用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真的很後悔為亞女選跑馬地天主教小學讀 ...
樓主: pooh仔
go

真的很後悔為亞女選跑馬地天主教小學讀 [複製鏈接]

pooh仔 發表於 13-2-5 12:36
你要搞清楚,我哋入去時喺feeder school, 當日選校喺睇住99位來選, 中學唔駛煩。
但學校冇過渡期,冇答問 ...
保証99個位比晒小學部有困難,若成績好的走了,便要收比較後的一班,比以往更差?

香港沒有一間學校是民主的.

kls12 發表於 13-2-5 17:06
保証99個位比晒小學部有困難,若成績好的走了,便要收比較後的一班,比以往更差?

香港沒有一間學校是民主的.  ...
會唔會係中學入u 率等表現同全港一齊跌,中學部只識順我者昌搞人事,做唔好334 同 dse 改革教學,自己做唔好冇虛心反省檢討,一味賴小學小六女女。如果小六唔得,至少99 上中一,占80%以上,pre_s one 冇85% band one, 教局一早逼你中學開中文班,呢件事冇發生,即小學同家長學生做得好好。自己教得唔好唔唔自省,騙己騙人問題在外邊。
另外,中學女生青春期,你用d 對家長用的高壓呃瞞点嚇手段,一係好地地中三就跳咗落來,一係為令中學生更反叛,破壞小學家人教得咁好的基礎。
Marymount,maryknoll,la salle ... St Fran..., 爸媽兄弟姐妹十幾年中小學校老師感情,成績好d 會多捨得走嗎?

簡直忘本,應該感謝小學同小學家長同學同 feeder system, 一路feed 成績品行好小六女生比你,校友各界共同努力,跑地,港島,甚至全港,無人不識Paul sec 中小 出產乖巧不浮誇成績好女生。中一自行仍5,6佰個外校小六band one 女生,用兩張牌其中一張唔揀 marymount,bps,yingwahwhirls, st Stephens girls, st Clare, st Francis....等等津中女校揀你5,6佰人爭5拾幾個位,各界慕名而來,管理層原來咁!

我常問自己,有冇驕傲自義討避面向自己性格缺陷反省自己做人做事,定係騙己騙人死要面,做慣土皇帝,甚至自我榮耀?

驕傲係天主教會七罪宗之首。

這是家長學校的家事。
聖保祿中學津貼或直資,現有已入學小一至小五99 保留位不變,和所有有直屬中學的官津小學一樣。

我們有信心,直資不能解決擔心共產黨制止傳教一事,恐懼本身才要面對,這話已說進修女心裡。

當我們從修女身邊人確認修會憂心共產黨制止傳教,反更尊敬修女執着傳教。擇善固執。

一切誤會由此而起。現各位已上了一課,不會再給有利益者游説疏擺,在大小事務上家長學校一家人,凡事好好溝通,齊為下一代的身、心、靈努力。以學校主保聖保祿宗徙為榜樣,在地上作鹽作光,為主作證。

我和家人和聖保祿天主教小學學生囡囡,和其他有志者,願在此向修女、中學校長、和各我誤會的人仕,致上最真誠歉意。

whyyou  講到尾,學校用一啲不是理由嘅理由去申請直資是站不住腳的  發表於 13-2-26 14:29

回覆:chanmaymay 的帖子

其實我覺得不久將來,所有天主教學校都會轉做直資或私立。幾年前教區輸了的官司後違症。

回覆:hakee 的帖子

今年連聖瑪幼稚園都不收學卷了,可想而知!

回覆:真的很後悔為亞女選跑馬地天主教小學讀

'當我們從修女身邊人確認修會憂心共產黨制止傳教'-->.
連歷史悠久,立足香港甚久的教會也有此憂慮,甚至已有行動作出防範,真的叫我們為未來的下一代擔心

我覺得不要想得太灰,因為很多天主教辦學团體都希望能繼續提供免費教育給低下皆層的學生。

德望,聖保祿(causeway bay)都是天主教辦學團體,早十年前已經轉咗做直資。
‹ 上一主題|下一主題