用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 小朋友超級活躍,為學術及配合性格,大家會否番兩間K1? ...
go

小朋友超級活躍,為學術及配合性格,大家會否番兩間K1? [複製鏈接]

因小朋友現時那間PN學術方面很全面,我的小朋友很喜歡上課,但校舍很細,要用學校嘅reception位做playground,現時啟思收了她下午班,啟思係活動教學,但課程超淺,要K3才教普通話。我怕如讀這間,上小學會很吃力,但又想她可多點活動空間。
所以心郁郁想上午讀回原校,下午就輕鬆在啟思enjoy。

0    0    0    0

回覆:undofei 的帖子

這個想法好像有點變態嗎?
第一次當媽媽,什麼都不懂,又想佢開心,但又想佢在學術上有好嘅根底。
大家給點意見讓我參考下,謝謝!
如最後只讀一間,咁大家會選學術好好嘅原校,冇乜活動空間,定啟思嘅開心大家庭呢??

如果返一間全日就讚成,
返兩間, 幾時做功課?

好活躍仲返兩間?!
預留時間俾佢每天有大量運動然後安靜下, 學下樂器之類鍛鍊下專注力好過啦.
至於返邊間, 外人好難講, 你個小朋友既然咁活躍, 我建議如手頭仲有選擇, 揀一間中間路線各樣都平衡的學校, 好過走極端.
以後去見小學, 成績不是一切, 有健康的心靈才是基本.

有朋友的孩子是超活潑, 現正返兩間幼稚園.
我所見也許因為孩子休息和伸展時間不夠, 活潑問題更嚴重了.行為變成有一點過度的活躍....
我以前是傾向贊成返兩間幼稚園, 但現在開始改觀.
幾歲大的孩子, 還是有充分休息比較好. 就算不午睡, 到公園跑跑跳跳伸展一下也較整天困在學校更有益處.

引用:有朋友的孩子是超活潑,+現正返兩間幼稚園.

原帖由 四隻貓 於 13-03-08 發表
有朋友的孩子是超活潑, 現正返兩間幼稚園.
我所見也許因為孩子休息和伸展時間不夠, 活潑問題更嚴重了.行為 ...
我唸住佢咁活躍,下午又不愛午睡,可以下午讀啟思消耗下佢咁多嘅能量。
原來反而會過度消耗,令佢太疲累,明白了,多謝各位意見。

回覆:undofei 的帖子

咁有冇Mami嘅小朋友讀緊啟思?
可否告知上課流程及是否不用做功課。
因想多了解一點,好讓自己決定是否選此校。
謝謝!

引用:好活躍仲返兩間?!預留時間俾佢每天有大量運

原帖由 w_y 於 13-03-08 發表
好活躍仲返兩間?!
預留時間俾佢每天有大量運動然後安靜下, 學下樂器之類鍛鍊下專注力好過啦.
至於返邊間,  ...
我也很認同你的說法,身心健康是最重要的。咁我會選一所合適她的學校。

如果你只係覺得而家讀緊的學校活動空間不夠,其他樣樣都好,小朋友返學又開心,咁咪下午帶佢去公園 / 戶外玩活動下,我本人絕對不贊成返兩間幼稚園,才3歲人仔呀!

回覆:fionapangcp 的帖子

係呀!而家間學校好好,我小朋友亦很喜歡。
多謝你意見,我想我的方向更明確了。

回覆:小朋友超級活躍,為學術及配合性格,大家會否番兩間K1

有些直說,如果家長想小朋友好,最好自己教番。返兩間幼稚園實在太辛苦了。

回覆:小朋友超級活躍,為學術及配合性格,大家會否番兩間K1?

首先我會了解下該幼稚園升那間小學,個人較著重學術多d。

‹ 上一主題|下一主題