, 個日搵D COURSE 我搵到有TOEFL 考試 既新版!!我搵 ...
第一,TOEFL和TOEFL Junior在成績上沒有任何linkage,後者認授性有待觀察;第二,YLE對應CEFR Level A,TOEFL Junior對Level B, 不同level的。

回覆:joanthony 的帖子

我個日係樓下間補習社接個女放學, 個導師都有講過TOEFL Junior, 佢同我講呢個會係新趨勢
佢同我講既然你個女考MOVERS , FLYERS 都唔差, 可以比個女接觸多個國際試, 考試費又唔貴 考黎升中面試多張CERT 又唔同d..  搞到依家都心大心細...

我個女P6 上個月學校派通告叫佢考TOEFL Junior 考到760分 張CERT打埋佢CEFR係B2 有張銀CERT 我覺得張CERT幾詳細 我覺得你地都可以試下 都係拎多張CERT JE

回復 JustAParent 的帖子

我上佢個網睇佢係CEFR A2-B2,  應該你指個LEVEL,   認受性真係未知, 不過佢係toefl 既..  唔會冇人識掛...  

回復 Lilian_Lee0108 的帖子

學校有得安排考? 你個女讀邊區? 
 張證書有冇拎去interview?

係AR仲有人黎講左個TALK 不過我冇去聽
我有拎AR 有多張CERT終於感覺好D 雖然唔知認受性

引用:回復+JustAParent+的帖子 我上佢個網睇佢

原帖由 BABY_SMART 於 13-03-18 發表
回復 JustAParent 的帖子

我上佢個網睇佢係CEFR A2-B2,  應該你指個LEVEL,   認受性真係未知, 不過佢係toe ...
準確講係A2-B2。不過我想話,去考TOEFL Junior想証明的,應該都是小朋友有Level B能力吧。兩set卷一比較,都肯定是不同level的考試。

認授性,等佢改定個mapping,搞掂個comprehensive test,再run多幾年先講啦,不過正如其他家長講,考多張cert無壞嘅。

joanthony and apsm: may i now whether u took/studied MOVERS exam before taking FLYERS exam? Thx

回覆:報考FLYERS 好定係考TOEFL Junior??

tofel is better
‹ 上一主題|下一主題