用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 copy cat
go

copy cat [複製鏈接]

呀仔就快5歲,以前有自閉傾向,依定唔覺有,但有感官,肌肉好鬆,仲會用腳尖行,自轉,同埋最大問題係copy cat, 人地做咩佢又做咩,好煩,特別係熟既朋友仔,連去廁所都有跟,點樣可以有改善,教左成年唔好跟人做野都唔得

0    0    0    0

回覆:Ocean2010 的帖子

自我刺激、copycat 呢兩樣仍然似自閉行為。就算識講野、都要返睇語言及社交發展。

引用:自我刺激、copycat+呢兩樣仍然似自閉行為。

原帖由 JadeW 於 13-03-02 發表
自我刺激、copycat 呢兩樣仍然似自閉行為。就算識講野、都要返睇語言及社交發展。

...
係呀,社交係差d,有時太心急既性格仲嚇親人

回覆:Ocean2010 的帖子

我覺得可以同佢講道理,講規則,如是自閉/阿氏既人,佢地吾明一些常人很快就意會既野,對佢地要明說。跟住人,可以話有時小朋友會想同其他人玩,佢都要嘗試識下其他人,或做一些個人活動如去圖書館看書咁,而跟人去廁所,可以話吾係人人想俾人睇最私人既部位,別人會吾開心!

回覆:copy cat

請問我小朋友19個月,很多時用腳尖行路,同有時喜歡自轉。呢d係咪有少少自閑傾向啦。我好擔心呀。

引用:我覺得可以同佢講道理,講規則,如是自閉/

原帖由 JadeW 於 13-03-02 發表
我覺得可以同佢講道理,講規則,如是自閉/阿氏既人,佢地吾明一些常人很快就意會既野,對佢地要明說。跟住 ...
佢會應我知道,好,但轉個頭又黎

引用:請問我小朋友19個月,很多時用腳尖行路,同

原帖由 Winnie3q 於 13-03-17 發表
請問我小朋友19個月,很多時用腳尖行路,同有時喜歡自轉。呢d係咪有少少自閑傾向啦。我好擔心呀。

...
係,去check check 安全d

JadeW 發表於 13-3-2 22:36
我覺得可以同佢講道理,講規則,如是自閉/阿氏既人,佢地吾明一些常人很快就意會既野,對佢地要明說。跟住 ...

回覆:Winnie3q 的帖子

我認為有自閉傾向。最好搵專家check 下。

揾返自己d 帖原本時間過得好快,呀仔已經5歲多了,以前擔心既問題都慢慢減少,除止之後發現左呀仔好多優點 雖然都仲未知道同肯定佢係咩問題,但至少佢可以同平常小朋友一樣快樂成長,值得自豪既係佢自學能力極強好似佢係特別中意英文字母,成本phonic自己睇dvd識晒,我相信佢讀聽能力已經有2年班水準,成日自創一d字出黎,都幾好笑!係社交同表達比較弱,但我相信你再大d會有進步的,加油!

恭喜!

其實咁耐有冇去健康院check過?

引用:其實咁耐有冇去健康院check過? +

原帖由 katie112 於 13-10-24 發表
其實咁耐有冇去健康院check過?
每個星期都有返幾堂架,雖然都唔確定佢有咩問題

‹ 上一主題|下一主題