用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 兩歲八個月可以做針灸未?
go

兩歲八個月可以做針灸未?

我阿仔兩歲八個月,啱啱喺CAC評估咗係自閉傾向,排緊期做訓練,想試下做針灸,係咪已經可以開始做?聽朋友介紹佐敦恩慈好似幾好。

回覆:兩歲八個月可以做針灸未?

針灸應該年紀越細開始效果越好,你帶佢上醫師度俾佢睇睇先啦,針灸唔係個個A仔都睇到效果,你可以試吓,針得十次八次都冇咩進展或者反效果就要停,不過你要有心理準備個仔變箭豬同勁喊,捉實佢唔可以爭扎,留針大半個鐘。。。好慘

資料來源: Ms. Kyle

icheng930 發表於 13-3-12 23:54
我阿仔兩歲八個月,啱啱喺CAC評估咗係自閉傾向,排緊期做訓練,想試下做針灸,係咪已經可以開始做?聽朋友 ...
To my understanding 兩歲八個月 can start 針灸, 佐敦恩慈 has toys and placing for playing during 45 min awaiting time

2yr8m可以做呀, 我囝2.5yr巳經始做了

針灸可幫到咩成效? 我仔係遲緩b有冇需要搵醫師睇 thx

有冇家長到恩慈後,孩子有進步?

回覆:man811231 的帖子

我見好多話一個星期兩次。但我只可星期六日同佢去。咁六日都做當兩次得唔得?又或者一星期只去一次又可以嗎?

llam1210 發表於 13-3-21 00:28
我見好多話一個星期兩次。但我只可星期六日同佢去。咁六日都做當兩次得唔得?又或者一星期只去一次又可以嗎 ...

No.

First, there is no service on Sunday.

Secondly, For one week treatment for twice, it should be Mon & Thu, Mon & Fri, Tue and Fri, Tue and Sat....

簽名被屏蔽

引用:啊仔原本一星期二次,now+一星期一+次(星期

原帖由 LamMAMA 於 13-03-21 發表
啊仔原本一星期二次,now 一星期一 次(星期六)
你都在恩慈針?

簽名被屏蔽

回覆:LamMAMA 的帖子

我個仔剛於恩慈針了兩次,所以唔知好唔好。我個仔主要是唔講嘢。想問下你們的情況?另外,為何一個療程?thx

我仔係第二度針,佢兩歲一個月開始,佢兩歲三個月開始講野,我就一星期針一次,每次都見佢有進步(但我又夾埋返N班,唔知關唔關事呢?),但我介紹左D媽媽去,佢地D仔仔都係針左幾次已經明顯改善左~不過一定要有恆心,我打算針灸到佢三歲先停~
但我仔去到就已經走開,但針左個頭之後,要定針佢就肯乖,只要比D野佢食,佢就好快收聲,到差唔多時間,佢自己仲會走去同姑娘拔針添,好攪笑呢!! 哈!!

引用:我仔係第二度針,佢兩歲一個月開始,佢兩歲三

原帖由 wilyun 於 13-03-26 發表
我仔係第二度針,佢兩歲一個月開始,佢兩歲三個月開始講野,我就一星期針一次,每次都見佢有進步(但我又夾埋返N ...
你於哪裡針?

回復 man811231 的帖子

我在屯門仁愛堂針的,我都係之前係BK有個媽媽介紹的!價錢又唔貴.