用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 屋村學校全日K1同地區名幼半日點選擇? ...
go

屋村學校全日K1同地區名幼半日點選擇? [複製鏈接]

原本讀緊屋企附近全日N班,仔仔都讀得幾好,自理能力都好好,但屋村校,大部分同學都會到其他比較好的幼稚園升K1. 而仔仔亦考到區內幾有名的幼稚園,都幾難入而且仲是am. 但問題係我仔本來係我媽媽湊的,但媽媽現在有病,不能再照顧我仔了,如果繼續升上原校全日K1, 我只需請個鐘點已經可以。但如果要讀地區名幼,我便要請工人了,因為半日班沒人可以幫我睇住仔仔。而請工人,我奶奶可以間中過來幫手睇住。而小學因為有世襲,所以問題不大的。如果經濟上係可以應付到工人的,你們會怎樣選擇呢?

0    0    0    0

回覆:屋村學校全日K1同地區名幼半日點選擇?

名幼,請工人啦!

有世襲,讀邊間都冇所謂。

名幼••

醒目開學勳章 貢獻勳章

名幼,因為通常較熱門嗰d名校,功課都較深同多,讀間深d嘅kg打好個底先!第日適應好d
恐龍家

小學有著落,讀邊間都無大所謂。
如果樓主兩個情況都無所謂,咁讀名幼請工人。如果prefer吾請,咁繼續讀全日果間都好。

davywm  同意  發表於 13-2-25 16:33

一人之下 發表於 13-2-23 22:35
原本讀緊屋企附近全日N班,仔仔都讀得幾好,自理能力都好好,但屋村校,大部分同學都會到其他比較好的幼稚 ...
屋村校吧, 容易照顧

小學有著落,屋村校吧

請工人又要睇彩數,下午放學後又要擔心小朋友同工人一齊時嘅問題,已經有小學,村校比較好

好難揀,你覺得安心就得。  錢可留他學興趣班。

你本身想唔想請工人?
既然囝囝讀得開心,就不如繼續讀,可以自己主力湊返同請工人湊好唔同的,如果村校比唔到某d 野你,可以出去補。

我覺得村校有的仲做得好過名幼,始終唔出名,要更加努力,對小朋友,家長都好好多。名幼好串,唔憂做,電話都無個,聽電話的態度又差,家長的意見佢地通常懶得理。如果小學無煩惱,我覺得村校好,對小朋友呢3年發展都好,起碼開心,家長又唔會谷氣。

rainbowcov  係呀, 好認同 "有D名幼好串", 態度好差.  發表於 13-3-21 10:21

讀返屋企附近全日N班, 老師照顧10000%好過工人。
‹ 上一主題|下一主題